Η παρουσίαση του Κλιματικού Άτλαντα στην ΕΜΥ

http://climatlas.hnms.gr/sdi/

Ένα καταπληκτικό και απαραίτητο έργο υλοποιήθηκε πρόσφατα από προσωπικό της ΕΜΥ, που εργάστηκε συχνά πέραν του ωραρίου του, χωρίς κόστος για το Ελληνικό δημόσιο. Η χρήση του Κλιματικού Άτλαντα είναι ελεύθερη στο κοινό μέσω διαδραστικής διαδικτυακής εφαρμογής 

Χρειάστηκαν πέντε επιστήμονες, έξι χρόνια και 80.000 αρχεία. Μέσα από μια σύνθετη ερευνητική δουλειά υψηλής τεχνογνωσίας η Ελλάδα αποκτά ύστερα από 81 ολόκληρα χρόνια έναν σύγχρονο ψηφιακό κλιματικό άτλαντα, μια βάση κλιματικών δεδομένων για τη χρονική περίοδο 1971-2000, κάτι που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης και του πλανήτη διαθέτουν από χρόνια. 

Ο Διευθυντής Παροχής Υπηρεσιών της ΕΜΥ (φωτο) κ. Μανώλης Αναδρανιστάκης, παρουσίασε την λειτουργία του Κλιματικού Άτλαντα και μας εντυπωσίασε με τα καταπληκτικά αποτελέσματα , προιόντα συνεργασίας με το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, υπό τον καθηγητή κ. Αργυρίου καθώς και με την συνάδελφο  κ. Άννα Μαμάρα η οποία κάνει το διδακτορικό της. 

Στην εκδήλωση ο κ. Διοικητής της ΕΜΥ Ταξίαρχος (ΜΤ) Γιάννης Γεωργίου , είχε καλέσει πλήθος προσκεκλημένων και παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο Υπαρχηγός του ΓΕΑ Υποπτέραρχος (Ι)  κ. Αθανασίου Αντ. η Ειδική Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Παπαλεωνίδα Καλλιόπη (φωτο) και ο Ακαδημαικός και καθηγητής κ. Ζερεφός Χρ.

 Ο κλιματικός άτλαντας της Ελλάδας αναμένεται να συνεισφέρει, μεταξύ άλλων, στην οικονομία και την καθημερινή ζωή, παρέχοντας σημαντικά δεδομένα για τη λήψη οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων, τόνισε ο γράφων σε ένα σύντομο χαιρετισμό , τονίζοντας τα μεγάλα οφέλη απο την κοινοχρησία των δεδομένων (PSI-INSPIRE) η οποία αγγίζει το ποσό των 140 δις Ευρώ σε Ευρωπαικό επίπεδο. (μελέτη Vickery6)

Σημειώνεται ότι η καινοτομία του Κλιματικού Άτλανττα όπως μας ανέφερε η κ. Μαμάρα Α (φωτο) βασίζεται ότι για πρώτη φορά σε κλιματική ανάλυση χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών της ΔΕΗ που καλύπτουν μεγάλο μέρος της ορεινής ηπειρωτικής Ελλάδας.Επίσης, για πρώτη φορά εφαρμόστηκε ομογενοποιήση των κλιματικών δεδομένων με αποτέλεσμα την διόρθωση σφαλμάτων που προκύπτουν από μετακινήσεις μετεωρολογικών σταθμών, αλλαγές στην τεχνολογία μέτρησης των μετεωρολογικών οργάνων, αστικοποίηση κλπ. Επιπλέον, αναμένεται να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την εκπαίδευση μαθητών - φοιτητών για το κλίμα της Ελλάδας, αλλά και στον τομέα του τουρισμού για την ενημέρωση επισκεπτών για τις επικρατούσες κλιματικές συνθήκες στις περιοχές ενδιαφέροντος.

Κλείνοντας αυτό το σύντομο "ρεπορτάζ" , θέλω να εκφράσω την υπερηφάνεια και την χαρά που αισθάνομαι να έχω τόσο άξιους  συναδέλφους . Ως Υποδιοικητής της ΕΜΥ δεν μπορώ παρά να προσπαθώ να τους στηρίζω στο έργο τους , σε συνεργασία με τα στελέχη του ΥΠΕΘΑ  την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία.