Κακοκαιρία Carmel- Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού της 16ης Δεκεμβρίου 2021 - Ανάλυση

Διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα προκαλέσει κακοκαιρία με την ονομασία “Carmel”, όπως προαποφασίστηκε από τους εταίρους, και θα επηρεάσει την νοτιοανατολική Μεσόγειο όπου προβλέπεται να σημειωθούν μεγάλα ύψη βροχής, έντονες καταιγίδες, σφοδροί άνεμοι και σημαντικό ύψος κύματος. 

Βαρομετρικό χαμηλό που σχηματίζεται το πρωί του Σαββάτου, με κέντρο της περιοχή της Ρόδου κινείται νοτιοανατολικά προς την περιοχή της Κύπρου και βαθαίνει ως αποτέλεσμα της δυναμικής αστάθειας που επικρατεί στην μέση ατμόσφαιρα. Λόγω του ότι ο αναμενόμενος καιρός θα είναι σημαντικός, με μεγάλα ύψη βροχής, παρατεταμένες και ταυτόχρονα έντονες  καταιγίδες, σφοδρούς άνεμους και σημαντικό ύψος κύματος, συμφωνήσαμε με το Τμήμα Μετεωρολογίας της Κύπρου και την Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ισραήλ που μετέχουν στο πρόγραμμα ονοματοδοσίας σημαντικών κακοκαιριών, να δώσουμε στην κακοκαιρία το όνομα «Carmel» όπως είχε προαποφασιστεί από το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (EIG- EUMETNET).

Για την Ελλάδα εκδόθηκε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού στο οποίο επισημαίνεται ότι ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση το Σαββάτο (18-12-21) και την Κυριακή (19-12-21) με κύρια  χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τις  χιονοπτώσεις στα κεντρικά και τα νότια και τους θυελλώδεις ανέμους.

Αναλυτικά:

Στον Ελληνικό χώρο κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν το πρωί του Σαββάτου τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου . Παράλληλα από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής, ισχυρά φαινόμενα θα έχουμε στις Σποράδες, την Εύβοια, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας καθώς και στην ανατολική Στερεά.

Από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής θα επηρεαστεί η ανατολική Πελοπόννησος και κατά τόπους οι  Κυκλάδες.Τέλος από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και το πρωί της Δευτέρας ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στη βόρεια Κρήτη τα οποία βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Παραπάνω οι δύο προγνωστικοί χάρτες 24ωρου υετού για τον Ελληνικό χώρο, όπου  ο πρώτος αφορά το Σάββατο και ο επόμενος την Κυριακή.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ TWITER

Σχετικά με τις χιονοπτώσεις θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτές θα εκδηλωθούν αρχικά στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και βαθμιαία και της Κρήτης. Οι χιονοπτώσεις θα είναι πιο πυκνές στα ορεινά της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της ανατολικής Πελοποννήσου ενώ σταδιακά θα επηρεαστούν και  περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 600-900m).  Σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής.

Με τα σημερινά δεδομένα το κύμα αυτής της κακοκαιρίας δεν χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως σφοδρό, όμως αυτό δεν σημαίνει και ότι δεν πρέπει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα. Ένα άλλο στοιχείο αυτής της επιδείνωσης θα είναι οι ενισχυμένοι άνεμοι στο Αιγαίο εντάσεως 7 με 8 και από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου τοπικά 9 μποφόρ , εντάσεις όμως αρκετά συνήθεις για χειμωνιάτικη κακοκαιρία.

Κλείνοντας σας υπενθυμίζουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Θεόδωρος Ν. Κολυδάς

Διευθυντής Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ

----------------