ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ "ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ" ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο αισθητά σε όλο τον κόσμο, από σοβαρές ξηρασίες έως καταστροφικές πυρκαγιές. Ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό σχέδιο για να τη σταματήσετε; Απλά απενεργοποιώντας για λίγο τον ήλιο. Ακούγεται τρελό, αλλά μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν δημοσίευσε πρόσφατα μια πρόταση για να μειώνει μόνιμα τον ήλιο πάνω από τη πρωτεύουσα της Νοτίου Αφρικής.

Σε μια δημοσίευση στο περιοδικό Environmental Research Letters, οι ερευνητές προτείνουν την άντληση υψηλών ποσοτήτων διοξειδίου του θείου στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης πάνω από το Κέιπ Τάουν, σχηματίζοντας ένα αντανακλαστικό σύννεφο που θα φιλτράρει αποτελεσματικά το φως του ήλιου, δροσίζοντας την πόλη.

Οι επιστήμονες και οι κυβερνητικές αρχές εξετάζουν διάφορους τρόπους για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η μέθοδος τους, γνωστή ως Strategic Aerosol Injections (SAI), θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα μιας εκδήλωσης "Day Zero" (Ημέρα μηδέν) ως 90%.  Ημέρα μηδέν θεωρείται η μέρα όπου η πόλη του Κέιπ Τάουν θα ξεμείνει τελείως από νερό.

KAI ΑΛΛΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ "ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ' ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ 

Πριν από 10 χρόνια μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης κατάφερε να επιτύχει τροποποίηση καιρού με χρήση laser. Το πείραμα έγινε τον Μάιο του 2010, όταν ο δρ. Jerome Kasparian αποκάλυψε τα αποτελέσματα μιας πρωτοποριακής έρευνας που χρησιμοποιούσε laser υψηλής ισχύος για την πρόκληση βροχής. Τα αποτελέσματα όμως μέχρι στιγμής είναι πενιχρά και δεν μπορούν να εφαρμοστούν επιχειρησιακά. Υπάρχουν και πολλές άλλες τεχνικές γεωμηχανικής που προς το παρόν βρίσκονται σε ερευνητικό πεδίο (όπως χρήση των ζωνών Van Allen στην ιονόσφαιρα, ανάδευση των υδάτων των ωκεανών κ.α.  

Η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), την αρμόδια για το κλίμα επιστημονική επιτροπή που έχει συσταθεί από τον ΟΗΕ, θεωρεί πλέον πιθανό κατά 95% ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλεί θέρμανση του πλανήτη. Η δημοσιοποίηση της έκθεσης επανέφερε στην επικαιρότητα τον τομέα της γεωμηχανικής στο πλαίσιο της οποίας έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες και ιδέες για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Κάποιες από αυτές είναι ενδιαφέρουσες, κάποιες αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας και κάποιες μοιάζουν πραγματικά εξωπραγματικές. Ας δούμε ορισμένες από αυτές…

Η δίαιτα της αντανάκλασης

Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν τροποποιήσουμε γενετικώς καρπούς που χρησιμοποιούνται ευρέως στις καλλιέργειες (καλαμπόκι, κριθάρι, βρώμη κ.ά.) έτσι ώστε να αντανακλούν πίσω στο Διάστημα μεγάλες ποσότητες του ηλιακού φωτός, η θερμοκρασία του πλανήτη θα μειωθεί σημαντικά. Οι ειδικοί ονόμασαν τη μέθοδο albedo-diet (το  αλμπέντο ή λευκαύγεια είναι το μέτρο της ανακλασιμότητας μιας επιφάνειας στο φως) και θεωρούν ότι αν τροποποιηθούν γενετικώς οι καλλιέργειες με αυτόν τον σκοπό, η θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη είναι πιθανό να μειωθεί ακόμη και κατά δύο βαθμούς Κελσίου.

Σχέδιο «Παγώστε ξανά την Αρκτική»!

Ερευνητές με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Κιθ, καθηγητή Εφαρμοσμένης Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, έκαναν δύο ξεχωριστές μελέτες στις οποίες χρησιμοποίησαν κλιματικά μοντέλα για να διαπιστώσουν αν θα ήταν εφικτή η αντιστροφή της κατάστασης αν διαχέαμε στην ατμόσφαιρα σωματίδια που αντανακλούν το ηλιακό φως. Υποστηρίζουν ότι «εμφυτεύοντας» σωματίδια αντανάκλασης στην ατμόσφαιρα το ηλιακό φως θα μπλοκάρεται μεταβάλλοντας έτσι τις κλιματικές συνθήκες στη Γη. Ενα από τα αποτελέσματα αυτής της επέμβασης θα είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, η επιστροφή των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική, το συνεχές λιώσιμο των οποίων έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στο παγκόσμιο περιβάλλον. Αναφέρουν ότι χρειάζονται λίγοι «βομβαρδισμοί» σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, οι οποίοι θα πρέπει να γίνουν στο Ρεύμα του Κόλπου του Μεξικού, το θερμό ρεύμα που επηρεάζει τις κλιματικές συνθήκες στο Βόρειο Ημισφαίριο. Εκτιμούν μάλιστα ότι το κόστος για ένα τέτοιο εγχείρημα δεν είναι απαγορευτικό αφού υπολογίζουν ότι απαιτείται ένα ποσό γύρω στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τεχνητά λευκά σύννεφα

Ο Ρομπ Γουντ, καθηγητής Ατμοσφαιρικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, προχώρησε την παραπάνω ιδέα ένα βήμα περισσότερο αφού σκέφτηκε τον μηχανισμό για τη δημιουργία τεχνητών νεφών που θα αντανακλούν το ηλιακό φως. Σύμφωνα με τον Γουντ η δημιουργία αυτών των τεχνητών νεφών θα γίνεται με μη επανδρωμένα σκάφη που θα πλέουν στους ωκεανούς κινούμενα με αιολική ενέργεια. Στα σκάφη αυτά θα είναι τοποθετημένοι μεγάλοι σωλήνες μέσα από τους οποίους θα εκτοξεύεται ψηλά στην ατμόσφαιρα θαλασσινό νερό. Σύμφωνα με τον επιστήμονα η σύσταση του θαλασσινού νερού, και ειδικά το αλάτι, θα προκαλεί τη δημιουργία νεφών αυξημένης λευκότητας τα οποία θα μπορούν να αντανακλούν το μεγαλύτερο μέρος του εισερχόμενου ηλιακού φωτός. Αυτό, όπως πιστεύει ο Γουντ, θα έχει ευεργετικές συνέπειες στην προσπάθεια αντιστροφής των κλιματικών μεταβολών στη Γη.

Τεχνητά δάση

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Μηχανολογίας στο Λονδίνο υποστηρίζουν ότι δένδρα ειδικά ανεπτυγμένα και κατασκευασμένα ώστε να απορροφούν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να μπουν στη μάχη κατά των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη. Η ανάπτυξη τέτοιων δένδρων έχει ήδη ξεκινήσει και έχουν μάλιστα δημιουργηθεί κάποια πρωτότυπα, αλλά η έρευνα συνεχίζεται. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα δάση αυτά, τα οποία θα αποτελούνται από 100.000 τέτοια δένδρα, θα μπορέσουν μέσα σε διάστημα 10-20 ετών να «ρουφήξουν» το βλαβερό διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο και αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα πρόκλησης του «φαινομένου του θερμοκηπίου».

Πολλοί επιστήμονες έχουν διατυπώσει την άποψη ότι πολλές ιδέες της γεωμηχανικής είναι εφαρμόσιμες μεν και θα μπορούσαν σε πρώτο επίπεδο να αποδώσουν περιορίζοντας ή και αντιστρέφοντας τις κλιματικές αλλαγές, όμως κάθε μία εξ αυτών είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες. Για παράδειγμα, τα τεχνητά νέφη θα μειώσουν μεν τη θερμοκρασία αλλά θα προκαλέσουν άλλες κλιματικές μεταβολές όπως τη διακοπή των βροχοπτώσεων και της εμφάνισης των μουσώνων η παρουσία των οποίων είναι απολύτως απαραίτητη για την επιβίωση δισεκατομμυρίων κατοίκων του πλανήτη. Η εφαρμογή άλλων ιδεών σύμφωνα με ειδικούς θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή τοπικών ή και ευρύτερων οικοσυστημάτων. Κάποιες από αυτές τις ιδέες μπορεί να   είναι ενδιαφέρουσες, κάποιες να αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας και κάποιες να μοιάζουν πραγματικά εξωπραγματικές.

Το ποιο σίγουρο: ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ 

Πηγές : News247, To Βήμα , " Η ιστορία μιας Πεταλούδας" Θ.Ν. Κολυδάς