Ημερίδα στην ΕΜΥ με θέμα : Θερμική καταπόνηση Εργαζομένων

thermal stress
Μπορεί επίσημα το καλοκαίρι να έχει τελειώσει εδώ και καιρό και το θέμα της ημερίδας που διοργανώνεται αύριο 8 Οκτωβρίου 2019 με αναφορά στη "ΘΕΡΜΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ"  να μη φαίνεται τόσο επίκαιρο . Αυτό είναι λάθος! Αυτό , διότι μόλις πριν λίγες μέρες τελείωσε η πειραματική διαδικασία με την μέτρηση δεικτών θερμικής καταπόνησης από την ΕΜΥ για λογαριασμό του Υπουργείου Εργασίας.  Ήδη  από το 2013 , σε εγκύκλιο του Υπ. Εργασίας (ΑΔΑ: ΒΕΖ8Λ-ΑΗΣ) γινόταν αναφορά για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων το καλοκαίρι. Το Υπ. Εργασίας ζήτησε από τις κατά τόπους υπηρεσίες Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του ΣΕΠΕ την περίοδο να επικεντρωθούν σε προληπτικούς ελέγχους εφαρμογής μέτρων που στοχεύουν στη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων .
 
Προκειμένου να προβεί σε μέτρα για την προστασία της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων και την αναθεώρηση της σχετικής Οδηγίας, , όπως έχω γράψει σε προηγούμενο άρθρο , συνήψε συνεργασία με την ΕΜΥ για την εκπόνηση μετρήσεων πλησίον μετεωρολογικών σταθμών αεροδρομίων. Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν μετρητές WBGT πλησίον των Μετεωρολογικών Σταθμών που εδρεύουν στις 110 (Λάρισα), 111 (Νέα Αγχίαλος), 112 (Ελευσίνα) και 114 (Τανάγρα) Πτέρυγες Μάχης. Τα δεδομένα αξιοποιήθηκαν για σύγκριση με τα αποτελέσματα εφαρμογής εμπειρικών σχέσεων υπολογισμού του δείκτη WBGT αλλά και για την αξιολόγηση προγνωστικών τιμών από αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού. Η πειραματική διαδικασία διήρκεσε  τη θερμή περίοδο του φετινού έτους, δηλαδή από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο του 2019.
 
Τα αποτελέσματα αυτά αύριο θα αναλυθούν από την Δνση Β της ΕΜΥ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το  Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και την την ερευνητική ομάδα FAMELab [(F)unctional (A)rchitecture of (M)ammals in their (E)nvironment].
 
Στην ημερίδα της Τρίτης 8 Οκτωβρίου η μετεωρολόγος της ΕΜΥ κ. Αν. Παπακρίβου θα αναφερθεί για "Το σύγχρονο πλαίσιο των κλιματικών
υπηρεσιών" ενώ ο Δρ. Γ. Γουρζουλίδης, του  Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα αναφερθεί στο έργο της Ομάδας εργασίας για την θερμική καταπόνηση των εργαζομένων. Ο κ. Ανδρέας Φλουρής, Αναπληρωτής Καθηγητής, στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα μιλήσει με θέμα "Εκτίμηση και διαχείριση του κινδύνου από την εργασιακή θερμική καταπόνηση" και η συνάδελφος μετεωρολόγος της ΕΜΥ κ. Φλώρα Γκόφα, θα αναφερθεί στη "Συνεισφορά της ΕΜΥ στην εκτίμηση και πρόγνωση του βιοκλιματικού δείκτη WBGT"  Μέσα στον κύκλο των ομιλητών θα είναι ο κ. Δρ. Λεωνίδας Ιωάννου, Ερευνητής στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής
Φυσιολογίας FAME Lab, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και θα αναφερθεί στην "Εκτίμηση θερμικής καταπόνησης μέσω θερμικών δεικτών από κλιματολογικά δεδομένα" ο κ. Αντώνης Σερκεδάκης, Ειδικός Επιθεωρητής " Η θερμική καταπόνηση στους χώρους εργασίας" και τέλος ο κ. Ευκλείδης Τσιλιγκερίδης, από το Αλουμίνιον της Ελλάδος ομιλία με θέμα " Η εμπειρία του ΤΕΔ Μεταλλουργίας της Μυτιληναίος στις μετρήσεις θερμικής καταπόνησης" 
Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει συζήτηση και θα απαντηθούν ερωτήματα απο τους παρευρισκομένους 
 
Παρακάτω ακολουθεί η Ατζέντα της Ημερίδας 
Επειδή η επιστήμη έχει συνέχεια,  πρέπει κατά την άποψή μου να αναφερθώ έστω σε μια παλαιότερη αξιόλογη εργασία που συνέβαλε σημαντικά για να επιτευχθεί εκτίμηση της χωρικής κατανομής των κλιματικών και βιοκλιματικών δεικτών στην περιοχή της Αττικής με την χρήση των δεδομένων του δικτίου METEONET από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο που την παραθέτω παρακάτω.