Μεγάλα τα ύψη βροχής στην Κρήτη - Η προοπτική του καιρού

Μεγάλα ύψη βροχής σημειώθηκαν στην περιοχή της Κρήτης και μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης 10 Νοεμβρίου 2020 είχαμε στο Ηράκλειο Κρήτης  61.0 mm, στο Καστέλλι Πεδιάδας Ηρακλείου  47.0 mm στον Διεθνή Αερολιμένα Χανίων 25.0 mm. Στα Δωδεκάνησα στη Κάρπαθο σημειώθηκαν 17.6 mm. Οι βροχές κατά διαστήματα ήταν πολύ έντονες και δημιουργήθηκαν σε πολλές περιοχές πλημμυρικά φαινόμενα.

Το εκτεταμένο βαρομετρικό χαμηλό που προκάλεσε τα φαινόμενα θα διατηρηθεί στην περιοχή μέχρι και την Τετάρτη και θα συνεχίσει να προκαλεί μεγάλα ποσά βροχής τα οποία από το μεσημέρι της Τετάρτης θα αρχίσουν να μειώνονται σταδιακά.

Τρίτη 18:00-Τετάρτη 00:00 UTC

Τετάρτη 00:00-Τετάρτη 06:00 UTC

Τετάρτη 06:00-Τετάρτη 12:00 UTC

Στο ερώτημα γιατί δημιουργήθηκαν πολλά πλημμυρικά φαινόμενα, απαντάμε ότι εκτός από τις τοπικές συνθήκες σημαντικό ρόλο  διαδραμάτησαν οι μεγάλες απορροές των χειμάρρων και των ποταμιών, με νερά που προέρχονταν από τους ορεινούς όγκους του νησιού. Τα ποτάμια και οι χείμαρροι δέχτηκαν συνεχόμενα μεγάλα ύψη βροχής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, οτι στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, τα ύψη βροχής μπορεί να είναι 2 και 3 φορές μεγαλύτερα απ' οτι στα πεδινά. Αυτό παρατηρήθηκε τις προγούμενες ημέρες και βέβαια αποτελούν  χαρακτηριστική περίπτωση οι έντονες βροχοπτώσεις του Φεβρουαρίου 2019. Πάντως και σήμερα στους ορεινούς/ημιορεινούς σταθμούς του ΕΑΑ κατεγράφησαν  ενδεικτικά στην Αση Γωνιά Χανίων 95 mm , Ασκύφου 93 mm , στο φράγμα Ποταμών Ρεθύμνου 84 mm πλησιάζοντας και ξεπερνώντας τα 100 mm βροχής προς το μεσημέρι.

Στην προοπτική του καιρού όλα δείχνουν ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα έχουμε πλέον προβλήματα και ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μέχρι και το Σάββατο .Την Κυριακή αν εξαιρέσουμε τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα όπου θα διατηρηθεί γενικά αίθριος ο καιρός,  στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε με τοπικές βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη . Τα φαινόμενα θα είναι παροδικά,  τα οποία την ερχόμενη Δευτέρα θα σταματήσουν όπως αναφέρεται στην πρόγνωση πολλών ημερών της ΕΜΥ .