Η Άνδρος εντάχθηκε στον παγκόσμιο χάρτη γαστρονομίας με brand name τη φουρτάλια

andros

Η… Google των φαγητών ενέταξε το νησί μας την Άνδρο ανάμεσα στους αγαπημένους προορισμούς ανά τον κόσμο με brand name τη φουρτάλια . Όταν αναζητάμε μία διεύθυνση στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, συνήθως μπαίνουμε στους χάρτες της Google και το βρίσκουμε σε λίγα δευτερόλεπτα. Κάτι ανάλογο μπορούμε να επιτύχουμε πλέον και με το φαγητό. Ο λόγος για τον διαδραστικό χάρτη του Taste Atlas ο οποίος μας φέρνει όλον τον κόσμο στο… πιάτο.

Για την ακρίβεια, το Taste Atlas είναι ένα γαστρονομικό site το οποίο έχει ως στόχο την καταγραφή, διατήρηση και ανάπτυξη των τοπικών γεύσεων και των εστιατορίων που σερβίρουν παραδοσιακή κουζίνα ανά τον κόσμο. Μέχρι σήμερα φιλοξενεί περισσότερες από 10.000 εγγραφές διεθνώς, οι οποίες περιλαμβάνουν παραδοσιακά πιάτα και τοπικά προϊόντα. Έτσι, ένας ταξιδιώτης δεν έχει παρά να πληκτρολογήσει τον προορισμό του και μέσα σε δευτερόλεπτα να δει τις πιο χαρακτηριστικές γεύσεις της χώρας ή της περιοχής που θέλει να επισκεφτεί.

Όσον αφορά την Ελλάδα, το site περιλαμβάνει και την Ανδρο και προτείνει στους επισκέπτες να δοκιμάσουν την φουρτάλια.
Χαρακτηριστικά για την φουρτάλια αναφέρει :

“ Fourtalia is a traditional Greek omelet hailing from the island of Andros. Although the ingredients may vary from area to area, the basic recipe always contains eggs, potatoes, and sausages. The cut potatoes are fried in olive oil and pork fat, with the addition of sausage bits just after the potatoes start to turn golden.
At this stage, you can add peppers, onions, and bacon, if desired. The final step is the addition of beaten eggs, and the omelet is then fried until fluffy or firm, based on personal preferences. Fourtalia should always be served hot, straight out of the pan.
If desired, garnish it with fresh mint on top.

Άλλοι γαστρονομικοί προορισμοί είναι η μπουγάτσα Θεσσαλονίκης, η Νάουσα με το κρασί της, η Aράχωβα με τη φορμαέλα και η Αθήνα με τη φέτα. Στην Πελοπόννησο το μέλι συναγωνίζεται το κρασί, ενώ στα νησιά στη Μυτιλήνη συστήνεται λαδοτύρι, στη Νάξο η γραβιέρα, στη Σαντορίνη οι ντοματοκεφτέδες και στην Κρήτη τα τυριά. Οι επιλογές βέβαια είναι ακόμη περισσότερες και όταν κάποιος ορίζει μία πιο περιορισμένη περιοχή ή κάνει ζουμ στον χάρτη, αναδύονται περισσότερα τοπικά προϊόντα. Παράλληλα, στην αριστερή πλευρά της οθόνης παρουσιάζεται ένας κατάλογος με τα πιο χαρακτηριστικά ελληνικά πιάτα, με πρώτα και καλύτερα τον μουσακά και τον γύρο, που οι χρήστες της σελίδας μπορούν να βαθμολογήσουν, καθώς και να δουν πού μπορούν να δοκιμάσουν τα καλύτερα.

Για το πώς θα φτιάξετε την φουρτάλια δείτε το στον σύνδεσμο που ακολουθεί :

https://www.kathimerini.gr/848100/article/gastronomos/syntages/froytalia-h-foyrtalia-omeleta-andriwtikh

Kαλή σας όρεξη !