Αθήνα- Ολυμπιάδα Διαστήματος 2022

Η Αθήνα προετοιμάζεται για την "Ολυμπιάδα του Διαστήματος"! - "Είναι η πρώτη φορά που κάποια χώρα κερδίζει τη διοργάνωση από την πρώτη ψηφοφορία", δήλωσε ο Δρ Σταμάτης Κριμιζής Το Συμβούλιο της Επιτροπής Διαστημικής Έρευνας-Committee on Space Research (COSPAR), επέλεξε την Αθήνα ως την διοργανώτρια πόλη του 44ου Παγκόσμιου Επιστημονικού Διαστημικού Συνεδρίου της COSPAR. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από 16 έως 24 Ιουλίου 2022.

Η ελληνική υποψηφιότητα, επικράτησε ανάμεσα στους φακέλους διεκδίκησης της Βαρσοβίας, της Λωζάνης και της Πράγας, σ’ έναν ανταγωνισμό υψηλού επιπέδου. Μάλιστα η επιλογή της Αθήνας έγινε από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία κατά τη διάρκεια του 42ου Συνεδρίου της COSPAR στην Pasadena της California των ΗΠΑ, όπου συμμετείχαν πάνω από 3.300 διαστημικοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο. "Κερδίσαμε από την πρώτη ψηφοφορία. Συνήθως γίνονται από 3 έως 5 ψηφοφορίες. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό στην ιστορία του θεσμού", δήλωσε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Αθήνα–COSPAR 2022 Σταμάτιος Κριμιζής λίγο πριν αναχωρήσει για την παρουσίαση του σχεδίου προώθησης της διοργάνωσης στα Κεντρικά Γραφεία της COSPAR στο Παρίσι την Τετάρτη 20 Μαρτίου.

Το διεθνές συνέδριο της COSPAR έχει χαρακτηριστεί άτυπα ως «Ολυμπιάδα του Διαστήματος» και διοργανώνεται σε διαφορετική ήπειρο κάθε δύο χρόνια. Στο Συνέδριο της Αθήνας αναμένεται να συμμετάσχουν 3.000-4.000 καταξιωμένοι διαστημικοί επιστήμονες από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα ανά την υφήλιο καθώς και εκπρόσωποι των μεγαλύτερων διεθνών διαστημικών οργανισμών. Δυναμικό ΄΄παρών’’ θα δώσουν και οι μεγαλύτερες εταιρείες προϊόντων διαστημικής τεχνολογίας με τα εκθεσιακά τους περίπτερα . Η υποψηφιότητα της χώρας μας για το 2022 προετοιμάστηκε από το Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών και υποστηρίχθηκε ενεργά από πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, το Δήμο Αθηναίων, Υπουργεία, σχεδόν το σύνολο των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Ιδρυμάτων της χώρας, ενώ η στήριξη από Έλληνες επιστήμονες της διασποράς, με συμμετοχή αρκετών στην Τοπική Οργανωτική Επιτροπή, ήταν εξίσου ενθουσιώδης και συγκινητική.

Η ανάληψη του COSPAR 2022 συνιστά εθνική επιτυχία, καθώς πρόκειται για μια πολυεπίπεδη πρόκληση για τη χώρα και μια σπουδαία ευκαιρία να καταδειχθεί διεθνώς ότι η Ελλάδα έχει την υποδομή και το έμψυχο επιστημονικό δυναμικό ώστε να πρωταγωνιστήσει στη Διαστημική Έρευνα και Τεχνολογία. "Πρέπει να έχουμε υψηλούς στόχους, αυτό είναι κάτι που δεν ακούω συχνά από πολιτικούς. Πρέπει ο καθένας από εμάς να κάνει το καλύτερο που μπορεί", δήλωσε ο Δρ Κριμιζής.

Μέλη Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής:

Πρόεδρος Σταμάτιος Κριμιζής, Μέλος Ακαδημίας Αθηνών Αντιπρόεδρος

Χρήστος Ζερεφός, Μέλος Ακαδημίας Αθηνών Εκτελεστικός Διευθυντής

Μανώλης Γεωργούλης, ΚΕΑΕΜ της Ακαδημίας Αθηνών

Βασίλης Αγγελόπουλος, Πανεπιστήμιο California / Los Angeles

Λουκάς Βλάχος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Άγγελος Βουρλίδας, Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής Πανεπιστημίου Johns Hopkins

Ιωάννης Δαγκλής, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μάνος Κιτσώνας, Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ευγενίδειου Ιδρύματος

Χάρης Κοντοές, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Γεώργιος Κοντόπουλος, Μέλος Ακαδημίας Αθηνών

Χρύσα Κουβελιώτου, Πανεπιστήμιο George Washington

Χρυσούλα Κουρτίδου – Παπαδέλη, Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής Θεσσαλονίκης

Αθηνά Κουστένη, Γαλλικό Ίδρυμα Ερευνών (CNRS)

Νίκος Κυλάφης, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Παύλος Μιχελής, Ινστιτούτο Μηχανικής Υλικών και Γεωδομών

Άλκηστη Μπονάνου, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Μανώλης Πλειώνης, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Εμμανουήλ Σαρρής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Νίκος Σέργης, Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών

Διονύσης Σιμόπουλος, Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ευγενίδειου Ιδρύματος

Κανάρης Τσίγκανος, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δείτε το βίντεο που συνόδευσε τον φάκελο της επιτυχημένης Ελληνικής υποψηφιότητας, σε δύο εκδόσεις (πλήρη και σύντομη) στους παρακάτω συνδέσμους:

https://www.youtube.com/watch?v=7BBC4CK-Nxg&feature=youtu.be (full version)

https://www.youtube.com/watch?v=JBhB0ALUIpE&feature=youtu.be (short “teaser” version)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Η είδηση δεν είναι σημερινή ούτε πρόσφατη .  Το 42ο Δ. Σ. έγινε 14 ως τις 22 Ιουλίου 2018 στην Αμερική και τότε ανακοινώθηκε η επιλογή της Αθήνας . Η αναφορά γίνεται διότι ο πρώην πρόεδρος της επιτροπής κ. Κριμιζης παρότι είχε παραιτηθεί από τον Απρίλιο του 2018, στήριξε την προσπάθεια για την Ελλάδα. Αυτά τα ολίγα ....