Άρθρα

Δείκτης EFI

Σύμφωνα με τα νεότερα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού  τροποποιείται σε  Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων. Θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες που  θα είναι τοπικά πολύ ισχυρές και θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις

ευβοια

H εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Εύβοια το απόγευμα της 4ης Ιουλίου 2019 μέσα από την δορυφορική απεικόνιση των δορυφόρων που χρησιμοποιεί η ΕΜΥ

Φαληρο

Μια αναφορά σε ένα χρονογράφημα της καλοκαιρινής Αθήνας, περίπου στις αρχές του 20ου αιώνα , για το πώς δροσίζονταν καλοκαιριάτικα με καύσωνα στην Παλιά Αθήνα 

Max Temp 26 June 2019

Η περιγραφή της κατάστασης που επικρατούσε στις 26 Ιουνίου 2019 και οι προγνώσεις για το επόμενο διήμερο 

Θερμικός Δείκτης

Η ΕΜΥ από αυτή την εβδομάδα στην κεντρική ιστοσελίδα της εκδίδει την πρόγνωση του δείκτη θερμικής καταπόνησης (WBGT) υπολογισμένου με τη μέθοδο Liljgren. Ο Δείκτης Δυσφορίας ή θερμικής καταπόνησης εκφράζει την ικανοποίηση ή μη του ανθρώπου από το περιβάλλον και τις επικρατούσες συνθήκες. Δίνει μια καλή εκτίμηση των συνθηκών που επικρατούν και είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι στις ευπαθείς ομάδες, , σε εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους και γενικά στις ομάδες ανθρώπων που επηρεάζονται άμεσα από τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Πάνω απο 55.000 ηλεκτρικές εκκενώσεις σήμερα στη Βαλκανική 

sat

Μια σύντομη εξήγηση για την έντονη αστάθεια που έχουμε στα ηπειρbvτικά και τι δείχνουν τα προγνωστικά δεδομένα για τις επόμενες ημέρες.

Θερμοκρασίες Κυριακής

Ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, με τοπικές βροχές ή όμβρους και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.

Δεικτης Δυσφορίας

Οι Δείκτες Δυσφορίας ή θερμικής καταπόνησης εκφράζουν την ικανοποίηση ή μη του ανθρώπου από το περιβάλλον και τις επικρατούσες συνθήκες. Δίνουν μια καλή εκτίμηση των συνθηκών που επικρατούν και είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι στις ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένα άτομα, παιδιά, στους ανθρώπους με πνευμονικές παθήσεις πχ. άσθμα, αθλητές, εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους και γενικά στις ομάδες ανθρώπων που επηρεάζονται άμεσα από τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Portsmouth D Day

D Day 75th anniversary- Ημέρα σταθμός για την ανατροπή του Άξονα στην Ευρώπη με τις έγκυρες προγνώσεις του Νορβηγού Petterssen και των Αγγλων μετεωρολογων. Η μικρή Ελλάδα με τις μετείχε στην μεγάλη αποβατική δύναμη στη Νορμανδία με τις κορβετες "Τομπάζης" και "Κριεζής".

Αριστοτέλης

Στην κορυφή της Παγκόσμιας λίστας είναι ο Αριστοτέλης. σύμφωνα με μελέτη του ΜΙΤ  Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία και ηλεκτρονικά δεδομένα από 100 χώρες του κόσμου και συνέταξαν την λίστα υπολογίζοντας το πόσο διάσημος θεωρείται κάποιος από τον αριθμό των γλωσσών στις οποίες έχουν μεταφραστεί τα στοιχεία του .

τρικαλα

Η πλημμύρα του Ληθαίου ποταμού στις 4 Ιουνίου 1907 άφησε πίσω της αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων (ο επίσημος κατάλογος των καταμετρημένων αναφέρει περί τους 100-150, αλλά λαμβάνοντας υπόψην τις λίστες των αγνοουμένων τα θύματα ενδεχομένως ξεπερνούν τους 400!

meteoalarm

Θα διατηρηθεί ο άστατος καιρός και την Τετάρτη  με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά διαστήματα ισχυρές και θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις στα βορειότερα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες σε  καταιγίδες  μπορεί να σχηματιστούν κορυφές συνεχομένων κυμάτων δημιουργώντας ένα σχηματισμό γνωστό ως σύννεφο-κύμα (wave cloud). Αυτό τo σύστημα δημιουργεί έντονη κάθετη κίνηση αέρα και έτσι αρκετό νερό μπορεί να συμπυκνωθεί και να σχηματιστεί υετός. Κάποιες φορές παρατηρείται ιριδισμός στις άκρες του σύννεφου. Αυτό παρατηρήθηκε σήμρα το πρωί 13/5/2019 στο Καβούρι και το κατέγραψε ο κ. Νικόλας Κολυδάς

 

Όπως γίνεται με το σύστημα προειδοποιήσεων για τις πυρκαγιές -το οποίο ο κόσμος ήδη το γνωρίζει, το καταλαβαίνει, και το λαμβάνει υπ’ όψη του-  το ίδιο θα πρέπει να γίνεται και με την προβολή του Meteoalarm .

Στόχοι της εργασίας ήταν η αξιολόγηση των προγνώσεων ναυτιλίας ως προς την κατάσταση θάλασσας και   η    επαλήθευση    των    αποτελεσμάτων    του αριθμητικού   μοντέλου   του   ECMWF   για   το κύμα με χρήση δορυφορικών δεδομένων και  ο  έλεγχος  του  Extreme Forecast Index (EFI)   για  το  κύμα  ως  μέσο προειδοποίησης των προγνωστών.

Europe

H προοπτική του καιρού των επομένων ημερών από την προσωπική μου ιστοσελίδα

Η πρόγνωση 2 ημερών από το προσωπικό μου ιστολόγιο,λόγω προσωρινού προβληματος στον σέρβερ της ΕΜΥ

Σκονη 1

Τα αιωρούμενα σωματίδια αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους ρύπους στην ατμόσφαιρα. Η χημική σύσταση των σωματιδίων διαφέρει ανάλογα με την πηγή από την οποία προέρχονται.

Οι τοπικές βροχές κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, καθώς και η έντονη η μεταφορά σκόνης στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και από το απόγευμα στο νότιο Αιγαίο από τις ακτές της Αφρικής θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού της Mεγάλης Τρίτης

Car Lightning

Με αφορμή τις πρόσφατες ισχυρές καταιγίδες που όπως είναι φυσικό αυτή την εποχή συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, θα γράψω δυό λόγια για τους κεραυνούς και θα εξηγήσω τι σημαίνει οτι το αυτοκίνητό μας είναι "κλωβός Faraday" και μπορεί να μας παρέχει ασφαλές καταφύγιο σε περίπτωση εκδήλωσης καταιγίδων. Θα εξηγήσω γιατί δεν είναι καλό να βγούμε έξω από το αμάξι και να πάμε να βρούμε καταφύγιο σε κάποιον άλλο εξωτερικό χώρο.

Διατηρείται η αστάθεια μέχρι και το Σάββατο του Λαζάρου , ενω περιορίζεται αισθητά στις αρχές της Μεγάλης εβδομάδος . 

Ευρώπη

Η πρόγνωση του καιρού για την εβδομάδα πόυ μας έρχεται και με την βοήθεια των προγνώσεων δείγματος δίνουμε και την περαιτέρω τάση του καιρού , σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από πολλή αστάθεια.

Θεοσκέπαστη

Η Παναγία η Θεοσκέπαστη είναι η μάννα που ενώνει όλους τους Ανδριώτες και αποτελεί μια πύλη στον χρόνο όπου συναντώνται το παρελθόν με το παρόν δίνοντας ελπίδα για το μέλλον.

Σαν σήμερα πριν 106 χρόνια στις 4 Απριλίου του 1913  ο αεροπόρος Εμμανουήλ Αργυρόπουλος έγινε ο πρώτος νεκρός της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, χάνοντας τη ζωή του όταν έπεσε το αεροπλάνο του τύπου Bleriot ΧΙ.  κοντά στον Λαγκαδά κατά τη διάρκεια αναγνωριστικής αποστολής, και με συνεπιβάτη τον αθλητή και ποιητή Κωνσταντίνο Μάνο.

Σελίδες