Η έντονη θερμή μεταφορά της 29ης Ιανουαρίου 2021

Σήμερα το βράδυ όλοι αισθανθήκαμε πιστεύω την άνοδο της θερμοκρασίας και αυτό συζητούσαμε μάλιστα με ένα φίλο τον κ. Παρμενίωνα Χαριστό ο οποίος παρακολουθεί ανελλιπώς τις μεταβολές του καιρού . Μου αναφέρει χαρακτηριστικά "παρατήρησα τα Metar του αεροδρομίου στα Σπάτα και η θερμοκρασία ανέβηκε κατά 10 βαθμούς". Φυσικά και είχε δίκιο . Εργαζόμενος πάνω από 3 δεκαετίες στην επιμελητεία πτήσεων είχε πολύ καλή μετεωρολογική γνώση . Tα metar για όσους δεν γνωρίζουν , είναι κωδικοποιημένα μηνύματα που περιέχουν πληροφορίες για τον καιρό και τις διάφορες μετεωρολογικές παραμέτρους στα αεροδρόμια .

Πράγματι , ο κ. Παρμενίωνας είχε δίκιο και σήμερα το βράδυ η θερμοκρασία από τους -3 βαθμούς κοντά στα μεσάνυχτα στο Ελευθέριος Βενιζέλος , έφτασε στους 7 βαθμούς Κελσίου στις 6 παρά 10 το πρωί ( οι ώρες που βλέπετε στον παρακάτω πίνακα είναι σε UTC και διαφέρουν 2 ώρες από την τοπική ώρα ) 

Έτσι λοιπόν σήμερα τα ξημερώματα η θερμοκρασία ήταν περίπου κατά 10 βαθμούς υψηλότερη απ' ότι κοντά στα μεσάνυχτα , παρότι συνήθως οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες παρατηρούνται περίπου μισή ώρα πριν ανατείλει ο ήλιος .

Η εξήγηση του φαινομένου είναι απλή . Μετά τις πολύ ψυχρές αέριες μάζες που είχαν λιμνάσει πάνω από την χώρα μας , ξεκίνησε αλλαγή του καιρού με γύρισμα προς τον νοτιά , όχι μόνο στην επιφάνεια , αλλά και στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, ειδικά στην στάθμη των 850 hPa . Η κίνηση των θερμών αερίων μαζών διακρίνεται πολύ καλά στo παρακάτω βίντεο . Η θερμή μεταφορά συνεχίζεται μέχρι και τις βραδυνές ώρες της Παρασκευής , αλλά με μικρότερο ρυθμό

Πολλές φορές συμβαίνει και το αντίθετο φαινόμενο το μεσημέρι. Όταν έρχεται κάποιο ψυχρό μέτωπο τα ξημερώματα , παρατηρούμε να πέφτει τόσο πολύ η θερμοκρασία , όπου η ελάχιστη της ημέρας δεν  σημειώνεται το πρωί ,  αλλά μετά το πέρασμα του ψυχρού μετώπου το μεσημέρι!