Ρεκόρ υψηλότερης ατμοσφαιρικής πίεσης στη Μογγολία

Ο Σιβηρικός αντικυκλώνας αποτελεί την μεγαλύτερη συγκέντρωση ψυχρού αέρα στην ΒΑ περιοχή της Ευρασίας γύρω από τη λίμνη Βαϊκάλη. Στο κέντρο του κατά τον χειμώνα φτάνει τις χαμηλότερες θερμοκρασίες (<−40 °C), με την ατμοσφαιρική πίεση να ξεπερνά τα 1.040 μιλιμπάρ. Η ξηρότητα (έλλειψη υετού) και η δριμύτητα του χειμώνα σε μεγάλο μέρος της Σιβηρίας, της Μογγολίας και της Κίνας οφείλονται σε αυτόν, ενώ επηρεάζει και τη διαμόρφωση των μουσώνων στην ΝΑ Ασία. O Σιβηρικός αέρας είναι κατά κανόνα ψυχρότερος του Αρκτικού, δεδομένου ότι η ηπειρωτική βάση πάνω από την οποία διαμορφώνεται εκπέμπει μικρότερο ποσοστό ηλιακού φωτός σε σχέση με τους αρκτικούς πάγους Αποτελεί τη μεγαλύτερη ημιμόνιμη συγκέντρωση περιοχών υψηλού βαρομετρικού και είναι υπεύθυνος τόσο για το ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας στο βόρειο ημισφαίριο στο Βερχογιάνσκ όσο και της υψηλότερης πίεσης (1083.8 mbar στην Αγκάτα του Κρασνογιάρσκ Κράι στις 31 Δεκεμβρίου 1968 αλλά και του πιο πρόσφατου 1089,4 mbar στην Tosontsengel στη Μογγολία (που σημειώνεται με μια τελεία στον παρακάτω χάρτη). Τα ρεκόρ όμως όπως θα δούμε, υπάρχουν για να …καταρρίπτονται !

Η ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΡΕΚΟΡ ΤΗΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΣΤΙΣ 29-30/12/2020
           Όπως συμβαίνει συνήθως,  όταν επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες,   ο πυκνότερος κρύος αέρας βυθίζεται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια να ανεβαίνει σε υψηλές τιμές. Αυτό συνέβη την εβδομάδα που μας πέρασε στην κεντρική Ασία και ανέβασε όλα τα βαρόμετρα σε  πρωτοφανείς τιμές. Συγκεκριμένα δημιουργήθηκε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ για την υψηλότερη τιμή ατμοσφαιρικής πίεσης «ανηγμένη» στη μέση πίεση στη στάθμη της θάλασσας,   στα οροπέδια της Μογγολίας στην κεντρική Ασία.


Ένας αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός που βρίσκεται στο Tsetsen-Uul, στη δυτική επαρχία Zavkhan, στη Μογγολία κατέγραψε μέση πίεση στην στάθμης της θάλασσας 1094,3 mbar μαζί με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες της τάξεως των  -45,5 ° C .

Άλλοι τρεις μετεωρολογικοί σταθμοί ανέφεραν επίσης τιμές , υψηλότερες από τις τιμές που είχαν καταγραφεί από το 2004 .  Εάν τελικώς αυτές οι τιμές πιστοποιηθούν από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO ) , τότε θα σπάσει το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ των 1089,4 mbar που είχε σημειωθεί στη Μογγολία, ακριβώς πριν από 16 χρόνια. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), η προηγούμενη ένδειξη υψηλότερης πίεσης κατεγράφη σε δύο σταθμούς στη Μογγολία. ( Διαβάστε τη μελέτη εδώ )

Ο μετεωρολογικός σταθμός Tsetsen-Uul και στο Tosontsengel είχαν καταγράψει και οι δύο πίεση 1089,1 mbar (1089,4 mbar εάν χρησιμοποιηθεί η ρωσική μέθοδος αναγωγής ) στις 30 Δεκεμβρίου 2004.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ –ΕΞΗΓΗΣΗ

Πρέπει να σημειωθεί ότι το υψόμετρο του Tosontsengel είναι 1725 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ του Tsetsen-Uul είναι 1928 μέτρα . Αυτές οι δύο περιοχές βρίσκονται σε οροπέδιο. Στις 30 Δεκεμβρίου 2004 στο Tosontsengel Μογγολία, στις 2 π.μ. τοπική ώρα στις 30 του μηνός , (18/1800 UTC) η πίεση του σταθμού αυξήθηκε στα 846,5 hPa. Με τη χρήση της πίεσης των σταθμών στα 846,5 hPa, του γεωδυναμικού ύψους των 1725,8 m και της θερμοκρασίας περιβάλλοντος του αέρα στους  -44,8 ºC, η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε από τον WMO παρήγαγε μια προσαρμοσμένη τιμή πίεσης στάθμης της θάλασσας στα 1089,1 mbar. Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες στο άρθρο του WMO εδώ
Γενικότερα οι υψηλότερες τιμές της ατμοσφαιρικής πίεσης στη μέση στάθμη της θάλασσας εμφανίζονται συνήθως στους ψυχρούς χειμερινούς μήνες και ειδικά όταν το έδαφος είναι χιονοσκεπές . Τότε ο πυκνός αέρας βυθίζεται προς την επιφάνεια και αυτό είναι εντονότερο στα οροπέδια  Όταν ο νυχτερινός ουρανός είναι καθαρός χωρίς σύννεφα δημιουργούνται έντονες αναστροφές της θερμοκρασίας και αν δεν υπάρχει άνεμος , αυτό βοηθά τον κρύο αέρα να βυθιστεί προς τα κάτω στις κοιλάδες και να γίνει ακόμη πιο κρύος. Οι  θερμοκρασίες τότε είναι πολύ χαμηλότερες στον πυθμένα της κοιλάδας απ 'ότι είναι κατά μήκος των γύρω πλαγιών του βουνού στο οροπέδιο . Ανάλογη κατάσταση συμβαίνει και στον Ελληνικό χώρο στην περιοχή του Νευροκοπίου Δράμας  η Χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί είναι - 28°C ενω -27°C έχει πέσει η θερμοκρασία στη Πτολεμαΐδα στις 27/1/1967

Πηγές : https://www.washingtonpost.com/weather/2020/12/29/mongolia-air-pressure-...