22 Οκτωβρίου 2015 - Τρείς άνθρωποι χάνουν την ζωή τους στην Αττική από πλημμύρες

22 οκτ 2015

Τεράστιες καταστροφές, με τρείς νεκρούς και μία τραυματία άφησε πίσω της η κακοκαιρία που έπληξε όλη τη χώρα την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015 . Μεγάλη η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής που όλο το 24ωρο δέχτηκε μόνο στην Αττική 3.500 κλήσεις.Το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κυριολεκτικά κατέρρευσε το βράδυ, όταν οι κλήσεις που δέχτηκε για παντός  είδους βοήθεια έφτασε τον αριθμό ρεκόρ εποχών των 3.500! Παράλληλα για τους ίδιους λόγους δέχθηκε 650 κλήσεις η Άμεση Δράση. Συνολικά οι κλήσεις για παροχή βοήθειας ξεπέρασαν τις 4000!

Το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό ξεκίνησε να επηρεάζει τη Δυτική Ελλάδα και στον Νομό Αχαΐας η Πυροσβεστική δέχτηκε 60 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και παροχές βοήθειας, ενώ από Λεχαινά και Βάρδα Ηλείας δέχτηκε 50 κλήσεις. Μάλιστα, χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν και 5 απεγκλωβισμοί οδηγών από τα αυτοκίνητά τους που είχαν παρασυρθεί από χείμαρρους και είχαν ακινητοποιηθεί τα οχήματά τους. Στο Αγρίνιο σε μία ώρα σημειώθηκαν 60mm βροχής, ενώ το σύστημα από τα δυτικά κινήθηκε ανατολικότερα και ενισχύθηκε σημαντικά.

Ανεμοστρόβιλος στον Μετ. Σταθμό Αχαρνών 

Γενικότερα στο διάστημα 21-24 Οκτωβρίου 2015 από το δίκτυο των Μετεωρολογικών Σταθμών της ΕΜΥ ξεχωρίζουν οι τιµές: των 52mm στις Σέρρες, 66mm στην Κόνιτσα, 49mm στην Πρέβεζα, 135mm στην Ανδραβίδα, 127mm στον Άραξο, 94mm στη ∆εσφίνα, 124mm στην Τανάγρα, 48mm στην Καλαµάτα, 115mm στη Ν. Φιλαδέλφεια ,63mm στο ΟΑΚΑ (22/10), 40mm στη Σκύρο, 37mm στη Μύκονο, 45mm στο Τυµπάκι (23/10),  100mm στη Σκιάθο, 48mm στη Μυτιλήνη, 65mm στη Χίο, 46mm στη Σούδα (24/10), 100mm στο Καστέλι (ν.Ηρακλείου) (25/10).

Στο κέντρο της Αθήνας στις 22/10 δημιουργήθηκε ανεμοστρόβιλος στα Τουρκοβούνια ( F0 T1 ), ενώ άλλος ανεμοστρόβιλος επηρέασε και το Λαύριο Αττικής, όπου στο πέρασμά του κατέστρεψε βάρκες και άλλες κατασκευές.   

Από τα Βόρεια της Αττικής επηρεάστηκαν ιδιαίτερα το Μενίδι και το Καματερό, με ύψος υετού να αγγίζει σε ένα δίωρο τα 180 και 170 mm αντίστοιχα .  Στο Νέο Ηράκλειο καταγράφηκε χαλάζι με μέγιστη διάμετρο τα 3 cm.  

Γενικότερα ο Οκτώβριος του 2015 σύμφωνα με το κλιματικό δελτίο της ΕΜΥ κύλησε με ποσά υετού μεγαλύτερα από τα κανονικά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Η προσπάθεια που έχω ξεκινήσει με την καταγραφή των σημαντικοτέρων καιρικών γεγονότων δεν θα περιοριστεί σε μια απλή παρουσίαση δημοσιογραφικού  χαρακτήρα. Στοχεύει να ευαισθητοποιήσει όλους μας για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε χωρίς αοριστίες και για τον λόγο αυτό θα κάνω κάθε τόσο προτάσεις και παρεμβάσεις. Η πολιτεία αν και φροντίζει , έχει συνηθίσει όλα τα τελευταία χρόνια να  προβάλλει κυρίως τα αντιπλημμυρικά έργα ως μέτρο αντιμετώπισης των πλημμυρών. ΄'Ομως αγαπητοί φίλοι μόνο με αυτή την τακτική  δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα των πλημμυρών, καθώς η  αντιμετώπισή τους πρέπει να βασίζεται παράλληλα  σε μέτρα πρόληψης και προειδοποίησης. 

Βασική θέση κατά την άποψή μου στα μέτρα πρόληψης,  κατέχουν τα συστήματα πρόγνωσης ισχυρών καταιγίδων και πλημμυρών, έγκαιρης προειδοποίησης και σχεδιασμού ενός συστήματος έκτακτης ανάγκης σχετικά με τις πλημμύρες. Η αξιόπιστη πρόγνωση βέβαια προϋποθέτει την εγκατάσταση αυτόματων τηλεμετρικών σταθμών μέτρησης βροχής ΚΑΙ απορροής σε κατάλληλες θέσεις, όπως και τη παράλληλη χρήση άλλων οργάνων  π.χ. ραντάρ, δορυφόρων κλπ. 

Πριν από λίγες μέρες δεχτήκαμε θετικά τα νέα για ένταξη ενός έργου ΕΣΠΑ στην ΕΜΥ,  το οποίο αφορά την προμήθεια ικανού αριθμού αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών που θα ενισχύσουν το Εθνικό μας Δίκτυο. Κατά την άποψή μου,  νομίζω οτι ήρθε πλέον η ώρα να ενοποιηθεί αυτό το δίκτυο μετρήσεων και με τα δίκτυα και άλλων φορέων, (όπως π.χ. της ΔΕΗ και του ΕΑΑ)  που διαθέτουν ανάλογες υποδομές. Τα συστήματα μέτρησης θα αξιολογηθούν και θα γίνει καλύτερη χωρική κατανομή τους στον Ελληνικό χώρο. Αυτό, για να μη ξοδεύουμε ως κράτος τα διπλά και τα τριπλά χρήματα, για τις ίδιες ανάγκες , απλά και μόνο επειδή ο κάθε φορέας θέλει να έχει το δικό του "μαγαζί" ;

Πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου οτι είναι αναγκαία η εγκατάσταση αυτοματοποιημένου τηλεμετρικού δικτύου παρακολούθησης εκτός των παραμέτρων βροχής και της  απορροής, δηλαδή συστήματος κατάλληλα σχεδιασμένου σε κρίσιμες θέσεις και να ξέρουμε πού αυτό καταλήγειΠαράλληλα θα πρέπει άμεσα να γίνει ανάπτυξη λογισμικού συλλογής και επεξεργασίας των δεδομένων με ρύθμιση κατάλληλου μοντέλου προσομοίωσης του μετασχηματισμού της βροχής σε πλημμυρική απορροή για τις αστικές περιοχές. Σε όλα αυτά θα πρέπει να μεριμνήσουμε στην ανάπτυξη βελτίωσης του συστήματος πρόγνωσης και παρακολούθησης ισχυρών καταιγίδων και πλημμυρών σε πραγματικό χρόνο, με την χρήση των μετεωρολογικών ραντάρ

Στις σημειώσεις Υδρολογίας που διδάσκει η κ. Μ. Μιμίκου καθηγήτρια του ΕΜΠ τονίζει " Θα πρέπει να επισημάνω εδώ ότι με τη χρήση του ραντάρ μεγαλώνουμε το χρόνο πρόγνωσης της καταιγίδας ξεφεύγοντας από το χρόνο συρροής της λεκάνης και ως εκ τούτου βελτιώνουμε την ποιότητα της πρόγνωσης και προειδοποίησης για ενδεχόμενη πλημμύρα. Για παράδειγμα, στην πλημμύρα της 21-22 Οκτωβρίου 1994 για την περιοχή της Θεσσαλίας, αν χρησιμοποιούσαμε σε πραγματικό χρόνο το αναπτυχθέν σύστημα, θα μπορούσε να υπάρχει χρόνος πρόγνωσης της τάξεως των 8-9 ωρών πριν την επισύμβαση της αιχμής της πλημμύρας. ...Βέβαια λόγω της έλλειψης μετρήσεων απορροής στην περιοχή, ίσως η χρησιμότητα του με υψηλή αξιοπιστία να περιορίζεται προς το παρόν μόνο στην πρόγνωση καταιγίδας. Αλλά και αυτό είναι σημαντικό όταν λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο και μπορεί με ένα σχετικά απλό σύστημα (π.χ. ραδιόφωνο, TV κλπ) να γίνεται προειδοποίηση για περιοχές της Αττικής που κινδυνεύουν περισσότερο από άλλες (επικέντρωση καταιγίδας - storm tracking) έτσι ώστε να μπορούν να παρθούν απλά μέτρα π.χ. φύλαξη αυτοκινήτων, εγκατάλειψη υπογείων κλπ." 

Κλείνω χωρίς (άλλα) σχόλια . 

Θοδωρής Κολυδάς