Η παρουσία της ΕΜΥ στην "Βραδιά του Ερευνητή" στον Δημόκριτο

Κολάζ από βραδια του ερευνητή

Η ΕΜΥ συμμετείχε στην φετινή "βραδιά του ερευνητή" που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», σε μια βραδιά που αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στοχεύει να αναδείξει τον ρόλο του ερευνητή καθώς και το επιστημονικό και κοινωνικό του έργο, με έμφαση στην ανθρώπινη πλευρά του. Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Παρασκευή , όμως λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας οι εκδηλώσεις μετατέθηκαν για την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018.

Πρώτος στην σειρά των ομιλητών ήταν ο Διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ κ. Θ. Κολυδάς και με το θέμα της ομιλίας του με τίτλο "Επικοινωνιακά και Μετεωρολογικά Βαρομετρικά Χαμηλά" προέβαλε την αναγκαιότητα της επικοινωνιακής "οχύρωσης" των αρμόδιων φορέων της πολιτείας ,ειδικά στις περιπτώσεις εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις αλλαγές που έγιναν σε τεχνικό επίπεδο τόσο στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ , όσο και στον επικοινωνιακό τρόπο διαχείρησης στις περιπτώσεις εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Όταν εκδίδεται πλέον 'εκτακτο δελτίο η  ΕΜΥ, θα αναλύει την καιρική κατάσταση, δίνοντας περισσότερες πληροφορίες στο κοινό αλλά και στους επίσημους φορείς της πολιτείας.

Στο ακροατήριο έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η αναφορά για καταγραφή ύψους κύματος (28.78-34.15 ft) δηλαδή 9 με 11 μέτρων ανοιχτά του Ιονίου. Aυτό περιμένουμε να επαληθευτεί απο  τις μετρήσεις του δορυφόρου Jason- 3, δεδομένα  που επεξεργάζονται οι ερευνητές μετεωρολόγοι της ΕΜΥ. Αξίζει να σημειώσουμε πάντως οτι οι μετρήσεις του Sentinel 3 που αναφέρθηκαν παραπάνω παρουσιάζονται στον χάρτη που ακολουθεί και εμφανίζεται στην επίσημη υπηρεσία του ΝΟΑΑ (Επίσημη Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ) Παρότι στην περιοχή αυτή και κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν αποκλείονται τα Rogue waves  η περίπτωση θα εξεταστεί περαιτέρω, για να επαληθευτεί η ακρίβεια των μετρήσεων.

Επίσης αξιοσημείωτη ήταν η παρατήρηση του κ. Κολυδά ότι η ονομασία της κακοκαιρίας "Ζορμπάς"  προερχόταν από ιστότοπο του εξωτερικού -με τον οποίο συνεργάζονται ιστοσελίδες ερασιτεχνών Ελλήνων μετεωρολόγων -και η οποία κατάφερε επικοινωνιακά να εκτοπίσει τον "Ξενοφώντα".

ΣΧετικά με την ονοματοδοσία των χαμηλών τόνισε ότι το θέμα θα πρέπει να τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου , όχι μόνο μεταξύ των επιστημονικών φορέων, αλλά θα πρέπει στο θέμα αυτό να συμμετέχει και να έχει τον τελικό λόγο η Πολιτική Προστασία . Οι όποιες ενέργειες θα πρέπει  να τεθούν υπό την αιγίδα της Eumetnet η οποία είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα επαγρύπνησης Meteoalarm.

AΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΜΥ

Στον εσωτερικό χώρο του Συνεδριακού Κέντρου οι μετεωρολόγοι κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος και  κ. Τίνα Μητά υποδέχτηκαν μικρούς και μεγάλους , τους ενημέρωσαν για τις δράσεις της ΕΜΥ , τους μοίρασαν χάρτες με τα σύννεφα και την κατάσταση της θάλασσας , εκτέλεσαν μετεωρολογικά πειράματα και παρέδωσαν ακόμη και ...μαθήματα νεφολογίας.

Ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος στους μικρούς μαθητές τους δίδαξε πώς να ξεχωρίζουν τα είδη νεφών (είχε και βοηθό !  )  , πώς δημιουργείται ένας ανεμοστρόβιλος και πάρα πολλά άλλα χρήσιμα  πράγματα . Χαρήκαμε όταν συναντήσαμε παλιούς συναδέλφους που ήρθαν με τα εγγόνια τους, οι οποίοι μας έδωσαν τα συγχαρητήριά τους για αυτήν την πρωτοβουλία και εμέίς για να τους ευχαριστήσουμε, τους υποσχεθήκαμε ότι του χρόνου θα επανέλθουμε δριμύτεροι.

Θ.Ν.Κ.