Ευρεία σύσκεψη με θέμα την καθημερινή προβολή του χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, από τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Μαίου 2019 στην Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Στη συνάντηση που συνεκλήθη με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννη Ταφύλλη και της Ειδικής Γραμματέως Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΨηΠΤΕ, Φωτεινής Παντιώρα, παρέστησαν διευθυντικά στελέχη των τηλεοπτικών σταθμών, στελέχη της Γ.Γ.Π.Π καθώς και της Ειδικής Γραμματείας. Η συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας και συμφωνήθηκε η προβολή του χάρτη, που εκδίδει η Γ.Γ.Π.Π. σε καθημερινή βάση, από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων, ώστε οι πολίτες έγκυρα και έγκαιρα να ενημερώνονται τόσο για τις περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο πυρκαγιάς, όσο και για τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας.
Από την πλευρά των τηλεοπτικών σταθμών στη συνάντηση παραβρέθηκαν, ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΡΤ, Νίκος Μερτζάνης, ο αρχισυντάκτης ειδήσεων του Αlpha, Παναγιώτης Γερολυμάτος, ο διευθυντής ειδήσεων του Antenna, Κωστής Τσιακανίκας, ο γενικός διευθυντής ενημέρωσης και ειδήσεων του Οpen, Δημήτρης Μιχαλέλης, ο διευθυντής σύνταξης ειδήσεων του ΣΚΑΪ, Γιάννης Αδαμίδης και η επικεφαλής πολιτικού και οικονομικού ρεπορτάζ του Star, Κάτια Μακρή.
Εκτός όμως από τον δείκτη επικινδυνότητας για τις πυρκαγιές- τον οποίο προβάλλει η ΓΓΠΠ-η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (EMY) είναι επιφορτισμένη με το να παράγει καθημερινά, και να ανανεώνει όποτε απαιτείται τον χάρτη επικινδυνότητας του Meteoalarm για τη χώρα μας. Σε αυτόν τον χάρτη ο απλός πολίτης, -αλλά και οι δημόσιοι φορείς- με μια ματιά , από το χρώμα και το σύμβολο μπορούν να καταλάβουν αν το καιρικό σύστημα, είναι βαρομετρικό χαμηλό ή κάποιο άλλο σύστημα και αν απειλεί ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Ο χάρτης αυτός είναι αποτέλεσμα Eυρωπαϊκής συνεργασίας που ξεκίνησε από την ομάδα εργασίας WGCEF του Οργανισμού Eumetnet., ενώ τον ίδιο χρωματικό δείκτη προτείνει και η ΓΓΠΠ στο υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας.
Μετά από 10 χρόνια ύπαρξης του χάρτη Meteoalarm, αυτός δεν είναι ακόμα γνωστός στο γενικό κοινό,δεν χρησιμοποιείται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ,ενώ δεν έχει προβληθεί και από δημόσιους φορείς. Ως απλός πολίτης , αλλά και ως Διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, εκφράζω ανοιχτά και δημόσια τη θέση μου ότι : Όπως θα προβληθεί περαιτέρω το πετυχημένο παράδειγμα του χάρτη επικινδυνότητας για τις φωτιές από την ΓΓΠΠ , θα πρέπει αναλόγως να τύχει της ίδιας προβολής και το σύστημα Meteoalarm της ΕΜΥ το οποίο ουσιαστικά εντάσσεται και αυτό μέσα στο γενικό Πλαίσιο Επαγρύπνησης και Προειδοποιήσεων.
Γνωρίζοντας την δύναμη της εικόνας, είμαι πεπεισμένος ότι όπως συμβαίνει με το σύστημα προειδοποιήσεων για τις πυρκαγιές το οποίο ο κόσμος ήδη το γνωρίζει, το καταλαβαίνει, και το λαμβάνει υπ’ όψη του, το ίδιο θα γίνει και με την προβολή του Meteoalarm , το οποίο και αυτό με τη σειρά του θα μπορέσει να μεταφέρει με σαφήνεια σε όλους τους πολίτες το έγκυρο και έγκαιρο μήνυμα του αρμόδιου φορέα για την επικινδυνότητα των καιρικών φαινομένων.
Να μη ξεχνάμε άλλωστε ότι αυτό το διεθνές σύστημα προειδοποιήσεων αποτελεί επίσημο εργαλείο του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).
Θεόδωρος Ν. Κολυδάς
Διευθυντής Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ