Μια ανοιχτη επιστολη στον κ. Υπουργο Παιδειας-Οι αλλαγες στο ΤΕΙ Ιονιων νησων

Οι αλλαγές στο ΤΕΙ Ιονίων νήσων-Μια ανοιχτή επιστολή στον κ. Υπουργό Παιδείας

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Πέρσι μετά τα αποτελέσματα των Πανελληνίων εξετάσεων έγραφα περήφανος στον προσωπικό μου λογαριασμό στο fb τα παρακάτω λόγια: «Η απόφαση να κάνεις παιδί είναι πραγματικά βαρυσήμαντη. Αποφασίζεις ν’ αφήσεις την καρδιά σου να κυκλοφορεί έξω από το σώμα σου για πάντα, όπως έλεγε η Elizabeth Stone. Οι αποφάσεις για την επαγγελματική σταδιοδρομία ανήκουν αποκλειστικά στα ίδια τα παιδιά, ειδικά όταν εσύ ξέρεις οτι τους έχεις δώσει σωστές βάσεις και έχουν αποκτήσει ωριμότητα σκέψης. O “Βενιαμίν” της οικογένειας @Dimitris Kolydas επέλεξε να σπουδάσει στο Τμήμα Τεχνολογίας ήχου και μουσικών οργάνων στη Κεφαλονιά και πέρασε πρώτος. Καλό δρόμο γιέ μου».

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ ,
Σήμερα η κατάσταση αλλά και το κλίμα στο Τμήμα που φοιτά ο γιός μου είναι τελείως διαφορετική από πέρσι, καθώς έχουν ξεκινήσει αλλαγές οι οποίες επηρρεάζουν το Τμήμα που παρακολουθεί. Καθώς έχει κλείσει η διαβούλευση για τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, σας κοινοποιώ την επιστολή που έγραψαν οι φοιτητές του Τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων (ΤΗΜΟ),μια επιστολή που κρύβει την αγωνία του γιού μου αλλά και όλων των φοιτητών για το μέλλον τους. Είμαι ένας από τους εκατοντάδες γονείς που αγωνιούν για την πρόοδο των παιδιών μας και ένας απο αυτούς που τα στηρίζουν και θα τα στηρίζουν στις επιλογές και στα δίκαια αιτήματά τους. Δεν μπορώ παρά να τα αφουγκρατστώ και να ενώσω κι εγώ την φωνή μου με αυτά που αναφέρουν στην ευγενική επιστολή που μου κοινοποίησαν και η οποία προφανώς απευθύνεται και σε σας.

----
"Είμαστε φοιτητές από το τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων (Τ.Η.Μ.Ο) και ανήκουμε στο Τ.Ε.Ι Ιονίων Νήσων, με έδρα μας το Ληξούρι Κεφαλονιάς. Θα θέλαμε να σας κοινοποιήσουμε τους προβληματισμούς καθώς και τα αιτήματά μας, σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για το Τ.Ε.Ι Ιονίων Νήσων και συγκεκριμένα το Τ.Η.Μ.Ο.
Στο νομοσχέδιο αυτό, υπάρχουν τα μελλοντικά σχέδια για τις σχολές στα Ιόνια νησιά, όπου θα αναβαθμιστούν τα Τ.Ε.Ι, θα δημιουργηθούν νέα τμήματα καθώς και ένα ερευνητικό κέντρο. Για όλα τα τμήματα υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο ανανέωσης και αναδιάρθρωσης, για το τμήμα μας όμως, υπάρχει μόνο η ημερομηνία λήξης του! Στο Ληξούρι Κεφαλονιάς, θα ιδρυθεί το τμήμα Εθνομουσικολογίας του Ιονίου Πνεπιστημίου, το οποίο εντάσεται στη σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Σπουδών και θα ξεκινήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.
Εμείς δεν έιμαστε καθόλου αντίθετοι με τη δημιουργία του νέου αυτού τμήματος, δηλώνουμε όμως κάθετα την αντίρρησή μας ως προς την κατάργηση του Τ.Η.Μ.Ο. Το Τμήμα αυτό (Τ.Η.Μ.Ο), διαθέτει την ειδικότητα της κατασκευής και συντήρησης μουσικών οργάνων, η οποία είναι η μοναδική στα Βαλκάνια καθώς και την ειδικότητα της τεχνολογίας ήχου, όπου είναι μία από τις πιο εξελιγμένες της χώρας. Επίσης τα εργαστήρια που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του τμήματος, είναι άρτια εξοπλισμένα με όλα τα απαραίτητα μηχανήματα και το κατάλληλο εξοπλισμό που χρειάζεται για τη σωστή διεξαγωγή των μαθημάτων. Να τονιστεί επίσης , ότι σε όλες τις απαραίτητες αξιολογήσεις που πέρασε το τμήμα, είχε πολύ καλές βαθμολογίες.

Εμείς σαν Σύλλογος Φοιτητών του Τ.Η.Μ.Ο , αιτούμαστε:
- Να μην κλείσει το τμήμα, αλλά να μπει στην ίδια πορεία αναβάθμισης όπως και τα υπόλοιπα τμήματα του Τ.Ε.Ι Ιονίων Νήσων,
- Να μην αλλάξουν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.
- Να παραμείνουν ενεργοί οι κλάδοι μας, δηλαδή να μην αλλάξουν ούτε και να χαθούν οι ειδικότητές του τμήματος.
- Τα εργαστήρια και ο εξοπλισμός να παραμείνουν στο Τ.Η.Μ.Ο.
- Να μην μετατεθούν οι καθηγητές μας σε άλλα τμήματα , αλλά και να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους
- και να γίνουν οι τέσσερις μονιμοποιήσεις που ζητάμε απο το 2009.

Δεν είμαστε εναντίον των συγχωνεύσεων, ζητάμε όμως τη δίκαιη αντιμετώπιση καθώς και την ισάξια αναβάθμιση του τμήματος. Το Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων μπορεί να συνυπάρξει με το τμήμα Εθνομουσικολογίας και είμαστε ανοικτοί στο να βρεθεί μία μέση λύση, χωρίς όμως να χάσουμε όσα έχουμε αποκτήσει και φυσικά να παραμείνουν ενεργές οι ειδικότητές μας.
Σας ευχαριστούμε πολύ.
Ο Σύλλογος Φοιτητών του τμήματος Τεχνολογίας Ηχού και Μουσικών Οργάνων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων"

Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους.
Ακούστε τους κύριε Υπουργέ

Με εκτίμηση
Θοδωρής Ν. Κολυδάς