Ο καιρός δεν "κλειδώνεται"...

Μπορεί για το επόμενο επταήμερο τα προγνωστικά μας στοιχεία να συμφωνούν με αυτά που μας έδιναν τις προηγούμενες ημέρες , όμως από εκεί και μετά οι αποκλίσεις είναι μεγάλες , καθώς απομακρύνεται το σενάριο μιας έντονης ψυχρής εισβολής . Δεν αποκλείεται ωστόσο ,τα στοιχεία και πάλι να αλλάξουν, καθώς η προγνωσιμότητα της ατμόσφαιρας παραμένει χαμηλή.

Με τα σημερινά προγνωστικά δεδομένα πάντως, απομακρύνεται το σενάριο για έντονη ψυχρή μεταφορά στα νοτιοανατολικά τμήματα της Ευρώπης, όπως φαίνεται από την κίνηση των αερίων μαζών στην στάθμη των 850 hPa .

Αλλαγή της κίνησης των αερίων μαζών παρατηρείται και στην στάθμη των 500 hPa όπου μέχρι τα μέσα του τρίτου δεκαημέρου του Νοεμβρίου εδραιώνεται μεν ένας αντικυκλώνας,  αλλά η διάταξη αυτή δεν κρατά τις επόμενες ημέρες .

Η μεταβολή αυτή είναι εμφανής και στο μετεώγραμμα της Αθήνας όπου μετά την μικρή ψυχρή εισβολή μέχρι το τέλος της εβδομάδος , ακολουθεί θερμή εισβολή και κατόπιν μικρή κάμψη της θερμοκρασίας. Έτσι προς το τέλος του μήνα και τις επόμενες ημέρες που θα ακολουθήσουν θα κυμαίνεται σε κανονικές τιμές για την εποχή .

Όλα τα παραπάνω έρχονται σε αντίθεση με την προοπτική του καιρού που γράψαμε τις προηγούμενες ημέρες και αυτό συμβαίνει λόγω της μικρής προγνωσιμότητος που παρουσιάζει η ατμόσφαιρα το τελευταίο χρονικό διάστημα . Αυτές οι απότομες εναλλαγές μας κρατούν πάντοτε σε αφύπνιση και για άλλη μια φορά μας υπενθυμίζουν οτι ο καιρός "δεν κλειδώνεται" , όπως πολύ θέλουν να νομίζουν.