Οι εκτός εποχής σίφωνες στις ΗΠΑ

kentaki

Πριν από λίγες μέρες τα Αμερικανικά τηλεοπτικά συνεργεία κατέγραψαν το πέρασμα περίπου 30 tornados που έπληξαν τις ΗΠΑ.και ένα από αυτά  διένυσε περισσότερα από 400 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τον ΝΟΑΑ (Αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία) , ενώ συνήθως διανύουν μια απόσταση περίπου 6-10  χιλιομέτρων κατά μέσο όρο.. Αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούνται αυτή την περίοδο του έτους κυρίως λόγω  των υψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας, στα ανατολικά ανέφερε ο Βίκτορ Γκενσίνι καθηγητής Γεωγραφίας και Ατμοσφαιρικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο του Βόρειου Ιλινόι..

Οι μεγάλες θερμοκρασιακές αντιθέσεις των προηγουμένων ημερών με τις ψυχρές μάζες να εισβάλλουν από τον Καναδά ουσιαστικά επέδρασαν ευνοικά στην εκδήλωση αυτών των φαινομένων . Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει η τραγωδία που βιώνουν οι κάτοικοι στο Κεντάκι των ΗΠΑ (και όχι μόνο), μετά το φονικό χτύπημα του tornado. .Οι εκτιμήσεις για τους νεκρούς αναφέρουν ότι θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τους 100., Η επισήμανση του καθηγητή Γκενσίνι δόθηκε καθώς αυτά τα σφοδρά φαινόμενα εμφανίστηκαν αυτή την περίοδο του έτους,  εκτός  εποχής. Πάντως κατά το παρελθόν έχουν συμβεί πολλές ανάλογες καταστάσεις και σχετίζεται με την ατμοσφαιρική κυκλοφορία

Όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε στο παραπάνω γράφημα η μεγαλύτερη συχνότητα εμφανίζεται τους ανοιξιάτικους και πρώτους καλοκαιρινούς μήνες. Οι ανεμοστρόβιλοι εμφανίζονται συνήθως κατά τη διάρκεια της ημέρας, όμως υπάρχουν και   νυχτερινοί ανεμοστρόβιλοι. Κάθε φορά που εκδηλώνεται μια έντονη καταιγίδα, υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ανεμοστρόβιλος. Οι νυχτερινοί ανεμοστρόβιλοι μπορούν να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι επειδή είναι δύσκολο να τους διακρίνουμε .

Η Πρόβλεψη των Tornao - Το Tornado Alley

Η πρόβλεψη των ανεμοστρoβίλων είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι μετεωρολόγοι πρέπει να συλλέγουν δεδομένα από ποικίλες πηγές και να ερμηνεύουν τα αποτελέσματα με υψηλή ακρίβεια. Αλλά μια λεπτή ισορροπία πρέπει να τηρηθεί είναι να μην εκδίδονται πάρα πολλές προειδοποιήσεις, που να οδηγήσουν τον κόαμο σε πανικό .

Tο Tornado Alley είναι ένα ψευδώνυμο που δίνεται στη μοναδική τοποθεσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι ανεμοστρόβιλοι είναι πολύ πιο πιθανό να επηρεάσουν . Το Tornado Alley βρίσκεται στις κεντρικές πεδιάδες και περιλαμβάνει το Τέξας, την Οκλαχόμα, το Κάνσας και τη Νεμπράσκα. Περιλαμβάνονται επίσης η Αϊόβα, η Νότια Ντακότα, η Μινεσότα και τμήματα άλλων πολιτειών .

Γενικότερα υπάρχουν 5 βασικοί λόγοι στις Ηνωμένες Πολιτείες που δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη Tornado.
1. Οι κεντρικές πεδιάδες είναι ένας τέλειος επίπεδος δρόμος  ανάμεσα στα Βραχώδη Ορη και τα  Απαλάχια που ουσιαστικά δημιουργούν το ιδανικό μέρος "σύγκρουσης" του κρύου αέρα από τον Καναδά με τον υγρό και θερμό αέρα από την περιοχή του κόλπου.
2. Άλλες περιοχές προστατεύονται από ορεινά ή γεωγραφικά όρια στις ακτές, οι οποίες εμποδίζουν τις ισχυρές καταιγίδες ή τους τυφώνες, να εισβάλουν  εύκολα στην ξηρά.

3. Το μέγεθος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πολύ μεγάλο, καθιστώντας το μεγάλο στόχο για όλους τους τύπους καιρού.
4. Η μεγάλη ακτογραμμή στις περιοχές του Ατλαντικού και του Κόλπου επιτρέπει σε μαζικές καταιγίδες που σχηματίζονται στον Ατλαντικό να έρχονται στην ξηρά και να προσβάλουν παράκτιες περιοχές, που παράγουν συχνά ανεμοστρόβιλους από τυφώνες .
5. Το Βόρειο Ισημερινό ρεύμα και το Ρεύμα του Κόλπου επηρεάζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας πιο έντονο καιρό.

Μέχρι σήμερα, το tornado του 1925 παραμένει tο πιο θανατηφόρο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών , ενώ tο πιο θανατηφόρο στον κόσμο σημειώθηκε στο Banglades στις 26 Απριλίου 1989 όπου έχασαν τη ζωή τους 1300 άτομα

Η καταιγίδα των ΗΠΑ , η οποία έχει βαθμολογηθεί ως ισοδύναμο EF5, σκότωσε 695 άτομα και τραυμάτισε αρκετές χιλιάδες. Ήταν μέρος μιας "συστοιχίας"  tornado στις 18 Μαρτίου 1925 που περιελάμβανε τουλάχιστον δώδεκα άλλα επιβεβαιωμένα μεγάλα επισόδια ανεμοστρόβιλων σε όλη την Κεντροδυτική και Νότια Αμερική. Ταξίδεψε σε τρεις πολιτείες - από το νοτιοανατολικό Μισσούρι, μέσω του νότιου Ιλινόις, και στη νοτιοδυτική Ιντιάνα. Το 2013, πραγματοποιήθηκε μελέτη και επανεξέταση αυτού του ιστορικού ανεμοστρόβιλου. Οι μετεωρολόγοι το βρήκαν να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ζωή (5.5 ώρες) και η απόσταση που διήνυσε ήταν 320 μίλια 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=DilMkvI_-PQ[/embedyt]

Πολλές φορές ο ανεμοστρόβιλος συγχέεται με τον σίφωνα (tornado), αλλά υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές ανάμεσα στα δύο αυτά φαινόμενα:

Ο σίφωνας είναι συνήθως μεγαλύτερης έντασης από τον ανεμοστρόβιλο και πολύ πιο επικίνδυνος. Αντιθέτως, ο ανεμοστρόβιλος πολύ σπάνια προσεγγίζει σε ταχύτητα ανέμων τις χαμηλότερες κατηγορίες έντασης του σίφωνα. Οι αιτίες και ο τρόπος δημιουργίας του σίφωνα είναι εντελώς διαφορετικές από του ανεμοστρόβιλου, που αιτίες του είναι είτε κάποιο φράγμα, είτε η διαφορά θερμοκρασίας σε πολύ μικρή ακτίνα. Ο σίφωνας δημιουργείται μέσα σε τεράστια καταιγιδοφόρα σύννεφα (σωρειτομελανίες) και αποφύεται από τη βάση τους, φτάνοντας έως το έδαφος, ενώ ο ανεμοστρόβιλος «σηκώνεται» από το έδαφος, με εντελώς αίθριο ουρανό ή το πολύ ελαφρά νέφωση.