Ο Δορυφορικός σταθμός EARS του EUMETSAT στο Καβούρι που είναι πλήρως επιχειρησιακός από τς 20 Νοεμβρίου 2018 μας έδωσε την δυνατότητα να έχουμε στην Ελλάδα τον πιο σύγχρονο επίγειο σταθμό λήψης δεδομένων από μετεωρολογικούς δορυφόρους και να μπορέσουμε έτσι να αναπτύξουμε νέα δορυφορικά προϊόντα και να απεικονίσουμε τις περιοχές των πρόσφατων χιονοπτώσεων στον Ελληνικό χώρο.
Με τα κατάλληλα εργαλεία μια δορυφορική φωτογραφία που σε true color απεικονίζεται όπως η παραπάνω φωτογραφία, το προσωπικό του Τμήματος Τηλεπισκόπισης της ΕΜΥ την μετέτρεψε έτσι ώστε να μπορέσουμε με τον κατάλληλο χρωματισμό να διακρίνουμε τις περιοχές χιονοκάλυψης του εδάφους , καθώς και να προσδιορίσουμε τις περιοχές που χιόνιζε εντός των νεφώσεων μέσα στο Αιγαίο το μεσημέρι της 8ης Ιανουαρίου 2019. Με την βοήθεια του μετεωρολογικού δορυφόρου πολικής τροχιάς Suomi-NPP της Αμερικανικής υπηρεσίας ΝΟΑΑ και χάρη στην μεγάλη φασματική του αλλά και υψηλή χωρική του διακριτική ικανότητα μπορέσαμε να παρατηρήσουμε μια σειρά από μετεωρολογικά φαινόμενα.
Η μεγάλη φασματική διακριτική ικανότητα είναι η δυνατότητα του δορυφόρου να παρατηρεί την γη με περισσότερα ‘μάτια’, όπου το κάθε ένα είναι ικανό να διακρίνει και ένα διαφορετικό χαρακτηριστικό της, ενώ η υψηλή χωρική διακριτική ικανότητα μπορεί να διακρίνει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια γεωγραφικά τα χαρακτηριστικά αυτά.
Στο προϊόν της παραπάνω εικόνας, μπορεί να διακρίνει κάποιος τις χιονοκαλυμμένες επιφάνειες με το χαρακτηριστικό κεραμιδοκόκκινο χρώμα. Είναι εμφανές ότι όλα τα ορεινά τμήματα της Ελλάδας είναι καλυμμένα με χιόνι, ενώ στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας το χιόνι έχει καλύψει και τις πεδινές περιοχές. Παράλληλα, στο προϊόν όπου έχουμε την απεικόνιση με φυσικά χρώματα, δηλαδή όπως θα τα έβλεπε το μάτι μας αν ήμασταν εμείς στο διάστημα, μπορούμε να παρατηρήσουμε τις χιονοκαλυμμένες επιφάνειες σαν έναν κομμάτι πάγου. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στις περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης, που πλέον είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ χιονιού και νέφους καθώς οι ποσότητες χιονιού που έχουν πέσει είναι πολύ μεγάλες.
.Ειδικότερα για την Αττική, είναι εμφανείς οι μεγάλες ποσότητες χιονιού που δεχτηκε κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Αυτά τα δορυφορικά προϊόντα ήδη από χθές τα συνδυάσαμε με τις λήψεις από τον MSG δορυφόρο, καθώς και με τα αριθμητικά προγνωστικά δεδομένα και με αυτόν τον τρόπο μπορέσαμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια την έναρξη των χιονοπτώσεων σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Απο την δορυφορική εικόνα προσδιορίσαμε οτι η βασική διαταραχή θα περάσει μετά τα μεσάνυχτα , όπως και έγινε και η οποία λόγω της πολύ ψυχρής μάζας τόσο στην στάθμη των 500 hPa, όσο και στην στάθμη των 850 hPa προκάλεσε χιονοπτώσεις και μέσα στην πόλη της Αθήνας.
Σημείωση : H εισαγωγική φωτογραφία του άρθρου αφορά την πρώτη διαταραχή που πέρασε στις 5 Ιανουαρίου 2019 (ώρα 11:26 UTC) στην οποία διακρίνεται ευκρινέστατα ο στρόβιλος στο Βόρειο Αιγαίο.
ΠΗΓΗ : Eθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία