Κακοκαιρία "Αθηνά " Επικίνδυνα φαινόμενα Πέμπτη και Παρασκευή

Καιρικό σύστημα με το όνομα "ΑΘΗΝΑ" προβλέπεται να προκαλέσει κακοκαιρία από το βράδυ της Τετάρτης στη βορειοδυτική Ελλάδα. Το κύμα της κακοκαιρίας θα προκαλέσει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις

Ήδη το βαρομετρικό χαμηλό που την Πέμπτη θα βρίσκεται στην Κεντρική Ιταλία προκάλεσε βροχοπτώσεις που έφτασαν σε τιμές ρεκόρ το προηγούμενο διήμερο στην Λιγουρία με 496 mm στη Savona μόλις σε χρονικό διάστημα 6 ωρών , σπάζοντας το ρεκόρ των 472 mm από τον Νοέμβριο του 2011 για την περιοχή

Συνολικά στην περιοχή είχαμε σε ένα 24ωρο βροχή που ξεπερνούσε και τα 900 mm . Είναι γεγονός ότι η συνοπτική κατάσταση μας θύμιζε εδώ και μέρες την ανάλογη κατάσταση του 1970 και είχαμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός αυτό παραθέτοντας ιστορικά στοιχεία προ 50 ετών για την Γένοβα  .

Το επιφανειακό χαμηλό αν και έχει χάσει μέρος από την δυναμική του και έχει εξασθενήσει σε μεγάλο βαθμό, θα προκαλέσει μεγάλα ύψη βροχόπτωσης κυρίως στα βορειοδυτικά της Ελλάδος , παραμένοντας δυνητικά ικανό να προκαλέσει επικίνδυνα φαινόμενα γενικότερα στα δυτικά τα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας μας .

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο βόρειο Ιόνιο καταγράφονται προγνωστικές τιμές πάνω από τα 100 mm , ενώ τοπικά φτάνουν ακόμη και τα 200 mm σε 24 ώρες .

Στον πάνω χάρτη απεικονίζονται τα ύψη βροχής 24ωρου για το Βόρειο Ιόνιο όπου στην Κέρκυρα και νοτίως της παρουσιάζονται οι υψηλότερες τιμές . Στον επόμενο χάρτη και για το ίδιο χρονικό διάστημα εμφανίζεται ο υετός για όλη τη χώρα

Επίσης, την Πέμπτη αναμένεται να ενισχυθούν οι νοτιάδες στα δυτικά όπου η ένταση τους θα φτάσει πρόσκαιρα τα 9 μποφόρ.
Την  Παρασκευή θα επηρεαστούν τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, οι ς Σποράδες, η Μακεδονία (κυρίως η κεντρική), από το μεσημέρι βαθμιαία τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και η Θράκη. Θα επηρεαστούν επίσης η Πελοπόννησος, η Στερεά, η Εύβοια, οι δυτικές και βόρειες Κυκλάδες, με σταδιακή εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες Στην Αττική βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, θα εκδηλωθούν την Παρασκευή από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι νωρίς το απόγευμα.

Με βάση την σχετική ανακοίνωση της ΕΜΥ για την ονοματοδοσία των κακοκαιριών η συγκεκριμένη  ονομάζεται «Αθηνά» και βρίσκεται πρώτη στην λίστα που έχουν δημοσιεύσει από κοινού η ΕΜΥ με την Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου και Ισραήλ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι επειδή αυτό χαμηλό δημιουργήθηκε στον κόλπο της Γένοβας αυτή θα έπρεπε να είχε λάβει ονομασία από την Ιταλική Μετεωρολογική Υπηρεσία , όπου εκεί τα ύψη βροχής ήταν ιδιαίτερα υψηλά και έσπασαν τα ρεκόρ των τελευταίων 50 ετών Αν κριθεί απαραίτητο, θα ακολουθήσει επικαιροποίηση του παρόντος δελτίου, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες θα μπορέσετε να βρείτε στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter @EMY_HNMS) Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα έντονα καιρικά φαινόμενα . Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και τη σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού.