Η εορτή της Παναγίας της Θεοσκέπαστης- Πρόγνωση καιρού για το τετραήμερο

Θεοσκέπαστη

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Άνδρου προσκαλεί  όλες τις Ανδριώτισσες και όλους τους Ανδριώτες να συμμετέχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν προς τιμήν της Παναγίας της Θεοσκέπαστης, της πολιούχου του νησιού μας. Γιά όσους δεν έχουν πάει στην Άνδρο και ίσως δεν την γνωρίζουν θα τους θυμίσω την ιστορία γύρω από την Εκκλησία της Παναγίας της Θεοσκέπαστης .

Σύμφωνα με την παράδοση ένα φουρτουνιασμένο βράδυ η εικόνα της Παναγίας ερχόταν από το πέλαγος προς την ακρογιαλιά με ένα παράξενο φώς. Άνθρωποι του νησιού ακολούθησαν το φώς που τους οδήγησε σε μια μικρή σπηλιά. Έκπληκτοι, μέσα στην σπηλιά, πάνω σε φύκια, είδαν την εικόνα της Παναγίας. Την προσκύνησαν και την μετέφεραν στο παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου. Την άλλη μέρα όμως η εικόνα γύρισε στην σπηλιά της! Έτσι, οι νησιώτες αποφάσισαν να χτίσουν Ναό πάνω από την σπηλιά. Οι εργασίες για την ανέγερση του ναού έγιναν με γοργούς ρυθμούς και η Εκκλησιά ήταν σχεδόν έτοιμη σε ελάχιστο χρόνο. Έλειπε όμως η σκεπή, γιατί δεν υπήρχε ξυλεία. Η ίδια η Παναγία φρόντισε γι’ αυτό.

Ένα καράβι φορτωμένο με ξυλεία κινδύνευσε ανοιχτά στο πέλαγος έξω από την Άνδρο. Ο καπετάνιος μαζί με τους ναυτικούς παρακαλούσαν την Παναγία να τους σώσει από τον επικείμενο κίνδυνο. Φωτισμένος ο καραβοκύρης έριξε την ξυλεία στη θάλασσα. Έτσι το πλοίο σώθηκε. Η ξυλεία σιγά σιγά βγήκε στην ακτή κοντά στην σπηλιά, για να σκεπάσουν οι μάστορες την ξεσκέπαστη Εκκλησία. Επειδή η ξυλεία βρέθηκε αναπάντεχα και μάλιστα στην ώρα της, πραγματικά θεόσταλτη, η Εκκλησία της Παναγίας ονομάστηκε «Θεοσκέπαστη».

H πρόγνωση του καιρού

Επειδή πολλοί από εσάς σκεφτόσαστε αλλά και ενδιαφέρεστε να πάτε στην Άνδρο αυτές τις μέρες , αποφάσισα να κάνω μια τοπική πρόγνωση του καιρού για το νησί . Απο πλευράς ανέμων όπως παρατηρείτε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον νοτιά να μην ξεπερνά τα 4 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα ανήμερα της εορτής το Σάββατο τα 5 με 6 μποφόρ. Στο παρακάτω μετεώγραμμα που ισχύεις για τη Χώρα είναι πιό πεσμένος ο καιρός .

Δείτε τους ανέμους σε video για τη διαδρομη .Επσιτροφή την Κυραική σχεδόν με μπονάτσα

https://www.youtube.com/watch?v=z3smAYuRIy8

Από πλευράς νεφώσεων ο καιρός δεν θα είναι  καθαρός ενω όπως δείχνει το παραπάνω μετεώγραμμα υπάρχει κάποιο ενδεχόμενο βροχής το βράδυ της Παρασκευής και νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου.

https://www.youtube.com/watch?v=pIYYO0QnlTM[

Θα επανέλθω και αύριο με νεότερα στοιχεία για τον καιρό

Θοδωρής Ν . Κολυδάς