"Ποιητικο Αιτιο"- Εκθεση ζωγραφικης στην Aνδρο

Εντεκα καλλιτέχνες κι ένα έργο Installation που έχουν δημιουργήσει 36 καλλιτέχνες από τη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης στο Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως στην Άνδρο  Ενα δάσος από κισσούς αναμνήσεων κι εμπειριών. Ενα υπέροχο περιβάλλον για τον θεατή που μπορεί να περπατήσει μέσα στο δάσος αυτό και να αναλογιστεί ότι μπορεί εκείνος να είναι ο μοχλός, ο παράγων, το «Ποιητικό αίτιο» για να προκαλέσει ή να αποτρέψει τον κίνδυνο εξάντλησης των πρώτων υλών πάνω στις οποίες στηρίζεται η ίδια μας η ζωή.

Η εγκατάσταση του Συλλόγου Αποφοίτων της Σχολής καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης

Μια έκθεση, για τις «αντιδράσεις» μας που ως αντανακλαστικές περιπτώσεις τις βιώνουμε στο κλίμα του πλανήτη που ραγδαία αλλάζει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη είναι η ομώνυμη έκθεση του Ιδρύματος Π&Μ Κυδωνιέως στην Ανδρο. Η φετινή έκθεση με τίτλο «Ποιητικό Αίτιο»  επικεντρώνεται στις σχέσεις ανθρώπου και φύσης που διέπονται από ευθύνες και συνέπειες, αλλοτριώσεις κι επιπτώσεις, οι οποίες προεκτείνονται κι αντικατοπτρίζονται στους τρόπους συμπεριφορών κι αντιλήψεών μας.

Αλεξάκης Στέλιος

Πρέπει να προβληματιστεί ο θεατής ότι η ευθύνη του αποτελέσματος στη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του είναι αποκλειστικά δική του. Οποιαδήποτε ενέργεια προκαλούμε σαν αντανάκλαση επιστρέφει σε εμάς. Κυρίως αρνητική. Οποιαδήποτε καταστροφική δράση από εμάς προς το περιβάλλον, την υφιστάμεθσα με όλες τις καταστροφικές συνέπειες. Αυτό μπορεί να το "διαβάσει" ο θεατής της έκθεσης σε 2ο και 3ο επίπεδο ανάγνωσης. Η έκθεση έχει ως αστόχο να εγείρει, να αφυπνίσει, να δημιουργήσει μηνύματα.

Κυριακή (Χαραλαμπίδου)

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Αθηνά Σχινά πριν από 4 χρόνια ξεκίνησε αυτή την τετραλογία που έχει σχέση με το περιβάλλον. Τα τρια προηγούμενα μέρη της συνδέονται με τη φετινή έκθεση. Αυτή η τετραλογία ξεκίνησε. Ο τίτλος της πρώτης έκθεσης ήταν «Νηπενθή και Εωθινά». Η έκθεση επικεντρωνόταν στις αναλογικές σχέσεις κι αντιστοιχίες ανάμεσα στη βιοποικιλότητα της φύσης και στη βιοποικιλότητα του εαυτού, (μνήμες, εμπειρίες, εντυπώσεις κλπ.) καθ' ότι περιβάλλον δεν είναι μόνο η φύση αλλά κι ο ίδιος μας ο εαυτός που ζει μέσα σ' αυτήν.

Παντελιάς Μίλτος

Το 2016 το δεύτερο μέρος της τετραλογίας είχε τίτλο «Επικράτειες του Νότου». Εκεί παρουσιάστηκαν χωρογεωγραφικά και ιδιοσυγκρασιακά γνωρίσματα των περιοχών του Νότου, μέσα από διερμηνευτικές πτυχές έργων της τέχνης, που υποδείκνυαν την εγγύτητα και τον ετεροκαθορισμό των σχέσεων ζωής και θανάτου, φυσικής και μεταφυσικής.

Καστρίτσης Γιάννης

Πέρσι είχαμε τον τίτλο «Εύκρατη Ζώνη» με μια έκθεση που επανέφερε το θέμα της ευκρασίας, ανάμεσα στα ορατά και στα αθέατα, στα παρελθόντα και στα παρόντα, στους τόπους και στους χρόνους, στα σημαίνοντα, αλλά και στα απροσδόκητα σημαινόμενα φύσης και εαυτού, υπεδάφους και υποσυνειδήτου, όπως επίσης υπερβατότητας και συλλογικού ασυνειδήτου.

Με το που εισέρχεται κανείς στο χώρο της έκθεσης, ακριβώς στο βάθος, υπάρχει αυτή η εγκατάσταση , ένα "δάσος" από κισσούς που κρέμονται από το ταβάνι και γύρω - γύρω οι τοίχοι είναι "ντυμένοι" με ένα υλικό που λέγεται χαρτκαφθρέφτης και δίνει ένα μεγαλύτερο βάθος στο "δάσος" αυτό. Ο θεατής μπορεί να πιάσει το "δάσος" και πιάνοντάς το να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι απλά φύλα. Πάνω εκεί εγγράφονται οι αναμνήσεις και οι εμπειρίες του κάθε καλλιτέχνη, οι οποίες είναι κι οι ίδιες περιβάλλον.

Κερεστετζής Κώστας

Η αίσθηση ότι στην Άνδρο γίνονται πάρα πολλά ειακστικά δρώμενα (δεν είναι τυχαίο το ότι έχει ονομαστεί "νησί των εικαστικών τεχνών") επιβεβαιώνεται κάθε χρόνο. Αυτό το καλοκαίρι το νησί της ΄Ανδρου φιλοξενεί περίπου 12 εκθέσεις συμπεριλαμβανομένης και της έκθεσης του Μουσείου Γουλανδρή με την αναδρομική του Δημήτρη Μυταρά. Μέχρι και το Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί μια έκθεση contemporary art. Γι' αυτό και η επισκεψιμότητα του νησιού έχει να κάνει με ταξιδιώτες που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα εικαστικά.

Οθωναίου Φωτεινή

Σημειώνεται οτι η έκθεση «Ποιητικό Αίτιο» σε επιμέλεια Αθηνάς Σχινά θα διαρκέσει ως 30 Σεπτεμβρίου 2018

Το Ιδρυμα λειτουργεί και τους χειμερινούς μήνες περισσότερο ως σχολείο με διάφορα εργαστήρια που κυρίως απασχολούν Ανδριώτες. Τους δύο μήνες και τη μια εβδομάδα που είναι ανοιχτό το Ιδρυμα στο πλαίσιο της ετήσιας του έκθεσης τους θερινούς μήνες, συγκεντρώνει έναν αριθμό επισκεπτών από 15 – 25.000.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ιδρυμα Πέτρου και Μαρίακς Κυδωνιέως

Χώρα Ανδρου

Τηλ: +30 22820 24598

Πηγή : http://www.thetoc.gr