Κίτρινο χιόνι σε βουνά της Ελβετίας και της Ανδόρρας

Μεγάλες ποσότητες άμμου από τη Σαχάρα χρωμάτισαν σήμερα τον ουρανό της Γαλλίας, της Ελβετίας, της Ανδόρας και των γειτονικών χωρών της Ευρώπης Η σκόνη από τη Σαχάρα, μεταφέρθηκε από τους νότιους ανέμους χρωματίζοντας την ατμόσφαιρα με κίτρινο πάνω από το μεγαλύτερο μέρος του νότου και κυρίως των ανατολικών τμημάτων της Γαλλίας, καθώς και των γειτονικών χωρών  

Ένα ισχυρό βαρομετρικό σύστημα χαμηλών πιέσεων στην Ιβηρική χερσόνησο προκάλεσε έντονη και ισχυρή νότια ροή που έφερε την άμμο από τη Σαχάρα στη Γαλλία και τις υπόλοιπες περιοχές Η παρουσία άμμου στην ατμόσφαιρα έδωσε μια κίτρινη-πορτοκαλί απόχρωση στον ουρανό στα νοτιοανατολικά και στο κέντρο-ανατολικά της Γαλλίας σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με τα μοντέλα του εξειδικευμένου κέντρου παρακολούθησης της Ισπανίας που είναι υπεύθυνο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την παρακολούθηση αυτών των φαινομένων, το νέφος επρόκειτο να ανέβει προς τα βορειοανατολικά της χώρας το Σάββατο. Η αρχική προέλευση της αμμοθύελλας έχει ως πηγή το Μαρόκο  Αυτή η άνοδος των σωματιδίων άμμου από τη Σαχάρα είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει αρκετά τακτικά, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει συνεχής πνοή νότιου ανέμου, κυρίως το φθινόπωρο ή το χειμώνα. 

Το παρακάτω βίντεο είναι καταπληκτικό  Στην Ελβετία, ο κίτρινος ουρανός που παρατηρήθηκε το Σάββατο 6-2-2021.

Veysonnaz, canton Valais. Jochen Roch, via SRF

Πιο εντυπωσιακή εικόνα είναι αναμφίβολα αυτή των βουνών στο Πριγκιπάτο της Ανδόρας, με χιόνι καλυμμένο εξ ολοκλήρου με στρώμα άμμου που υπάρχει στο παραπάνω βίντεο. Τον Οκτώβριο του 2017, ένα σημαντικό επεισόδιο αυτού του τύπου έφτασε στη Βρετάνη, αφού είχε περάσει πάνω από την Πορτογαλία. 

Η πρόγνωση συγκεντρώσεων για τo Σάββατο 6-2-2021 -CAMS data for Europe

Σύμφωνα με το ισπανικό κέντρο επιτήρησης, μετά τη σάρωση μέσω της ανατολικής Ισπανίας, της νότιας και ανατολικής Γαλλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας του Σαββάτου ,  τα σωματίδια θα κινηθούν την Κυριακή προς το κέντρο της ηπείρου, χάνοντας σταδιακά την ένταση τους  .

Η πρόγνωση συγκεντρώσεων για την Κυριακή 7-2-2021 -CAMS data for Europe 

Η πορεία τους πρέπει να επηρεάσει την Ιταλία, την Ελβετία, ένα μέρος της Γερμανίας, της Αυστρίας ή ακόμη και της Τσεχικής Δημοκρατίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΚΟΝΗΣ 

Θα πρέπει να επισημάνουμε οτι από το απόγευμα της Κυριακής τα ποσά σκόνης θα μειωθούν σημαντικά και δεν θα επηρεαστεί η χώρα μας τη Δευτέρα . Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι έρχονται και έντονα φαινόμενα από τα δυτικά που θα "αναγκάσουν" την σκόνη να παρασυρθεί στον χορό της βροχής που θα φέρουν  

ΚΑΙ ΕΝΑΣ ...ΚΟΚΚΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 

Ο καθηγητής Αντριου Γκούντι θεωρεί ότι η πρώτη αναφορά στο φαινόμενο της λασποβροχής με μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα στον ελληνικό χώρο πρέπει να αποδοθεί στον Ομηρο. Γίνεται πράγματι λόγος στην Ιλιάδα για «ματωμένες σταγόνες» που έριξε ο Δίας για να εκδικηθεί το σκοτωμό του Σαρπηδόνα, ενός από τους γιους του, από τον Πάτροκλο.

Πρόκειται για τους στίχους 458-460 της Ραψωδίας Π της Ιλιάδας.

«Ως έφατ', ουδ' απίθησε πατήρ ανδρών τε θεών τε Αιματοέσσας δε ψιάδας κατέχευεν έραζε Παίδα φίλον τιμών».

Και στη μετάφραση Καζαντζάκη-Κακριδή:
«Είπε, κι ο κύρης των αθάνατων και των θνητών το δέχτη, και ματερές ψιχάλες έριξε στο χώμα, να τιμήσει τον ακριβό το γιο του θέλοντας».

Αυτές λοιπόν τις «ματερές ψιχάλες» κατά τη μετάφραση Καζαντζάκη Κακριδή, ή «αιματωμένες ρανίδες» κατά τον Ιάκωβο Πολυλά ή και ματωμένες ψιχάλες» κατά τον Αλέξανδρο Πάλλη ερμηνεύει ως μεταφορά σκόνης από την έρημο ο Γκούντι.