Τι λένε οι μεσοπρόθεσμες προγνώσεις για το φετινό καλοκαίρι

(SEECOF

Κάθε τρίμηνο ειδικοί του Διεθνούς Μετεωρολογικού Οργανισμού για την Ευρώπη ( WMO RA VI RCC ) συνεδριάζουν με ειδικούς του κλίματος από την Meteofrance της Γαλλίας , την Deutscher Wetterdienst, της Γερμανίας, τη Διεύθυνση Μετεωρολογίας του Μαρόκο ( WMO North Africa RCC Network Node ) το δίκτυο για την παρακολούθηση του κλίματος (Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας, Τυνησίας), το Νότια Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής Ανατολικής Ευρώπης (SEEVCCC, της Σερβίας) και συνθέτουν τα αποτελέσματα των προγνωστικών τους κλιματικών μοντέλων . Μετά την σύνθεση και τον ποιοτικό έλεγχο, εξετάζουν την τρέχουσα κατάσταση του κλίματος συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλης κλίμακας κινήσεων της ατμόσφαιρας και ανακοινώνουν τις εκτιμήσεις τους για την πιθανή εξέλιξή του καιρού των επόμενων μηνών Όλη η σχετική τεκμηρίωση δημοσιεύεται στον ιστότοπο του MedCOF

Αυτή η πρόβλεψη βασίζεται σε αποτελέσματα από δυναμικά μοντέλα, στατιστικά μοντέλα και γνωστές τηλεσυνδέσεις μεγάλης κλίμακας. Οι παρατηρούμενες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας και οι προβλέψεις για τους επόμενους τρεις μήνες δείχνουν μέτριες συνθήκες la Niña και αρνητικούς δείκτες στον Ινδικό Ωκεανό . Αντίθετα θετικές ανωμαλίες εμφανίζονται στον ισημερινό Ατλαντικό. Τα περισσότερα μοντέλα δείχνουν μια τυπική ατμοσφαιρική ανταπόκριση στις συνθήκες la Niña . Πάνω από στον Ατλαντικό, η πλειονότητα των μοντέλων ευνοεί τα σενάρια NAO+ και EA+, άρα αναμένεται να επικρατήσει ζωνική κυκλοφορία . Το έδαφος είναι ξηρό στα βορειοδυτικά τμήματα της περιοχής που παρουσιάζουμε και σχετίζεται με την ενίσχυση των κυμάτων ζέστης. Η ζωνική κυκλοφορία  μπορεί να μη μας επιφυλάσσει μεγάλες θερμοκρασιακές εναλλαγές, όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα έχουμε και αρκετές περιόδους με πολλή ζέστη 

Εικόνα 1. Γραφική παρουσίαση των θερινών θερμοκρασιών του 2022 (Ιουνιος , Ιούλιος, Αυγουστος) . Οι χάρτες δείχνουν τις πιθανότητες για πρόβλεψη της εποχικής μέσης θερμοκρασίας, σε σχέση με την περίοδο 1981-2010.

 Σε αυτό το γενικό πλαίσιο, η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι υψηλότερη από την κανονική για τις περισσότερες περιοχές του τομέα έρευνας  Ακόμη μεγαλύτερη πιθανότητα αναμένεται στις περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στη Μεσόγειο Θάλασσα

Εικόνα 2. Γραφιστική παρουσίαση των αποκλίσεων από τις κανονικές τιμές Ιουνίου (ECMWF)

Στο σενάριο αυτό ταιριάζουν και οι απόψεις του κλιματικού μοντέλου του Ευρωπαϊκού Κέντρου τουλάχιστον για τον Ιούνιο με τις υψηλότερες αποκλίσεις στην Ιβηρική τη Γαλλία και τα βόρεια Βαλκάνια . Για την χώρα μας οι αποκλίσεις δεν είναι τόσο σημαντικές .
Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία δεν είναι η μέση τιμή , αλλά το εάν θα υπάρχουν μεγάλες εξάρσεις των θερμοκρασιών ή όχι . Κάτι τέτοιο όμως μπορούμε να το βλέπουμε αν παρακολουθούμε την εξέλιξη του καιρού ανά εβδομάδα. Γιαυτό τον λόγο κάθε τόσο κάνουμε συχνή ανανέωση των δεδομένων για να έχουμε καλύτερες πιθανότητες επιτυχούς πρόβλεψης .

..

 Εικόνα 3 . Ανάλογα συμπεράσματα αλλά σχετικά με την βροχόπτωση

Η πρόγνωση βροχοπτώσεων δείχνει ισχυρό ξηρό σήμα για τη Μεσόγειο Θάλασσα, τη νότια Ευρώπη και την Μέση Ανατολή. Οι πιθανότητες για το ξηρό σκηνικό φαίνονται υψηλότερες στο ανατολικό τμήμα της περιοχής (60/30/10) . Ο υπόλοιπος τομέας δεν εμφανίζει κανένα ιδιαίτερο σενάριο για τις βροχές . Η κλιματολογική πρόβλεψη (33, 33, 33) στο Νότιο τμήμα του τομέα υποδηλώνει επίσης το γεγονός ότι δεν μπορεί να παρασχεθεί ουσιαστική πρόβλεψη για εποχιακά ξηρές περιοχές.

Το ότι το καλοκαίρι θα είναι πιο ξηρό δεν μας προσφέρει σημαντική πληροφορία διότι πχ αν τα 10 χιλιοστά βροχής που πέφτουν στα νησιά γίνουν 7 τον μήνα, η μείωση φτάνει το  30% πιο κάτω από τα συνήθη επίπεδα φαίνεται σημαντική , αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι , διότι αποτελεί απλά τον τυπικό υετό μιας καλοκαιρινής μπόρας !  Άρα η πληροφορία αυτή πολλές φορές μπορεί να μας δίνει σήμα για λάθος συμπεράσματα . Βέβαια ουδείς θα διαφωνίσει στην ευεργετική δράση ακόμη και μιας μικρής μπόρας στην κατάσβεση των πυρκαγιών  

Οι υποεποχιακές διακυμάνσεις, που δεν είναι προβλέψιμες πρέπει να ελέγχονται καλύτερα  Επομένως, συνιστάται η τακτική ενημέρωση της πρόβλεψης ακόμη και πιο συχνότερα και από το τρίμηνο. Επιπλέον, τοπικοί παράγοντες (για παράδειγμα SST στις μικρότερες λεκάνες της περιοχής) μπορεί να διαμορφώσουν τοπική μεταβλητότητα σε περιφερειακό επίπεδο. Τα υποπεριφερειακά φόρουμ προοπτικών για το κλίμα (SEECOF και PRESANORD) μπορούν να παρέχουν λεπτομέρειες μικρότερης κλίμακας.

Στην χώρα μας ήδη γίνεται αναφορά στις εποχικές προγνώσεις που αναφέρουν τα μεγάλα κέντρα προγνώσεων , ενώ κρίνεται απαραίτητο να σχεδιάσουμε και να τρέξουμε και το δικό μας μοντέλο , όπως ήδη κάνει η Ισπανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΑΕΜΕΤ) .