Η μεσοπρόθεσμη τάση του καιρού το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Σε μεγάλο βαθμό έχουν επαληθευτεί οι γενικές μακροπρόθεσμες προγνώσεις για την χώρα μας του SEECOF ομάδας του Mediterranean Climate Outlook Forum, του Διεθνούς Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) όπου έδειχναν τη θερμοκρασία να βρίσκεται κοντά ή πάνω από την κανονική τιμή για όλη την περιοχή όπως είχαμε παρουσιάσει από το News247 . Απο τις αρχές του Νοέμβρη έχε γίνει και επικαιροποίηση με τις νεότερες τάσεις του καιρού το οποίο έδινε 50% πιθανότητες για υψηλότερες τιμές. 

Εμείς στη συνέχεια θα δούμε την άμεση προοπτική για το επόμενο δεκαήμερο, χρονικό διάστημα που μπορούμε να "εμπιστευόμαστε" περισσότερο και το οποίο έχει πρακτική σημασία για την καθημερινότητα μας . Να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε και να χαρούμε - όσο είναι δυνατόν - τον ήλ.ιο και τον ήπιο καιρό που μπορεί να έχει αυτός ο τόπος, ακόμη και στην καρδιά του χειμώνα ....

Η ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ 

Μετά την διέλευση της διαταραχής που θα μας επηρεάσει έως την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021, όλα τα προγνωστικά δείχνουν για την χώρα ότι μέχρι το πέρας του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου ο καιρός θα κυλήσει χωρίς βροχές και με θερμοκρασίες πάνω απο τα κανονικά επίπεδα. Θα σταματήσει η ζωνική ροή της ατμόσφαιρας και θα μπλοκαριστούν πρόσκαιρα τα συστήματα από την Κεντρική Ευρώπη και την Κεντρική Μεσόγειο και έτσι τα διάφορα βαρομετρικά χαμηλά δεν θα μπορέσουν να μας επηρεάσουν .

Στο παραπάνω video εύκολα μπορείτε να διακρίνετε ότι από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος οι βροχές σταματάνε στην περιοχή μας και μόνο προς το τέλος του δεκαημέρου υπάρχει η τάση αλλαγής του καιρού για να έχουμε και πάλι φαινόμενα .

Ανάλογο video μπορείτε να παρακολουθήσετε για τις αποκλίσεις των θερμοκρασιών στα 850 hPa , όπου μπορείτε εύκολα να διακρίνετε ότι το επόμενο δεκαήμερο θα βρισκόμαστε πάνω από τις κανονικές για την εποχή τιμές. Υπάρχει βέβαια η τάση για να έρθει πιο κρύος καιρός  και αυτό θα το ξανασυζητήσουμε σε λίγες μέρες.   

Η θερμοκρασιακή τάση αποτυπώνεται πολύ καλά και στο Μετεώγραμμα της Αθήνας , όπου σε όλο σχεδόν το χρονικό διάστημα, η προβλεπόμενη θερμοκρασία (μαύρη γραμμή) θα βρίσκεται πολύ πάνω από την μέση κλιματική τιμή (θαλασσί γραμμή ) ακόμη και 10-12 βαθμούς . Πάντως η θερμοκρασία σε γενικές γραμμές προς τα τέλη του πρώτου δεκαημέρου ακολουθεί ομαλή πτωτική πορεία , αναμενόμενο και απολύτως φυσιολογικό προσαρμοζόμενη στον καιρό που θα "πρέπει" να έχουμε τον Φεβρουάριο. Η πτώση της θερμοκρασίας που θα ακολουθήσει  θα μας κακοφανεί, διότι θα έχουμε συνηθίσει αρκετές μέρες τον πιο ζεστό καιρό . 

Στο παραπάνω μετεώγραμμα είναι εμφανής η απουσία βροχοπτώσεων για την Αθήνα στο διάστημα 3 με 11 Φεβρουαρίου , λόγω της αντικυκλωνικής κυκλοφορίας, με το block που αναφέραμε προηγουμένως .

Ανάλογη πορεία εμφανίζεται και στο μετεώγραμμα της Θεσσαλονίκης ,με θερμοκρασίες και εκεί ακόμη και κατά 10 βαθμούς πάνω από την κανονική τιμή για να ακολουθήσει ομαλή και βαθμιαία πτωτική πορεία της θερμοκρασίας.

Παρότι η αστική πυκνότητα, η κινητικότητα, και η σωστή χρήση μάσκας εντός των κοινοτήτων είναι οι βασικότεροι παράγοντες που σχετίζονται με την μεταδοτικότητα του COVID-19 , o καιρός αναγνωρίστηκε και αυτός ως επηρεαστικός παράγοντας, σε μικρότερο όμως βαθμό. Ουδείς αμφισβητεί ότι αν επικρατούσαν πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες θα ήταν τα πράγματα δυσμενέστερα . Έτσι κάτω από αυτήν την οπτική, θεωρείται θετικό στοιχείο για την χώρα μας οτι οι  θερμοκρασίες κυμαίνονταν  από το φθινόπωρο μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά για την εποχή, όπως είχαμε αναφέρει στο μεγάλο αφιέρωμα του News247 για την σχέση καιρού με την υγεία, τονίζοντας ιδιαίτερα τον ρόλο των μεταβολών διαφόρων παραμέτρων , όπως των θερμοκρασιών  και της υγρασίας

Η ενημέρωσή σας για την εξέλιξη του καιρού θα συνεχίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα είτε από εδώ είτε από το kolydas.eu και το News247

Θοδωρής Ν. Κολυδάς