Οι Βίκινγκς βρίσκονταν στον Βόρειο Καναδά πριν από 1.000 χρόνια

Από τη δεκαετία του 1960, οι αρχαιολόγοι συλλέγουν υλικό για να αποδείξουν ότι οι Σκανδιναβοί αποβιβάστηκαν και εγκαταστάθηκαν για τουλάχιστον μερικά χρόνια στη Βόρεια Νέα Γη του Καναδά, πολύ πριν ο Κολόμβος ανακαλύψει την Αμερική. Οι νέες τεχνικές γεωχημικής χρονολόγησης δείχνουν σήμερα ότι οι Σκανδιναβοί βρίσκονταν στον Βόρειο Καναδά (στο Πάρκο L'Anse aux Meadows) ακριβώς πριν από 1.000 χρόνια.

Image of the Day for November 16, 2021

Σήμερα μέσω της επιστήμης αποδεικνύεται ότι στο L'Anse aux Meadows, οι Βίκινγκς κατασκεύασαν κατοικίες και εργαστήρια ξυλείας και άφησαν πίσω τους τρόφιμα, εργαλεία και κομμάτια οικοδομικού υλικού τα οποία ανέλυσαν οι επιστήμονες. Πότε ακριβώς ήταν όμως εκεί;

Η πιο πρόσφατη απάντηση προέρχεται από τον Ήλιο και την ηλεκτρομαγνητική του σχέση με τη Γη. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από τη λογοτεχνία και την ιστορία -όπως τις ιστορίες του Vinland από το Σκανδιναβικά Έπος- και από χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα των θραυσμάτων ξύλου και των οστών, οι ερευνητές αρχικά υπολόγισαν ότι οι Βίκινγκς ήταν επισκέπτες ή έποικοι στο L'Anse aux Meadows μεταξύ 970 και 1030. Πολλοί μάλιστα πρότειναν την άποψη ότι οι Βίγκικς έζησαν εκεί τρία έως δέκα χρόνια, με μια ομάδα να ισχυρίζεται ότι μπορεί το χρονικό διάστημα να ήταν ακόμη και έως εκατό χρόνια.

a, b, Συναρτήσεις μέσης πυκνότητας πιθανότητας για διαφορετικούς τύπους δειγμάτων χρονολόγησης.( Ανοιχτό μπλε-κόκκαλο φάλαινας, κόκκινο-ξύλο, καφέ-καμένο ξύλο,μαύρο-κάρβουνο)

Στην τελευταία μελέτη την οποία φέρνουμε στο προσκήνιο και δημοσιεύθηκε πριν ένα μήνα περίπου (στις 20 Οκτωβρίου 2021) , οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι Βίκινγκς βρίσκονταν στο L'Anse aux Meadows το 1021, ακριβώς πριν από 1000 χρόνια. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκρόνινγκεν και το Parks του Καναδά, χρησιμοποίησαν τεχνικές γεωχημικής χρονολόγησης για να αναλύσουν θραύσματα ξύλου, οστών και υλικών για να καθορίσουν την ακριβή χρονιά που κόπηκαν τα δέντρα σε εκείνη την περιοχή.

Όπως γνωρίζουμε η Γη βομβαρδίζεται συνεχώς από ακτινοβολία από το διάστημα, κυρίως από τον Ήλιο, συμπεριλαμβανομένου του «καλού» ορατού φωτός και των ραδιοκυμάτων και του λιγότερο «καλού» υπεριώδους φωτός και των ακτίνιων Χ. (Μεγάλο μέρος του απορροφάται, αντανακλάται ή διαθλάται από την ατμόσφαιρά μας.) Το σύμπαν επηρεάζει τον πλανήτη μας με κοσμικές ακτίνες και άλλες ακτινοβολίες, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται το ισότοπο του άνθρακα-14. Μερικές φορές ο Ήλιος μας στέλνει επίσης βίαιες εκρήξεις ακτινοβολίας που μπορούν να δημιουργήσουν άνθρακα-14 καθώς και βηρύλλιο.

Μία τέτοια έκρηξη του ήλου βοήθησε τον Michael Dee, τη Margot Kuitems και τους συναδέλφους τους να προσδιορίσουν την ημερομηνία της ζωής των Βίκινγκ στη Νέα Γη το 1021.

 Ο χάρτης της Vinland που πρωτοεμφανίστηκε το 1957 όταν ένας Ιταλός , ο Έντσο Φεραγιόλι ντε Ρι τον πρόσφερε στο Βρετανικό Μουσείο

Άλλοι ερευνητές προγενέστερα είχαν βρει στοιχεία για ένα ακραίο διαστημικό καιρικό γεγονός μεταξύ των ετών 774 και 775 μελετώντας δακτυλίους από δέντρα στην Ιαπωνία , ενώ άλλο τέτοιο γεγονός παρουσιάστηκε στα τέλη του 992 και στις αρχές του 993 μΧ. και αυτό αποδεικνύεται μέσω ιστορικών αρχείων από τη Γερμανία, την Κορέα και την Ισλανδία που περιέγραφαν τα ζωηρά κόκκινα χρώματα του σέλαος, το οποίο έφτανε μέχρι τα μεσαία γεωγραφικά πλάτη εκείνο τον χειμώνα ( όπως γνωρίζουμε το σέλας προκαλείται συνήθως από τις ηλιακές καταιγίδες).

Το γεγονός αυτό δημιούργησε μια αύξηση των επιπέδων στον ατμοσφαιρικό άνθρακα-14 στη Γη, και αυτές οι ποσότητες απορροφήθηκαν από τους ιστούς των δέντρων. Μελετώντας θραύσματα ξύλου από το L'Anse aux Meadows, ο Dee και οι συνεργάτες του μπόρεσαν να εντοπίσουν τα επίπεδα του άνθρακα-14 και στη συνέχεια να μετρήσουν δακτυλίους δέντρων σε τρία ξεχωριστά δείγματα. Και τα τρία κομμάτια ξύλου κόπηκαν από δέντρα το 1021.

Δορυφορική εικόνα της 7ης Οκτωβρίου 2021

Τώρα το αν οι Βίκινγκς βρίσκονταν στη Νέα Γη πριν ή μετά το 1021 δεν είναι σίγουρο, αλλά τα στοιχεία λένε ότι ήταν εκεί τουλάχιστον εκείνο το έτος, κόβοντας δέντρα και χτίζοντας διάφορες κατασκευές .

Και να κλείσουμε με μία πρόταση για όσους τυχόν βρεθούν στον Καναδά. Μπορείτε να επισκεφθείτε τα απομεινάρια της διαμονής των Σκανδιναβών στο Εθνικό Ιστορικό Πάρκο L'Anse aux Meadows, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Είναι ο παλαιότερος γνωστός ευρωπαϊκός οικισμός στην Αμερική και μοιάζει με παρόμοιους Σκανδιναβικούς οικισμούς από εκείνη την εποχή, που βρέθηκαν στην Ισλανδία και τη Γροιλανδία. Οι αρχαιολόγοι ερευνούν επίσης στοιχεία για το αν ότι οι ιθαγενείς της Αμερικής ζούσαν ή πέρασαν από την περιοχή L'Anse aux Meadows πριν από περίπου 5.000 χρόνια πριν από τους Βίκινγκς.

Σημείωση : Το Operational Land Imager (OLI) του δορυφόρου Landsat 8 κατέγραψε τις παραπάνω εικόνες της Μεγάλης Βόρειας Χερσονήσου του Newfoundland στις 7 Οκτωβρίου 2021.