Επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων 3 Ιαν 2019

Sat

Με  βάση τα νεότερα δεδομένα γίνεται επικαιροποίηση του εκτάκτου δελτίου με νεότερο  έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς και με ανάλυση της καιρικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μέχρι το βράδυ της Πέμπτης. Η πρώτη διαταραχή (α) που παρουσιάζεται στην ανάλυση του χάρτη των 500 hPa κινείται ανατολικά και τα φαινόμενα έχουν παρουσιάσει ύφεση , ωστόσο ακολουθεί άλλη διαταραχή που θα επηρεάσει τη χώρα μας από το απόγευμα της Παρασκευής έως και τις πρωινές ώρες του Σαββάτου .

Ανάλυση χάρτης 500 hPa που δείχνει τις δύο κύριες διαταραχές. Η (α) απομακρύνεται ανατολικότερα και η (β) κινείται νοτιοανατολικά και θα μας επηρεάσει από το απόγευμα της Παρασκευής . Στον χάρτη δεξιά η δορυφορική φωτογραφία MSG τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης .

Περιοχές υετού (βροχοπτώσεων)

Από το μεσημέρι της Παρασκευής και καθώς έρχονται νοτιότερα οι ψυχρές μάζες θα προκαλέσουν πρόσκαιρα σχετικά μεγαλύτερα ύψη βροχοπτώσεων κυρίως στο Βορειοδυτικό Αιγαίο την Κεντρική Μακεδονία τη Θεσσαλία , τη Στερεά την Εύβοια τις Β. Σποράδες και βαθμιαία την Ανατολική Μακεδονία και από αργά το βράδυ την Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Προβλεπόμενα ύψη υετού από Παρασκευή 04/12:00 έως Παρασκευή 04/18:00 UTC

Ακολουθεί βίντεο με τα προβλεπόμενα ύψη υετού 6ωρου έως και τα μεσάνυχτα του Σαββάτου .

YETOΣ ANA 6 ΩΡΟ https://youtu.be/A6EqCe0kd1Y

Περιοχές χιονοπτώσεων

Για τις περιοχές των χιονοπτώσεων θα πρέπει να επισημάνουμε ότι από το μεσημέρι της Παρασκευής και μετά θα ενταθούν και θα συνεχιστούν το Σάββατο στη Κεντρική , την Ανατολική Μακεδονία , τη Θράκη και τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου , οι οποίες από το μεσημέρι και μετά θα εξασθενήσουν.

Προβλεπόμενα ύψη χιονιού (σε cm) από Παρασκευή 04/18:00 έως Σάββατο 05/00:00 UTC

Για την εξέλιξη των χιονοπτώσεων από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι και τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ακολουθεί σχετικό βίντεο με τις περιοχές που θα επηρεαστούν.

ΒΙΝΤΕΟ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ https://youtu.be/G3J10PS_igU

Περιοχές παγετού

Η πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες θα είναι σημαντική και τοπικά ο παγετός θα είναι ολικός, δηλαδή ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει το μηδέν . Στον παραπάνω χάρτη διακρίνονται οι περιοχές της Βορειοδυτικής χώρας όπου ο παγετός θα είναι ολικός. Ακολουθούν οι προγνωστικοί χάρτες για Σάββατο και Κυριακή

Πεδίο ανέμων

Επισημαίνουμε την ενίσχυση των ανέμων στο Βόρειο και το Κεντρικό Αιγαίο από το μεσημέρι και μετά μέχρι και το Σάββατο το μεσημέρι με εντάσεις 7 με 8 και πρόσκαιρα τοπικά και 9 μποφόρ.

VIDEO  ANEMOI    https://youtu.be/yK0fqWtgbwI

Για την περαιτέρω εξέλιξη του καιρού μπορείτε να ανατρέξετε στην πρόγνωση του καιρού των πολλών ημερών , ενώ από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ μπορείτε να δείτε τα προγνωστικά προϊόντα, όπως αυτά παράγονται από τα ατμοσφαιρικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται επιχειρησιακά. Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα φαινόμενα που περιγράψαμε παραπάνω . Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της πάντοτε όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων καθώς και την σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού.

Θεόδωρος Ν. Κολυδάς
Διευθυντής Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου