Πάνω από 200 mm/24H βροχής κατέγραψαν στην Κρήτη και οι δορυφόροι

sat 1

Το βαρομετρικό χαμηλό που επηρέασε με πολύ μεγάλα ύψη βροχής την Κρήτη έχει κινηθεί ανατολικότερα. Το σύστημα αυτό προκάλεσε ύψη βροχόπτωσης που σε ορισμένες περιοχές ξεπέρασαν και τα 200 χιλιοστά βροχής σε ένα 24ωρο. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται όχι μόνο από τους επίγειους μετεωρολογικούς σταθμούς , αλλά και από τα σύγχρονα ραδιόμετρα που διαθέτουν οι μετεωρολογικοί δορυφόρoι.

Δορυφορική καταγραφή ύψους υετού στις 10/11/2020

Στην παραπάνω εικόνα με κόκκινο χρώμα απεικονίζονται οι περιοχές που είχαν περί τα 229 mm βροχής και έχουν μετρηθεί μέσω των δορυφορικών ραδιομέτρων. Παρότι τα ραντάρ καιρού και οι επίγειοι σταθμοί υπερτερούν σε αξιοπιστία και ακρίβεια,  οι δορυφόροι μας δίνουν μια πολλή καλή εκτίμηση της καιρικής κατάστασης ειδικά σε περιπτώσεις που απουσιάζουν οι μετρήσεις και αυτές οι περιοχές βρίσκονται κατά κανόνα πάνω από την θάλάσσα. Ο υετός που απεικονίζεται παραπάνω αφορά το 24ωρο που προηγήθηκε δηλαδή από τις 9 έως τις 10/1730 UTC, χθές το βράδυ .

Δορυφορική καταγραφή εντάσεως υετού στις 9/11/2020

Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες οι  δορυφόροι της ΝASA είχαν καταγράψει μεγάλες ποσότητες βροχής που “έκρυβε” το βαρομετρικό χαμηλό που θα μας επηρέαζε . Αυτό δεν το έδειχναν μόνο τα αριθμητικά μοντέλα , αλλά και το έγκυρο σύστημα καταγραφής Global Precipitation Measurement (GPM) .

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ GPM

 Το σύστημα GPM αποτελεί ένα διεθνές δίκτυο δορυφόρων που μεταφέρουν ένα προηγμένο σύστημα ραντάρ / ραδιομέτρου για τη μέτρηση της βροχής. Το GPM, ξεκίνησε από τη NASA και τον Ιαπωνικό Οργανισμό Εξερεύνησης Αεροδιαστημικής (JAXA) περιλαμβάνει μια κοινοπραξία διεθνών διαστημικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του Center National d'Études Spatiales (CNES), του Ινδικού Οργανισμού Έρευνας Διαστήματος (ISRO), της Εθνικής Ωκεάνιας και Ατμοσφαιρικής Διοίκησης (NOAA), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού  για την Εκμετάλλευση Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT) και άλλους . Το GPM Core Observatory ξεκίνησε από το Διαστημικό Κέντρο Tanegashima της Ιαπωνίας, στις 1:37 μ.μ. EST στις 27 Φεβρουαρίου 2014.

Η αποστολή Global Precipitation Measurement (GPM) παράγει το πιο ολοκληρωμένο παγκόσμιο προϊόν βροχής και χιονόπτωσης της NASA μέχρι σήμερα, που ονομάζεται Integrated Multi-satellite Retrievals for GPM (IMERG) χρησιμοποιώντας δεδομένα από τον αστερισμό δορυφόρων GCOM-W1, NOAA-18, NOAA-19, DMSP F-16, DMSP F-17, DMSP F- 18, Metop-A και Metop-B. Το παγκόσμιο σύνολο δεδομένων IMERG παρέχει ποσοστά υετού για ολόκληρο τον κόσμο κάθε 30 λεπτά.

Η απεικόνιση που ακολουθεί παρακάτω μας δείχνει τα πιο διαθέσιμα δεδομένα υετού από το IMERG, για το πώς κινούνται οι βροχές και χιονοθύελλες γύρω από τον πλανήτη. Καθώς οι επιστήμονες εργάζονται για να κατανοήσουν όλα τα στοιχεία των κλιματικών και καιρικών συστημάτων της Γης και πώς θα μπορούσαν να αλλάξουν στο μέλλον, το GPM παρέχει ένα σημαντικό βήμα προόδου στην παροχή ολοκληρωμένων και συνεπών μετρήσεων βροχόπτωσης για επιστήμονες και μια ευρεία ποικιλία κοινοτήτων χρηστών.

Δείτε τα Παγκόσμια Ύψη Βροχής από τους Δορυφόρους.  Κάνετε κλικ  εδώ