Από την 28η Οκτωβρίου ξεκινά η πτώση της θερμοκρασίας - Ποιά είναι η προοπτική του καιρού

Επιβεβαιώθηκαν τα μεσοπρόθεσμα προγνωστικά που είχαμε παρουσιάσει σχετικά με την εξέλιξη του καιρού τον Οκτώβριο και ο καιρός κύλησε άνομβρος-παρά την κακοκαιρία στα μέσα του μήνα - και με θερμοκρασίες υψηλές, που θα κρατήσουν μέχρι και τα μέσα αυτής της εβδομάδος που διανύουμε . Από την Εθνική μας εορτή και μετά, όλα τα νέα μας προγνωστικά δείχνουν οτι η θερμοκρασία θα πέσει κατά 6 με 7 βαθμούς και θα επανέλθει έτσι σε κανονικά ή λίγο κάτω από τα κανονικά επίπεδα .

Αυτό διακρίνεται άμεσα στο μετεώγραμμα της Αθήνας, όπου από ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει και έτσι ο μήνας θα φύγει με μέγιστες θερμοκρασίες περί τους 20 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα οι άνεμοι θα ενισχυθούν και θα επικρατήσουν πολύ ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο.

Πολύ πιο παραστατικά διακρίνεται η μεταβολή της θερμοκρασίας στο παρακάτω βίντεο που ακολουθεί,  το οποίο μας δείχνει τις αποκλίσεις της θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές,  στη στάθμη των 850 hPa . Τα 850 hPa είναι μια κατώτερη στάθμη της ατμόσφαιρας, η οποία μας καθορίζει με σαφήνεια τα επίπεδα των θερμοκρασίων που θα επικρατήσουν στην επιφάνεια.

Σχετικά με τις βροχές , όπως διακρίνεται και στο αρχικό μετεώγραμμα της Αθήνας (πάνω) , δεν διακρίνονται αξιόλογα ύψη υετού μέχρι τις 6 Νοεμβρίου . Πολύ καλύτερη εικόνα έχουμε αν παρακολουθήσουμε στο βίντεο που ακολουθεί , όπου εκτός από τη βροχή μπορούμε παράλληλα να διακρίνουμε και τον ισχυρότατο αντικυκλώνα ( βαρομετρικό υψηλό ) στην επιφάνεια να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης .Κάποια αβαθή χαμηλά που έρχονται από την Κεντρική Μεσόγειο και περνούν νότια του ισχυρού αντικυκλώνα φαίνεται να  καταφέρουν να προκαλέσουν τοπικά φαινόμενα στη χώρα μας , τα οποία όπως και τα αντίστοιχα του "βορείου ρεύματος"  είναι κατά κανόνα ασθενούς μέχρι μετρίας εντάσεως, επηρεάζοντας μόνο τα ανατολικά και τα νότια . Τις επόμενες μέρες που θα έχουμε και νεότερα στοιχεία, θα μπορέσουμε να κάνουμε ανανέωση των μακροπρόθεσμων προγνώσεων δίνοντάς σας μια πληρέστερη εικόνα για την εξέλιξη του καιρού.