96.5 βαθμοί δρόμος....

frozen

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα για το κύμα ψύχους που επηρεάζει την Αμερική και όλα τα ΜΜΕ ανεβάζουν εικόνες όπως αυτή του νερού με τον βραστήρα που παγώνει αμέσως στον κρύο αέρα είτε αναφέρονται στο «σπάσιμο» του πολικού στροβίλου που παρουσιάζεται ως «πρωτοφανές» γεγονός. Ανάλογο φαινόμενο παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2014 , ενώ και τον Ιανουάριο του 1985 ο ολικός στρόβιλος έχει «κατέβει» πολύ νότια, προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, με μεγαλύτερη μάλιστα ένταση και στο Σικάγο τότε κατεγράφη ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας με -33 βαθμούς Κελσίου.

Για πρώτη φορά οι πολικοί τροποσφαιρικοί στρόβιλοι καταγράφηκαν το 1853, όμως η πρώτη μελέτη των στρατοσφαιρικών πολικών στροβίλων έγινε το 1952 με την βοήθεια των ραδιοβολίδων. Παρότι τα φαινόμενα επηρεάζουν τα κατώτερα στρώματα, το αίτιο δημιουργίας τους εμφανίζεται πολύ ψηλότερα και δημιουργούνται στη στρατόσφαιρα, επάνω από το τμήμα της τροπόσφαιρας στο οποίο εμφανίζεται ο καιρός. Το «σπάσιμο» του στροβίλου προκαλείται όταν υπάρχει απότομη αύξηση της θερμοκρασίας της στρατόσφαιρας, της τάξης των 30 με 45 βαθμών Κελσίου και σημαντικό ρόλο παίζει η χημεία και η κίνηση των αερίων μαζών μέσω των ταλαντώσεων των πιέσεων (φαινόμενο ΝΑΟ ή ΑΟ) . Η εξασθένηση του στροβίλου στα μεγάλα ύψη σηματοδοτεί άλλες μεταβολές πιο χαμηλά, στην τροπόσφαιρα, ενισχύοντας τα κατώτερα συστήματα και προκαλώντας, μέσω της ενίσχυσης αυτής, σημαντική ψύξη

Σήμερα στον Καναδά κατεγράφη ελάχιστη θερμοκρασία -45.2 βαθμών , ενω στη Γροιλανδία η θερμοκρασία έπεσε στους -52.2 βαθμούς Κελσίου , όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα που μας εμφανίζει τιος 20 χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Αμερικάνικη Ηπειρο.

Στον αντίποδα στην Αυστραλία κατεγράφη μέγιστη θερμοκρασία 44.3 βαθμών αρκετά υψηλή θερμοκρασία αλλά οχι και πρωτοφανής όπως παρουσιάζεται από πολλά μέσα .

Το άθροισμα 44.3+52.2 =96.5 μας δίνει την απαραίτητη πληροφορία για τον τίτλο του σημερινού άρθρου 

Μη ξεχνάτε αγαπητοί φίλοι οτι πριν από λίγες ημέρες είχαμε στην Αυστραλία 48.3 βαθμούς όπου σε συνδυασμό με τους -57.5 βαθμούς που είχαν εμφανιστεί στη Ρωσία η διαφορά των θερμοκρασιών έφτασε τους 105.8 βαθμούς Κελσίου .Δεν ξεχνάμε βέβαια οτι στο Β. Ημισφαίριο έχουμε χειμώνα και στο Νότιο καλοκαιρι. Δείτε χαρακτηριστικά την σχετική ανάρτησ;ή μου στο Twitter.

Με μια ανάγνωση σε ένα εγχειρίδιο Μετεωρολογίας  , πηγαίνοντας στα μέσα στατιστικά κλιματολογικά δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο θα πληροφορηθούμε οτι εδω και χρόνια αυτές οι διαφορές κυμαίνονται περίπου σε αυτά τα επίπεδα. Συνεπώς δεν μπορούμε α ισχυριστούμε οτι τα φαινόμενα που συμβαίνουν στις μέρες μας αποτελούν αποδείξεις της κλιματικής αλλαγής η οποία έτσι κι αλλιώς υπήρχε και θα συνεχίσει να υπάρχει στον πλανήτη μας