Η μεσοπρόθεσμη προοπτική του καιρού μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2022

Επιβεβαιώνονται τα προγνωστικά δεδομένα που είχαμε αναφέρει πριν από λίγο καιρό, καθώς υπερισχύει η βόρεια κυκλοφορία των συστημάτων. Έτσι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχουμε ικανοποιητικές βροχές στο νότιο Αιγαίο και θερμοκρασίες κάτω από τα κανονικά επίπεδα σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του κλιματικού μοντέλου του Ευρωπαικού Κέντρου ECMWF . 

Οι θερμοκρασίες από 17 εως 23 Ιανουαρίου θα βρίσκονται σε τιμές κατά 2 με 4 βαθμούς κάτω από την μέση κλιματική τιμή όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλα τα Βαλκάνια και την Νότια Ευρώπη γενικότερα . Αντίθετα στη Βόρεια Ευρώπη λόγω της αντικυκλωνικής κυκλοφορίας των συστημάτων οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται σε επίπεδα κατά 3 με 5 βαθμούς Κελσίου πάνω απο τα κανονικά . Ιδιαίτερα υψηλές τιμές θα υπάρχουν στις Σκανδιναβικές χώρες με τιμές πάνω κατα 8 βαθμούς Κελσίου 

Την δεύτερη εβδομάδα από 24 έως 30 Ιανουαρίου δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές, όπου και πάλι παραμένουν οι θερμοκρασίες στη χώρα μας κάτω από τα κανονικά επίπεδα τοπικά ακόμη και κατά 4 με 5 βαθμούς Κελσίου.

 Αυτή η τάση του καιρού διαφαίνεται και στο μεμονωμένο μετεώγραμμα της Αθήνας , όπου οι προβλεπόμενες θερμοκρασίες (μαύρη καμπύλη) όλο το διάστημα βρίσκονται κάτω από την μέση κλιματική τιμή ( θαλασσί καμπύλη) στη στάθμη των 850 hPa .

Από πλευράς υετού όλα τα στοιχεία δείχνουν οτι θα έχουμε βροχές πάνω από το κανονικό κατά 20 με 30 mm βροχής στα ανατολικά και τα νότια , ενω στα δυτικά και τα βόρεια οι βροχοπτώσεις θα είναι μειωμένες κατά 30 με 40 mm . Οι αποκλίσεις αυτές είναι υπολογίσιμες αλλά όχι σπάνιες και αυτό οφείλεται καθαρά στην επικράτηση αυτού του τύπου καιρού ο οποίος ευνοεί περισσότερο τον υετό στις ανατολικές περιοχές με την δημιουργία χαμηλών που θα προκαλέσουν πολλές βροχές κυρίως στο Νότιο Αιγαίο την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα