Κυνήγι φύλλων στην Ιαπωνία μέσω δορυφόρου

Τα φύλλα έχουν ήδη πέσει από τα δέντρα σε μεγάλο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου και τα κάποτε πολύχρωμα φθινοπωρινά τοπία αρχίζουν πλέον να φαίνονται  γυμνά ακόμη και χιονισμένα, καθώς προχωρά η μετάβαση σε χειμωνιάτικο σκηνικό. Στην Ιαπωνία, παρόλα αυτά υπάρχουν ορισμένες περιοχές που εξακολουθούν να διατηρούν το φθινοπωρινό χρώμα στα τέλη Νοεμβρίου 2021. Το κύριο φθινοπωρινό φύλλωμα στην Ιαπωνία εμφανίζεται γενικά πρώτα στο Χοκάιντο, τη βορειότερη περιοχή της χώρας, όπου τα πολύχρωμα φύλλα συνήθως εμφανίζονται πλήρως από τα μέσα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και μετά . Αλλά στις πιο νότιες περιοχές της χώρας, το πολύχρωμο φύλλωμα μπορεί να παραμείνει μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου.

November 29, 2021-NASA

Στις 29 Νοεμβρίου 2021, το Operational Land Imager (OLI) του Landsat 8 τράβηξε την παραπάνω εικόνα φυσικού χρώματος πάνω από το νησί Kyushu, το νοτιότερο από τα τέσσερα μεγαλύτερα νησιά της Ιαπωνίας.  H πολύχρωμη βλάστηση είναι ορατή στις βουνοπλαγιές και στα πεδινά στο Εθνικό Πάρκο Aso-Kuju.

Δεν είναι δυνατό βέβαια να γνωρίζουμε τις ακριβείς πηγές του χρώματος με βάση αυτή τη δορυφορική εικόνα μόνο, αλλά είναι πιθανό αυτή να αποτελεί ένα συνδυασμό αειθαλών, φυλλοβόλων δέντρων, χόρτων, θάμνων και γεωργικών αγρών. Τα φυλλοβόλα δέντρα αποκτούν διάφορες αποχρώσεις του κίτρινου, του πορτοκαλί και του κόκκινου. Τα χόρτα της περιοχής είναι γνωστό ότι αποκτούν λαμπρό χρυσό χρώμα .

Το φετινό φθινόπωρο ζητήθηκε από τους επισκέπτες να μείνουν μακριά από το όρος Aso - το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στην Ιαπωνία - μετά από μια έκρηξη στις 20 Οκτωβρίου 2021, που εξαπέλυσε τέφρα  σε ύψος  3,5 χιλιομέτρων.

Από τις 18 Νοεμβρίου, η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιούσε τους ανθρώπους να μείνουν τουλάχιστον 1 χιλιόμετρο μακριά από το βουνό. Τα κοντινά βουνά Kuju αποτελούν μια ασφαλέστερη τοποθεσία για να μπορέσει ο κόσμος να δεί το χρώμα του φθινοπώρου για φέτος.

ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΚΑΙ Η ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Τα φύλλα του φθινοπώρου αποτελούν μέρος της ιαπωνικής κουλτούρας για χιλιάδες χρόνια και εμφανίζονται στην ποίηση κατά την περίοδο Νάρα (710-794). Η υπέροχη ανθολογία ποίησης, η Man'yōshū (που συντάχθηκε μετά το 759) , αποτελεί το μοναδικό μεγάλο λογοτεχνικό μνημείο της Περίοδου Νάρα και περιλαμβάνει ποίηση γραμμένη και από τον προηγούμενο αιώνα. Τα περισσότερα από τα 4.500 περίπου ποιήματα είναι tanka (ποίημα πέντε γραμμών, 31 συλλαβών που ιστορικά υπήρξε η βασική μορφή της ιαπωνικής ποίησης. Ο όρος tanka είναι συνώνυμος με τον όρο waka, ο οποίος δηλώνει ευρύτερα όλη την παραδοσιακή ιαπωνική ποίηση σε κλασικές μορφές) .Μέσα στα αριστουργήματα του Man'yōshū υπάρχουν 260 chōka ("μακρά ποιήματα"), μήκους έως και 150 γραμμών με τη μορφή εναλλασσόμενων γραμμών σε πέντε και επτά συλλαβές

Ιδιαίτερη άνθηση στην Ιαπωνία σ' όλεc τις περιόδους παρουσιάζει η λυρική ποίηση. Αυτό οφείλεται πιθανά στο γεγονός ότι η λυρική ποίηση είναι κυρίως αυθόρμητη και φυσικη έκφραση των ανθρώπων που θέλουν να εκδηλώσουν με ειλικρίνεια τα ερωτικά τους αισθήματα αλλά και και τα αγνά συναισθήματά τους προς τη φύση και τα γύρω τους τοπία. Τα χιονοσκεπή ψηλά βουνά το χειμώνα, οι ανθισμένες αγριοκεpασιές την άνοιξη, ο ερωτικός πόθος κι ο νόστος στη πατρώα γη, αvήκουνε στα πιο δημοφιλή θέματα των ποιητιών, που σχεδόν στο σύνολό τους διαπνέονται από βαθύ ρομαντισμό.

Πηγές : Government of Japan, Ministry of the Environment Aso-Kuju National Park. Accessed November 29, 2021.
    Japan-guide.com Kuju Mountains. Accessed November 29, 2021.
    Japan Rail Pass (2021, September 10) Autumn in Japan: 2021 Fall Foliage Forecast. Accessed November 29, 2021.
    Kyuhoshi: Japan Travel and Leisure Guide (2021, September 11) 10 Famous Japanese Mountains to Visit in Autumn. Accessed November 29, 2021.
    MODIS Image of the Day (2021, November 28) Momijigari on Kyushu Island, Japan. Accessed November 29, 2021.
    National Parks of Japan Aso-Kuju National Park. Accessed November 29, 2021.
    Reuters (2021, October 20) Japanese volcano spews plumes of ash, people warned away. Accessed November 29, 2021.
    Seattle Japanese Garden (2021, October 7) Momijigari. Accessed November 29, 2021.
    Smithsonian Institution Global Volcanism Program (2021, November 23) Asosan. Accessed November 29, 2021.