Ανάλυση της καιρικής κατάστασης επί του Εκτάκτου Δελτίου της 13ης Ιανουαρίου 2019

Δορυφορικη Φωτο της 12ης Ιανουαρίου 2019

Παρά την πρόσκαιρη βελτίωση που παρουσίασε ο καιρός την Κυριακή 13/1 σε μεγάλο μέρος της χώρας διατηρήθηκε ο παγετός στα βόρεια, με τον υδράργυρο στη Φλώρινα να βρίσκεται το πρωί στους -18.3 βαθμούς Κελσίου, όπου συμπληρώθηκαν 10 συνεχείς ημέρες ολικού παγετού. Παράλληλα από το σύστημα που το Σάββατο (12/1 ) επηρέασε μεγάλο μέρος της κεντρικής και της νότιας κυρίως Ελλάδος, είχαμε σημαντικά ύψη υετού με 79 mm στα Χανιά το τελευταίο δωδεκάωρο, τα 37 mm στη Πάρο, 31 mm στην Τρίπολη και 30 mm στη Σάμο.

Προγνωστικοί χάρτες στην στάθμη των 500 hPa που δείχνουν τις δύο διαταραχές που θα προκαλέσουν την μεταβολή του καιρού στη χώρα μας το επόμενο διήμερο.

Καθώς διαπιστώνουμε ότι θα συνεχιστεί η ίδια περίπου ροή των ανωτέρων αερίων μαζών πάνω από την περιοχή μας, όπου αυτές από τα βορειοδυτικά κινούνται προς τα νοτιοανατολικά (σχήμα) προβήκαμε στην έκδοση  εκτάκτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού. Οι ψυχρές αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες να δημιουργηθεί βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή μας με χιονοπτώσεις, βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη, όπως περιγράφονται στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού (ΕΔΕΚ)

Περιοχές υετού (βροχοπτώσεων)

Προβλεπόμενα ύψη υετού 12ωρου και χρωματικός δείκτης Meteoalarm- Τρίτη 15/06:00 UTC

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο παρουσιάζονται στον παραπάνω χάρτη με τα αντίστοιχα ύψη υετού για τα οποία ισχύει ο κίτρινος χρωματικός δείκτης του Ευρωπαϊκού συστήματος προειδοποίησης Meteoalarm για το οποίο η ΕΜΥ έχει την ευθύνη και αρμοδιότητα επί των σχετικών προειδοποιήσεων..

Προβλεπόμενα ύψη υετού από Τρίτη 15/00:00 έως Τρίτη 15/06:00 UTC

Τα ποσά υετού θα είναι υψηλά σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου και αυτό διακρίνεται ευκρινέστατα στο βίντεο που ακολουθεί , το οποίο μας δείχνει παράλληλα και την μεγάλη βάθυνση του βαρομετρικού χαμηλού το οποίο  θα προκαλέσει πολύ θυελλώδεις βοριάδες για το οποίο θα αναφερθούμε αργότερα .

Βίντεο με τα ύψη υετού από μεσημέρι της Δευτέρας έως και την Τρίτη 

https://youtu.be/VpImjPN6BlI

Περιοχές χιονοπτώσεων

Προβλεπόμενα ύψη χιονιού (σε cm) από Τρίτη 15/0000 έως Τρίτη 15/0600 UTC

Για τις περιοχές των χιονοπτώσεων θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα μεγαλύτερα ύψη χιονιού θα σημειωθούν στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας μέχρι και το πρωί της Τρίτης. Παρότι τα ύψη χιονιού θα μειωθούν σημαντικά το βράδυ της Τρίτης και θα επηρεάσουν κυρίως την Κρήτη θα πρέπει να επισημάνουμε ότι θα χιονίσει και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου μέχρι και τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης.

Προβλεπόμενα ύψη χιονιού (σε cm) από Τρίτη 15/18:00 έως Τετάρτη 168/00:00 UTC

ΒΙΝΤΕΟ - Περιοχές χιονοπτώσεων από μεσημέρι Δευτέρας έως και Πέμπτη

https://youtu.be/MIho0p-bcM8

Χαμηλές θερμοκρασίες

Η διατήρηση του παγετού το επόμενο διήμερο θα αποτελεί χαρακτηριστικό του καιρού και τοπικά μάλιστα ο παγετός τοπικά κυρίως στα Βορειοδυτικά ο παγετός θα είναι ολικός, δηλαδή ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει το μηδέν . Ακολουθεί ο προγνωστικός χάρτης της  Τρίτης , ενω την Τετάρτη η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά . Πάντως από την Πέμπτη και μετά θα παρουσιάσει άνοδο και θα υποχωρήσει ο ισχυρός παγετός.

Πεδίο ανέμων

Προβλεπόμενη ένταση ανέμων Τρίτη 15/0600

Επισημαίνουμε την ενίσχυση των βορείων ανέμων στα πελάγη από το βράδυ της Δευτέρας στο Ιόνιο  με εντάσεις έως 8 μποφόρ που μέσα στην Τρίτη θα ενισχυθούν και στο Αιγαίο φτάνοντας τα 8 με 9 και πιθανόν και τα 10 μποφόρ τοπικά καθώς βαθαίνει σημαντικά το βαρομετρικό χαμηλό.

VIDEO ANEMOI - Πεδίο ανέμων από μεσημέρι Δευτέρας έως και Πέμπτη
https://youtu.be/xifhf0lXWZE

Για την περαιτέρω εξέλιξη του καιρού μπορείτε να ανατρέξετε στην πρόγνωση του καιρού των πολλών ημερών , ενώ από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ μπορείτε να δείτε τα προγνωστικά προϊόντα, όπως αυτά παράγονται από τα ατμοσφαιρικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται επιχειρησιακά. Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα φαινόμενα που περιγράψαμε παραπάνω . Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της πάντοτε όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων καθώς και την σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την έγκυρη  ενημέρωσή σας.

Θεόδωρος Ν. Κολυδάς
Διευθυντής Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου