Η μαύρη Κυριακή του 1935

Την Κυριακή 14 Απριλίου 1935 φοβερές αμμοθύελλες σάρωσαν το Τέξας που σκοτείνιασαν τον τόπο μειώνοντας την ορατότητα στο 1 μέτρο θάβοντας κυριολεκτικά στην άμμο, αγροικίες, καλλιέργειες και γεωργικά μηχανήματα. Η ημέρα αυτή έμεινε στην ιστορία των νοτιοδυτικών ΗΠΑ ως «Μαύρη Κυριακή».

 

Γενικότερα τη δεκαετία του 30, η παρατεταμένη ξηρασία σε συνδυασμό με την υπερεκμετάλλευση της γης προκάλεσαν στις νοτιοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ μια περίοδο με συχνές αμμοθύελλες.

Οι αμμοθύελλες αυτές, εκτός από τις καταστροφές και τις απώλειες είχαν σοβαρότατες κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες γιατί προκάλεσαν κύμα ανεργίας και μεγάλης εσωτερικής μετανάστευσης

Στη δεκαετία ΤΟΥ 1930 εκτιμάται ότι πάνω από 2.500.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μετακινηθούν σε μεγάλες πόλεις (κυρίως στην Καλιφόρνια) μόνο και μόνο για να βρουν κι εκεί δύσκολες συνθήκες λόγω της μεγάλης ύφεσης. Η αναγκαστική αυτή μετακίνηση είναι μία από τις μεγαλύτερες που έγιναν ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία. Η οικονομική απώλεια στη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης υπολογίστηκε σε 25.000.000 $ την ημέρα (440.000.000$ την ημέρα με σημερινές αξίες)..

Το αποτύπωμα που άφησε στην Αμερικάνικη κοινωνία ήταν τεράστιο σε όλα τα επίπεδα. Τα «Σταφύλια της Οργής» του John Steinbeck αφορούν αυτό το γεγονός, ενώ μέχρι και τις μέρες μας γίνονται αναφορές στο Dust Bowl με πιο γνωστή αυτή στην ταινία Interstellar.

 

Οι περιοχές που σαρώθηκαν από τις αμμοθύελλες του 30 αναφέρονται συνοπτικά ως Dust Bowl (Λεκάνη της Σκόνης) . Με τον τίτλο (και όχι μόνο) αυτό γράφτηκαν πολλές λαϊκές μπαλάντες ανάμεσά τους και εκείνες του λαϊκού τροβαδούρου Γούντι Γκάθρι: