Η εξέλιξη του καιρού το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Dust

Με μεγάλα ύψη βροχής κύλησε το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020 και στη δυτική Ελλάδα σημειώθηκαν ενδεικτικά 45 mm βροχής στα Γιάννενα , 44 στη Κόνιτσα και 29 στη Πρέβεζα,  από το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών της ΕΜΥ. Ωστόσο πάνω από τους ορεινούς όγκους η βροχή ήταν περισσότερη και σε σταθμούς ιδιωτών ή του ΕΑΑ έφτασε περί τα 80 με 100 mm στην ορεινή Ναυπακτία , την Ευρυτανία και την Ήπειρο

Οι Νοτιοδυτικοί άνεμοι που έπνεαν στα πελάγη ήταν θυελλώδεις και έφταναν τα 7 με 8 μποφώρ , ενώ παράλληλα είχαμε και  μεγάλη μεταφορά σκόνης  από την Αφρική , που έφτασε πάνω απο τις Κυκλάδες και την Κρήτη, η οποία διακρίνεται εύκολα στην παραπάνω δορυφορική εικόνα της ΝASA 

Λόγω των θυελλωδών νοτιάδων η θρμοκρασία ήταν αυξημένη σημαντικά και έφτασε τους 34 βαθμούς στο Ηράκλει και τους 36 στα Χανιά, ενω στον  Χάρτη της 1200 UTC είχαμε 33 και 35 βαθμούς αντίστοιχα . Σε σταθμούς του ΕΑΑ οι τιμές που σημειώθηκαν ήταν 1 με 2 βαθμούς υψηλότερες . 

Μπορεί να μας ξαφνιάζουν αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες , όμως στο παρελθόν έχουν σημειωθεί υψηλότερες με τον ίδιο τύπο καιρού και συγκεκριμένα  είχαμε 39.6 βαθμούς στα Χανιά στις 3/9/1988 και 40.4 βαθμούς Κελσίου στο Τυμπάκι,  στις 27 Σεπτεμβρίου 1979.

Στο ανωτέρω βίντεο παρουσιάζεται η νέα μεταβολή του καιρού που οφείλεται στη διαταραχή που έρχεται από την Κεντρική Μεσόιγειο και θα έχουμε βροχές από το βράδυ της Κυριακής και την ερχόμενη Δευτέρα.

Παρουσιάζεται επίσης η κίνηστη του συστήματος ανά ώρα,  από το οποίο  θα επηρεαστεί με βροχερό καιρό η  δυτική, η κεντρική και η  βόρεια Ελλάδα.