13 Οκτωβρίου 1955 -Η μεγάλη πλημμύρα του Βόλου

VOLOS

Ήταν Πέμπτη 13 Οκτωβρίου του 1955, όταν ο Βόλος μεταβλήθηκε σε υγρό τάφο. Απολογισμός 27 νεκροί και 23 τραυματίες.Υλικές ζημιές ανυπολόγιστες, δεκάδες σπίτια εξαφανίστηκαν και εκατοντάδες άλλεα πλημμύρισαν. Ο Βόλος χάθηκε κάτω από τα νερά των έντονων βροχοπτώσεων από τα ξημερώμτατα  μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης, όπου και η βροχή μετατράπηκε σε σφοδρή καταιγίδα. Παρότι στην ανάλυση του χάρτη (Reanalysis-GFS) το βαρομετρικό χαμηλό δεν ήταν ενισχυμένο (περί τα 1008 hPa το κέντρο του στην Ελλάδα)  οι ασταθείς αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα προκάλεσαν πολύ έντονες βροχοπτώσεις στα κεντρικά ανατολικά τμήματα της χώρας .

Το απόκομμα είναι από την εφημερίδα Ελευθερία των Αθηνών στις 15 Οκτ. 1955. Ο ποδοσφαιριστής Παρίσσης Τσιγγαρίδας, ήταν ο ένας ήρωας της πλημμύρας.  Ο άλλος ο ιερέας είναι ο π. Αλέξανδρος Παπαποστόλου, πρεσβύτερος του Αγίου Κωνσταντίνου εκείνη την εποχή. Στον δρόμο Γαλλίας και Περραιβού ο ιερέας από τον Άγιο Κωνσταντίνο και ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού Βόλου ρίξανε σχοινί από το ένα πεζοδρόμιο στο άλλο και με κίνδυνο της ζωής τους και σώσανε αρκετούς ανθρώπους που τους είχαν παρασύρει τα νερά.Η Ακαδημία Αθηνών του ιερέα του απείνημε έπαινο. Στην ιστοσελίδα "Η Μαγνησία στο Πέρασμα του Χρόνου" ο συντάκτης σημειώνει οτι δεν μπόρεσε να διασταυρώσει αν οι διασώσεις έγιναν ακριβώς όπως τις περιγράφει η μητέρα του σε επιστολή της ,  αλλά γνωρίζει οτι οι αναφορές στα δυό αυτά ονόματα είναι συστηματικές στις διηγήσεις των παλαιοτέρων.

Η έλευση της ψυχρής μάζας στην ανώτερη ατμόσφαιρα συνοδεύτηκε από πτώση της θερμοκρασίας με το πέρασμα και μετωπικής διαταραχής Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η δεύτερη θεομηνία που έπληξε την περιοχή μετά τους σεισμούς του 55 που σε συνδιασμό είχαν ως συνέπεια τον τραγικό απολογισμό, καθώς πολλοί ζούσανε σε ακόμη σε σκηνές. 

Ανάλογα φαινόμενα είχαμε στις 10 Οκτωβρίου 2006 όπου η Μαγνησία κηρύχθηκε ακόμα μια φορά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η Νεάπολη έγινε ξανά  λίμνη , μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν σε Βόλο, Αγριά και Χόρτο . 

Από την υπερχείλιση του Κραυσίδωνα πλημμύρισε υποσταθμός της ΔΕΗ, η μεταλλική γέφυρα του Ξηριά από την οποία γίνεται η διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου – Λάρισας κατέρρευσε το απόγευμα στις 4.00, καθώς υποχώρησε ένα από τα δύο μεσόβαθρα. Γενικότερα αυτή την εποχή ειδικά όταν έρχονται συστήματα που δημιουργούν σύγκλιση αερίων μαζών πάνω απο την Ανατολική ηπειρωτική χώρα μπορεί να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στη Μαγνησία και κυρίως στα ανατολικά τμήματα του Πηλίου. 

Πηγές : H Μαγνησία στο πέρασμα του Χρόνου, GFS