Μπορεί ο τίτλος του άρθρου να φαίνεται υπερβολικός , όμως η είδηση είναι αληθινή και δεν μπορείς να την εντάξεις στα fake news που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Εδώ και πολλά χρόνια στις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες των Ευρωπαϊκών κρατών λειτουργούν δίκτυα εθελοντών παρατηρητών καιρού, οι οποίοι συνεισφέρουν στο έργο τους με καθημερινές κλιματολογικές παρατηρήσεις . Στην ΕΜΥ υπάρχουν πολλοί λίγοι τέτοιοι σταθμοί (υπήρχε αυτόματος σταθμός στον φάρο της Φάσας και παλότερα στο Δημοτικό της Χώρας) σε αντίθεση με το ΕΑΑ αλλά και την Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, το Met Office στο οποίο λειτουργεί δίκτυο εθελοντών παρατηρητών. Σε αυτό λοιπόν το δίκτυο είναι ενταγμένος ένας ερασιτεχνικός σταθμός στην Άνδρο . Ανάλογα τέτοια δίκτυα έχουν δημιουργήσει το Meteo αλλά και διεθνώς ιδιωτικές εταιρείες όπως η Weather Underground .
Τα δεδομένα που διατίθενται από τους εθελοντές παρατηρητές στο Met Office μεταφορτώνονται μέσω της Ιστοσελίδας Παρατηρήσεων για τον Καιρό (WOW). Κατά τη διάρκεια του κάθε μήνα, αυτά τα αρχεία περνούν από Ποιοτικό Έλεγχο προτού αποθηκευτούν σε μόνιμο αρχείο και αποτελούν σημαντικό μέρος του κλιματολογικού αρχείου για το Ηνωμένο Βασίλειο. Σήμερα το Met Office επιδιώκει να διευρύνει το δίκτυο των εθελοντικών παρατηρήσεων του καιρού και , όπως δηλώνουν στην επίσημη ιστοσελίδα τους, είναι πρόθυμοι να εντάξουν στο δίκτυό τους εθελοντές και οργανισμούς –ακόμη και από άλλα κράτη- που θα μπορούσαν να δεσμευτούν να λαμβάνουν καθημερινές αναγνώσεις των δεδομένων . Απλά ζητούν από τους εθελοντές να δεσμευτούν ότι θα παρέχουν στοιχεία σε τουλάχιστον πέντε έως δέκα χρόνια, καθώς το μήκος των χρονοσειρών των παρατηρήσεων είναι ζωτικής σημασίας για την γνώση του κλίματος, ειδικά για το Ηνωμένο Βασίλειο
Μόλις επιβεβαιωθεί o κατάλληλος χώρος, οι εθελοντές λαμβάνουν:
1.Τα όργανα απο το Met Office, τα οποία βαθμονομούνται τακτικά σύμφωνα με τα εθνικά τους πρότυπα
2. Εκπαίδευση και υποστήριξη
3. Την αρωγή από έναν Περιφερειακό Διαχειριστή του Δικτύου ο οποίος επισκέπτεται κάθε τρία χρόνια την περιοχή για να παρέχει υποστήριξη και εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον ιστότοπο .
Ο σύγχρονος και ο παλαιός παρατηρητής καιρού
Σε κάθε επιστήμη, η διαδικασία της “παρατήρησης” είναι ίσως το σημαντικότερο βήμα για την κατανόηση ενός φαινομένου. Όπως συμβαίνει και με την Αστρονομία, έτσι και στη Μετεωρολογία, οι παρατηρητές, έχουν συμβάλλει σε πολύ σημαντικό ποσοστό στην κατανόηση πολλών φαινομένων ή ακόμη και στην ανακάλυψη και καταγραφή καινούργιων. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως, ο Άγγλος φαρμακοποιός Luke Howard, ήταν ερασιτέχνης και λάτρης της Μετεωρολογικής επιστήμης. Πρωτοπόρος στην εποχή του ήταν αυτός που έκανε κατηγοριοποίηση και ταξινόμηση των νεφών. Το 1803, δημοσίευσε την πρώτη ταξινόμηση, η οποία χωρίς μεγάλες αλλαγές χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα. Στην εποχή του διαδικτύου, λάτρεις του καιρού και της μετεωρολογίας καταγράφουν τις δικές τους παρατηρήσεις, τοποθετούν μετεωρολογικούς σταθμούς ενημερώνοντας για τις καιρικές συνθήκες της περιοχής τους, φωτογραφίζουν τα νέφη και εν γένει, αποτυπώνουν με κάθε τρόπο καθημερινά τον καιρό της περιοχής τους.
Αυτή την μεγάλη μερίδα ατόμων καλείται η ΕΜΥ σήμερα να εντάξει στο δυναμικό της , μαζί με άλλες μεγάλες κοινωνικές ομάδες , όπως τις εθελοντικές Οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας και κυρίως τα Σχολεία . Τα παιδιά συμμετέχοντας στην εθελοντική παρατήρηση θα αποκτήσουν "περιβαλλοντική συνείδηση" και θα καταλάβουν από μόνα τους την αξία που πρέπει να δίνουν στην παρατήρηση του καιρού. Η περιβαλλοντική συνείδηση καλλιεργείται, διδάσκεται και συνεπώς μπορεί να αποτελέσει μία αφορμή, προκειμένου να αλλάξουμε νοοτροπία και να κινητοποιηθούμε για να αντιμετωπίσουμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα.
Στο πλαίσιο αυτό, και με την πεποίθηση ότι η περιβαλλοντική συνείδηση μεταλαμπαδεύεται και ότι η εκπαίδευση είναι ο δυναμικότερος τρόπος μετάδοσης γνώσης και ενδυνάμωσης μιας ενεργής περιβαλλοντικής κουλτούρας, η ΕΜΥ πρέπει να επικεντρώσει την προσπάθειά της στην ευαισθητοποίηση των νεότερων γενεών με υιοθέτηση των καλών πρακτικών που εφαρμόζει ήδη το MetOffice στην Αγγλία , αλλά και το ΕΑΑ στην χώρα μας. Η ύπαρξη ενός δευτερογενούς δικτύου παρατηρήσεων ακόμη και από μή πιστοποιημένους κλιματολογικούς σταθμούς θα βοηθήσει πολαπλά.
Να το πώ Ανδριώτικα . Θα σταματήσει η ανίχνευση της καιρικής κατάστασης για την Άνδρο να γίνεται μέσω... Μάγχης. Θα περνά αναγκαστικά από το Κάβο Ντόρο!
ΥΣ. Να μην περιμένουμε μόνο μεγαλόπνοα έργα, τύπου ΕΣΠΑ . Με μικρότερα κόστη μπορούμε να κάνουμε πολλά και χρήσιμα πράγματα....