Νεότερα Στοιχεία για την εξέλιξη του Χιονιά (29-12-2019)

Θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα τα φαινόμενα κυρίως στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα όπως άλλωστε έχουμε  επισημάνει εδώ και μέρες και αναφέρουμε και σήμερα στη Γενική Πρόγνωση Καιρού Ελλάδος 2 Ημερών

Σε αυτή την “κλασσική κακοκαιρία” τα μέχρι στιγμής προγνωστικά στοιχεία ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό με τα πραγματικά  και αξίξει να σημειώσουμε οτι αυτή η μεταβολή του καιρού μπορεί να μας ήρθε λίγο απότομα όμως η ΕΜΥ προειδοποίησε έγκαιρα τον κόσμο και τους φορείς για να  λάβουν τα απαραίτητα μέτρα . Μπορεί να μας δυσκολεύει λίγο στις μετακινήσεις μας ο καιρός (ειδικά με τα πλοία) όμως αυτή η καιρική κατάσταση είναι αυτή που  “επιβάλλεται” να έχουμε τέτοιες μέρες (!)  Όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές σε αντίστοιχους χιονίάδες,  ο κυριότερος όγκος των φαινομένων θα περιοριστεί στα ανατολικά από το ύψος της Θεσσαλία και νοτιότερα , ενώ οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν μια έξαρση λίγο πρίν το μεσημέρι της Δευτέρας μέχρι το βράδυ. Σε οτι αφορά στις εντάσεις των ανέμων εκεί θα έχουμε πρόβλημα καθώς οι άνεμοι θα κρατήσουν δεμένα πολλά πλοία για τα νησιά του Αιγαίου , καθώς τοπικά αύριο στο Βόρειο Αιγαίο θα φτάνουν και τα 10 μποφόρ. Προοδευτική εξασθένηση θα παρουσιάσουν από το μεσημέρι της Τρίτης

ΥΕΤΟΣ

Θα έχουμε τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια, σποραδικές καταιγίδες, κατά διαστήματα ισχυρές στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα που αργότερα θα εξασθενήσουν.

ΔΕΙΤΕ ΣΕ VIDEO ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΥΕΤΟΥ

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=KyxAwhGRzCM[/embedyt]

ΧΙΟΝΙΑ

Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές θα εκδηλωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400 μέτρα) στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια αλλά και στα ορεινά και ημιορεινά της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, των Σποράδων, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης. Βαθμιαία από τη νύχτα εξασθένηση των φαινομένων. Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια.

ΔΕΙΤΕ ΣΕ VIDEO TIΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=2ycdpW_uiV0[/embedyt]

Στο επόμενο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τις περιοχές που θα έχουμε τις περισσότερες χιονοπτώσεις και πότε θα υπάρξει ένταση των χιονοπτώσεων . Αξίζει να παρατηρήσουμε οτι ο κύριος όγκος των χιονοπτώσεων προσδιορίζεται περισσότερο στη Βοιωτία τα νότια τμήματα της Φθιώτιδας και στη Δυτική Αττική .

ΔΕΙΤΕ ΣΕ VIDEO TIΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=q6Zo6RP9HtM[/embedyt]

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ 

Όπως είναι αναμενόμενο, μετά από αυτό το κύμα ψύχους οι θερμοκρασίες τουλάχιστον για το επόμενο διήμερο θα παραμείνουν χαμηλές και τοπικά στα βόρεια ο παγετός θα είναι ισχυρός.

ΑΝΕΜΟΙ 

Ένα αλλό σημαντικό στοιχείο του καιρού θα είναι οι ενισχυμένοι άνεμοι . Ανα 6ωρο ανανεώνεται πάντοτε το Δελτίο Θυελλωδών που εκδίδεται από την ΕΜΥ και μπορείτε να το βλέπετε πατώντας εδώ Αύριο οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και στο Αιγαίο 9 και στα βόρεια τοπικά 10 μποφόρ.

ΔΕΙΤΕ ΣΕ VIDEO TΟ ΠΕΔΙΟ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

Για την περαιτέρω εξέλιξη του καιρού ενημερωθείτε από την Γενική Πρόγνωση Καιρού Ελλάδος (3-7 ημερών). Θα σημειώσουμε με δυο λόγια ότι την Τρίτη στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, θα συνεχιστούν οι τοπικές βροχές ή χιονόνερο , ενω παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Εύβοιας και της ανατολικής Στερεάς. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη και θα εξασθενήσουν.

Μη ξεχνάτε ότι αν κριθεί αναγκαίο θα επανέλθουμε με συμπληρωματικά στοιχεία και ανακοινώσεις. Φυσικά γνωρίζετε ότι περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού τα οποία εκδίδονται τέσσερις φορές το 24ωρο στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ.Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα φαινόμενα που περιγράψαμε παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και τη σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού.

Καλές γιορτές

Θεόδωρος Ν. Κολυδάς