Νεότερα στοιχεία για την εξέλιξη του καιρού

Προγνωστικά ανέμου απο το μοντέλο Cosmo

 Το μεσημέρι της Τετάρτης από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ αναρτήσαμε ένα άρθρο το οποίο αναφερόταν στα βαρομετρικά χαμηλά που δημιουργούνται στη Μεσόγειο τους φθινοπωρινούς αλλά και τους χειμωνιάτικους μήνες,  μετά από έντονες ψυχρές εισβολές. Μεταξύ άλλων αναφέραμε ότι αυτά τα βαρομετρικά χαμηλά παρότι από την μια μεριά μοιάζουν με τους γνωστούς μας τροπικούς κυκλώνες και στη Μετεωρολογική Κοινότητα καλούνται Medicanes (από το Mediterranean Hurricanes), εν τούτοις παρουσιάζουν και πολλές διαφορές  σε ότι αφορά στον τρόπο σχηματισμού τους, την έντασή και την διάρκεια ζωής τους, καθώς και στην μεγάλη αβεβαιότητα για την κίνηση και την πορεία τους. Για παράδειγμα, πριν από λίγες ημέρες ημέρες υπήρχαν κάποιες ενδείξεις δημιουργίας medicane στο Τυρρηνικό πέλαγος αλλά αυτές οι προβλέψεις ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν. Για την έγκυρη πρόβλεψη τέτοιων συστημάτων χρησιμοποιούνται μοντέλα υψηλής ανάλυσης, ενώ παράλληλα απαιτούνται και πολλές μετρήσεις από σταθμούς επιφανείας. Οι μετρήσεις αυτές όμως πάνω από την Μεσόγειο δεν είναι τόσες όσο έπρεπε να είναι για να αυξήσουν την αξιοπιστία των προγνωστικών συστημάτων και αυτό επισημαίνεται σε σχετική επιστημονική εργασία.   

Για την εξέλιξη της πρόσφατης κακοκαιρίας και την έγκυρη ενημέρωση του κοινού και των κρατικών φορέων στο σημερινό μας άρθρο από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ δώσαμε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του προγνωστικού μοντέλου του Ευρωπαικού Κέντρου Μεσοπροθέσμων προγνώσεων (ECMWF) παρουσιάζοντας τα ύψη του υετού , το βάθος του βαρομετρικού χαμηλού και την ένταση των ανέμων.

Εκτός από το συγκεκριμένο μοντέλο καιρού η ΕΜΥ χρησιμοποιεί όπως γνωρίζετε και το προγνωστικό μοντέλο COSMO και τα δεδομένα του υπάρχουν διαθέσιμα και ελεύθερα στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε σε σχετικό video τα προγνωστικά δεδομένα υετού μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι. Υπάρχουν επίσης σε σχετικό βίντεο και τα προγνωστικά δεδομένα του ανέμου , όπου μπορείτε να παρατηρήσετε ότι οι εντάσεις του πάνω από την θαλάσσια περιοχή του Ιονίου φτάνουν τους 50 κόμβους , δηλαδή και τα 10 μποφόρ. Οι πολύ μεγάλες εντάσεις του ανέμου από το απόγευμα της Πέμπτης και κυρίως την Παρασκευή εξασθενούν στο Αιγαίο , κυρίως στα κεντρικά και τα Βόρεια.  

Θα κλείσω αυτή την σύντομη ενημέρωση με ότι νεότερο υπάρχει και από ένα άλλο προγνωστικό μοντέλο το GFS που παρότι δεν το χρησιμοποιούμε επιχειρησιακά στην ΕΜΥ, παρουσιάζει καλά χαρακτηριστικά προγνωσιμότητος όχι όμως τόσο καλά όσο το ECMWF. Παρόλα αυτά το GFS είναι ευρέως γνωστό,  γιατί τα δεδομένα του είναι ελεύθερα και χρησιμοποιείται από ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες μετεωρολόγους . Οι διαφορές του GFS με το ECMWF παρουσιάζονται εδώ, ενώ μπορείτε να το συγκρίνετε και με άλλα διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα .

Για να υπάρχει ένα κοινό μέτρο σύγκρισης -με το προηγούμενο μοντέλο το Cosmo - σας παρουσιάζω σε video τα ύψη υετού μέχρι και την Παρασκευή το μεσημέρι και μπορείτε να παρατηρήσετε ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους . Με τον ίδιο τρόπο παρουσιάζονται και τα προγνωστικά στοιχεία των ανέμων όπου εμφανίζονται εντάσεις ανέμων ακριβώς οι ίδιες με το Cosmo model.

Κλείνω με την επισήμανση ότι από την μέχρι στιγμής εξέταση των προγνωστικών δεδομένων των κυριοτέρων μοντέλων μέχρι και την Παρασκευή το μεσημέρι δεν προκύπτουν εντάσεις ανέμων 12 μποφόρ, ούτε ραγδαιότητες βροχής μεγαλύτερες των 20 mm/ h στον Ελληνικό χώρο. Η ΕΜΥ τις επόμενες ημέρες θα παρακολουθεί και θα ενημερώνει υπεύθυνα το κοινό και τους φορείς της Πολιτείας με νεότερα για την εξέλιξη του καιρού, αξιολογώντας όλα τα διαθέσιμα δεδομένα και προιόντα.