Επικαιροποίηση εκτάκτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων στις 5-11-2022 / 01:30

Με βάση τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία που εξέτασε και ανέλυσε η ΕΜΥ δεν προκύπτει ουσιώδης διαφοροποίηση από το ήδη εκδοθέν έκτακτο δελτίων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων όπου αναφέρεται ότι : Το Σάββατο (05-11-2022) τα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν: α) από το πρωί το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, β) από το μεσημέρι το νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο,γ) από το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά, την ανατολική Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και,δ) κατά τη διάρκεια της νύχτας την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), όλη τη Θεσσαλία και την Εύβοια.

Ο ΔΕΙΚΤΗΣ EFI ( Extreme Forecast Index) για την βροχόπτωση το Σαββατο έως τις 24:00 UTC  

Σημειώνουμε ότι οι τιμές EFI πάνω από 0,8 (ανεξάρτητα από το πρόσημο)  συνήθως υποδηλώνουν ότι είναι πιθανόν να έχουμε ακραίο καιρό. 

ΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΥΨΗ ΥΕΤΟΥ ΑΝΑ 6 ΩΡΟ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 

Με το παραπάνω βίντεο καταγράφονται τα ύψη υετού ανά 6ωρο . Διακρίνεται οτι η Αττική θα επηρεαστεί κατά διαστήματα από αργά το βράδυ του Σαββάτου έως το μεσημέρι της Κυριακής (06-11-2022), ενω στην υπόλοιπη χώρα την Κυριακή ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται: α) μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο, β) μέχρι το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα (πλην της Θράκης), γ) από τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τις Σποράδες και δ) από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα. 

Ο ΔΕΙΚΤΗΣ EFI ( Extreme Forecast Index) για την βροχόπτωση την Κυριακή έως τις 24:00 UTC

Στον νέο χάρτη του EFI διακρίνονται οι περιοχές των ακραίων τιμών υετού με βάση τις κλιματικές παραμέτρους κάθε περιοχής. Στα νοτιοδυτικά τμήματα της Κρήτης υπάρχουν ενδείξεις κοντά στο κόκκινο , στην Αττική καθώς επίσης στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία και την ανατολική Θεσσαλία.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στις υπόλοιπες περιοχές , οι οποίες αν και δεν θα δεχτούν τόσο  μεγάλα ύψη βροχής , τα φαινόμενα θα έχουν μεγάλες ραγδαιότητες κυρίως μέχρι τις απογευματινές ώρες της Κυριακής. Επισημαίνονται ως ως περιοχές ιδιαίτερης προσοχής η Δυτική Κρήτη, η νότια Πελοπόννησος και τμήμα του Ανατολικού Αιγαίου Δωδεκανήσου.

Συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα έντονα καιρικά φαινόμενα . Ανά 12ωρο  η ΕΜΥ  θα λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από  αξιολόγησή τους, θα επικαιροποιεί τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων.

05-11-2022 / 01: 22 

 Θεόδωρος Ν. Κολυδάς

Διευθυντής Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ