Η τάση του καιρού για το δεύτερο 15ημερο του Απριλίου

Καθώς πλησιάζουν οι εορταστικές μέρες του Πάσχα όλοι θέλουμε να γνωρίζουμε την προοπτική του καιρού  αν και μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα μας επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση να μπορέσουμε να επισκεφτούμε τα χωριά μας . Σε ανάρτησή μας στις αρχές Απριλίου είχαμε δώσει με σαφήνεια το πως θα κυλήσουν τα 2 πρώτα δεκαήμερα , ενώ τώρα με το ίδιο σκεπτικό θα ανανεώσουμε τις προγνώσεις μας και θα δώσουμε την τάση του καιρού περίπου μέχρι το τέλος του μήνα. 

Πιστοί στον τρόπο παρουσίασης των μεσοπρόθεσμων προγνώσεων θα δώσουμε μια συνοπτική εικόνα με ορίζοντα περίπου 15 ημερών για τις προγνώσεις των ατμοσφαιρικών αλλά και των κλιματικών μοντέλων που αφορούν τη χώρα μας. Θα χρησιμοποιήσουμε τα αξιόπιστα προϊόντα του ECMWF μέσω της υπηρεσίας EFFIS του Copernicus, καθώς και τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις του έγκυρου Αμερικανικού μοντέλου GFS.

1. ΕΒΔΟΜΑΔΑ 12-18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021- ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

Σε επίπεδα λίγο κάτω από τα κανονικά για την εποχή θα κυμανθούν οι θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας την πρώτη εβδομάδα  , κυρίως στη βόρεια Ελλάδα με τιμές κατά 2 με 3 βαθμούς κάτω από τα κανονικά . Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά οι αποκλίσεις θα είναι μικρές , ενώ στα νησιά του Αιγαίου δεν θα υπάρχουν αποκλίσεις από την μέση τιμή (οι περιοχές με λευκό χρώμα)

2. ΕΒΔΟΜΑΔΑ 19-25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021- ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

Το ίδιο περίπου σκηνικό από πλευράς θερμοκρασιών φαίνεται ότι θα επικρατήσει και την δεύτερη εβδομάδα που εξετάζουμε από 19 έως και 25 Απριλίου με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται σε επίπεδα κατά 1 με 2 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα κανονικά σε όλες τις περιοχές της χώρας μας καθώς και στο μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης . 

3. ΕΒΔΟΜΑΔΑ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΑΙΟΥ  2021- ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

Προς τα τέλη του Απριλίου και αρχές Μαΐου είναι σαφής η τάση του καιρού θερμοκρασιακά να επανέλθει σε κανονικές τιμές ή ακόμη και να ζεστάνει στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη. Στην περιοχή μας μπορεί και πάλι να έχουμε τιμές κάτω από τα κανονικά , όμως πλέον οι αποκλίσεις αυτές είναι μικρές (0.5-1 βαθμό) και αφορούν την Ανατολική και Νότια Ελλάδα .

Όπως μπορείτε να παρατηρήσατε στην παραπάνω κινούμενη εικόνα με τις θερμοκρασίες στη στάθμη των 850 hPa , αυτές οι χαμηλότερες τιμές που αναφέραμε προηγουμένως για την τρίτη εβδομάδα οφείλονται στην επικράτηση βορείου ρεύματος στα ανατολικά .

Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο –όπου εκεί θα περιορίσουμε τα συμπεράσματά μας – παρατηρούμε ότι θα υπάρξουν θερμοκρασιακές διακυμάνσεις που θα διατηρήσουν σχεδόν σε όλο το διάστημα τις προγνωστικές τιμές (μαύρη γραμμή)  κάτω από τον μέσο όρο 30ετίας ( 1981-2010 κόκκινη γραμμή ) το οποίο έρχεται σε συμφωνία με τα συμπεράσματα του προηγούμενου μοντέλου που χρησιμοποιήσαμε

Από πλευράς υετού το παραπάνω μετεώγραμμα δεν μας δίνει σημαντικά ύψη υετού για την Αθήνα , όπως αναφέραμε και προηγουμένως . Αντίθετα στη Θεσσαλονίκη τα προβλεπόμενα ύψη υετού είναι περισσότερα , καθώς υπάρχουν διαταραχές που επηρεάζουν περισσότερο τα βόρεια τμήματα της χώρας μας.  Από πλευράς θερμοκρασιών και στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται η ίδια τάση με τις προβλεπόμενες τιμές να βρίσκονται κάτω από την μέση κλιματική κατάσταση , που προς τα τέλη του μήνα όμως συγκλίνουν

Στους πίνακες που σας είχαμε παρουσιάσει στην προηγούμενη ανάρτηση μπορείτε να δείτε τις μέσες μηνιαίες τιμές της θερμοκρασίας για την περιοχή σας , τις μέσες μέγιστες και τις μέσες ελάχιστες τιμές , την σχετική υγρασία την επικρατούσα διεύθυνση του ανέμου και τη μέση ταχύτητά του , καθώς τα ύψη υετού , αλλά και τον μέσο όρο ημερών βροχής σε κάθε περιοχή . Από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ μπορείτε να δείτε για κάθε μήνα τις μέσες στατιστικές τιμές όλων των μετεωρολογικών παραμέτρων.

Κλείνουμε με την παρουσίαση του υετού μόνο για το επόμενο 10ημερο , καθώς για το επόμενο διάστημα που ακολουθεί τα ποσοστά επιτυχίας είναι μικρά .