Η προοπτική του καιρού για το επόμενο 15ημερο

500 hPa

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα θα κυλήσει ο καιρός το επόμενο 15ήμερο στη χώρα . Μέχρι τα μέσα του μήνα θα συνεχίσουν να μας επηρεάζουν τα χαμηλά που θα έρχονται από την Κεντρική Ευρώπη και την Κεντρική Μεσόγειο, ενώ αυτή η κυκλοφορία πρόσκαιρα θα διακοπεί στο χρονικό διάστημα 15 με 20 Δεκεμβρίου από μια διάταξη block που θα αναπτυχθεί στη Βόρεια Βαλκανική και τα Κεντρικά της Ευρώπης. 

Ο φετινός Δεκέμβρης παρουσιάζει πολλά χαρακτηριστικά "συμπεριφοράς" Νοεμβρίου, τόσο από πλευράς θερμοκρασιών, όσο και από πλευράς κίνησης των συστημάτων, βροχοπτώσεων και της ροής της ατμόσφαιρας σε όλη την Ευρώπη.

 

Η ροή της ατμόσφαιρας στην στάθμη των 500 hPa

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι βροχές που μέχρι τις 15 του μηνός θα είναι πολλές , να διακοπούν πρόσκαιρα για ένα 5νθήμερο, καθώς στις περιπτώσεις εμποδισμού που θα έχουμε 15 με 20 Δεκεμβρίου τα φαινόμενα θα σταματήσουν . Η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας έχει την τάση να γίνει πάλι ζωνική μετά τις 20 του μηνός και να ξαναρχίσουν τα συστήματα της Κεντρικής Μεσογείου να περνάνε από τη χώρα μας.  

Οι περιοχές των βροχοπτώσεων

Από πλευράς θερμοκρασιών θα βρισκόμαστε σε επίπεδα λίγο πάνω από τα κανονικά για την εποχή περίπου μέχρι και το τέλος του δευτέρου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου . Άρα σημαντικά κρύα δεν προβλέπονται σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Η απόκλιση των θερμοκρασιών από τις κανονικές τιμές στην στάθμη των 850 hPa

Η θερμοκρασιακή τάση αποτυπώνεται πολύ καλά και στο Μετεώγραμμα της Αθήνας , όπου σε όλο σχεδόν το χρονικό διάστημα, η προβλεπόμενη θερμοκρασία (μαύρη γραμμή) θα βρίσκεται πάνω από την μέση κλιματική τιμή ( μπλε γραμμή ). Πάντως η θερμοκρασία σε γενικές γραμμές ακολουθεί ομαλή πτωτική πορεία , αναμενόμενο και απολύτως φυσιολογικό προσαρμοζόμενη στο εορταστικό κλίμα των ημερών    

Το μετεώγραμμα της Αθήνας για το επόμενο 15ημερο

Στο παραπάνω μετεώγραμμα είναι εμφανής η απουσία βροχοπτώσεων για την Αθήνα στο διάστημα 16 με 21 Δεκεμβρίου, λόγω της αντικυκλωνικής κυκλοφορίας, με το block που αναφέραμε προηγουμένως . Ανάλογη πορεία εμφανίζεται και στο μετεώγραμμα της Θεσσαλονίκης , με ομαλή πτωτική πορεία της θερμοκρασίας , χωρίς πολλές βροχές .

Να κλείσουμε με την γενική παρατήρηση ότι με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία έχουμε σχετική αξιοπιστία μέχρι τα μέσα του μήνα και αυτό φαίνεται καθαρά στις αποκλίσεις των essemble προγνώσεων . Θα επανέλθουμε με νεότερα τις επόμενες ημέρες .