Ο πιο θανατηφόρος σίφωνας στον Ελληνικό χώρο- 5 Δεκεμβρίου 1959

25 νεκροι

Ο πιο θανατηφόρος σίφωνας στην Ελλάδα, συνέβη στις 5 Δεκεμβρίου 1959, όταν κατέστρεψε μια βάρκα στη λίμνη Πλαστήρα, με αποτέλεσμα 20 εργάτες να χάσουν τη ζωή τους. Τον μεγαλύτερο φόρο αίματος τον πλήρωσε το παραλίμνιο Νεοχώρι καθώς οι 17 εκ των θυμάτων κατάγονταν από αυτό.

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό με καταγωγή από το Νεοχώρι κ. Δημήτρη Καρακώστα από συνέντευξή του που έδωσε στην iefimerida, το μοιραίο βράδυ, παραμονή του Αγίου Νικολάου, «οι άνθρωποι αυτοί αποφάσισαν να ξεκινήσουν από την περιοχή Τσαρδάκι για να φτάσουν απέναντι στο Νεοχώρι. Μοναδικός τρόπος για το σύντομο αυτό ταξίδι ήταν με βάρκα, όμως στην περιοχή επικρατούσε κακοκαιρία. Αψηφώντας τις προτροπές συντοπιτών τους που επέμεναν να μην επιχειρήσουν τον διάπλου της λίμνης, εκείνοι αποφάσισαν να το τολμήσουν καθώς ήθελαν να βρίσκονται στα σπίτια τους για τη μεγάλη γιορτή της επομένης."

Σκοπός της δημιουργίας της λίμνης, ήταν η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας . Με την πάροδο του χρόνου τα οφέλη ήταν πολλά από την άρδευση και την ύδρευση του θεσσαλικού κάμπου καθώς και την εκτεταμένη τουριστική αξιοποίηση των παραλίμνιων οικισμών βοήθησαν σημαντικά τις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής.

Η έκταση της λίμνης είναι 23,8 τ.χλμ, η ανώτατη στάθμη νερού 732μ. , το μέγιστο βάθος της 60μ.  περίπου και ο όγκος των υδάτων της φτάνει τα 400εκ. κυβικά μέτρα. Συνολικά, αρδεύονται περισσότερα από 280.000 στρέμματα στους νομούς Καρδίτσας, Λαρίσης και Τρικάλων. Βρίσκεται 20χλμ νοτιοδυτικά της Καρδίτσας και, αν και επίσημα ονομάζεται "Λίμνη Τουρωπού", είναι περισσότερο γνωστή ως Λίμνη (Νικολάου) Πλαστήρα, ο οποίος λέγεται ότι ήταν ο πρώτος που συνέλαβε την ιδέα της κατασκευής της

Ένας ισχυρός ανεμοστρόβιλος που εμφανίστηκε στην Ελλάδα που από υδροσίφωνας έγινε σίφωνας ξηράς, έπληξε πριν 6 χρόνια τη Σκάλα Λακωνίας (21/9/2015), τραυματίζοντας τέσσερις κατοίκους και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Οι ανεμοστρόβιλοι στην Ελλάδα,αποτελούν μια "απειλή" που πρέπει να αντιμετωπιστεί με οργανωμένο σχέδιο έγκαιρης πρόβλεψης και προειδοποίησης, κάτι που αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη πραγματοποιήσει μέσα απο το project ESTOFEX.

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ Η ΙΣΧΥΣ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΩΝ

Από το 2007, η ισχύς των ανεμοστροβίλων υπολογίζεται με την κλίμακα Enhanced Fujita η οποία εκτείνεται από το 0 έως το 5 και βασίζεται στην καταστροφή που προκαλείται. Η ισχύς τους δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί όσο αυτοί είναι σε εξέλιξη, ούτε φυσικά από την όψη τους και μόνο! Μετά από μελέτες κατέστη δυνατό να συσχετιστεί η ταχύτητα του ανέμου στον ανεμοστρόβιλο με τις προκαλούμενες καταστροφές και επομένως με την κλίμακα EF

Στη χώρα μας έχουμε καταγράψει περίπου 30 ανεμοστρόβιλους που μπορούν να ικανοποιήσουν τα κριτήρια των κατηγοριών EF2 - EF3 από το 1843 μέχρι σήμερα και εμφανίζονται κυρίως στη Δυτική Ελλάδα,. Συνολικά γνωρίζουμε ότι έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 30 άτομα  και 154 έχουν τραυματιστεί στη χώρα μας από ανεμοστρόβιλους τα τελευταία 150 χρόνια.

Οι έξι κατηγορίες της Ενισχυμένης Κλίμακας Φουτζίτα