Σημερινό μας θέμα είναι η παρουσίαση του Ευρωπαικού Συστήματος Προειδοποιήσεων Καιρού Meteoalarm το οποίο παρέχει τις πληροφορίες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένονται να συμβούν σε κάποια περιοχή της Ευρώπης Προειδοποιεί για πιθανή εμφάνιση έντονων καιρικών φαινομένων, όπως έντονη βροχόπτωση με κίνδυνο πλημμυρών, έντονες καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι, καύσωνες, ομίχλες, χιόνι ή ακραίο ψύχος με χιονοθύελλα. Επίσης, προειδοποιεί για κινδύνους που προκαλούνται από έντονα καιρικά φαινόμενα όπως χιονοστιβάδες, πυρκαγιές δασών και έντονα παλιρροιακά παράκτια φαινόμενα.
Με μια πρώτη ματιά φαίνεται σε ποιες περιοχές της Ευρώπης αναμένονται καιρικά φαινόμενα που μπορεί να είναι επικίνδυνα. Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται στους χάρτες του ιστοχώρου υποδεικνύουν το βαθμό επικινδυνότητας του φαινομένου και τις πιθανές επιδράσεις του. Στον Ευρωπαϊκό χάρτη κάθε χώρα που συμμετέχει χρωματίζεται σύμφωνα με το χρώμα που προσδίδεται στο πιο επικίνδυνο επίπεδο της υπάρχουσας προειδοποίησης. Μέσω υπερσυνδέσεων ο χρήστης πληροφορείται για εθνικές και περιοχικές προειδοποιήσεις.
Μέσω υπερσύνδεσης με μία περιοχή μιας χώρας εμφανίζονται πιο λεπτομερείς πληροφορίες γι’ αυτά τα επικίνδυνα φαινόμενα, όπως η αναμενόμενη χρονική περίοδος για την παρουσία οποιουδήποτε φαινομένου, και επιπλέον πληροφορίες όπως η έντασή του (π.χ. αναμενόμενα ποσά χιονόπτωσης). Σε αυτό το επίπεδο οι εικόνες θα είναι ταυτόσημες με το φαινόμενο και τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με αυτό.
To www.meteoalarm.eu προσφέρει τη δυνατότητα πληροφόρησης για έντονα φαινόμενα για σήμερα και αύριο. Για περισσότερες πληροφορίες για τις προειδοποιήσεις σε εθνικό επίπεδο ο χρήστης έχει τη δυνατότητα σύνδεσης με την αντίστοιχη Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία μέσω του λογότυπού της.
To www.meteoalarm.eu είναι ένας ιστοχώρος που ενσωματώνει όλες τις πληροφορίες για έντονα καιρικά φαινόμενα που προέρχονται από τις επίσημες Εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες πολλών Ευρωπαϊκών χωρών. Αυτές οι πληροφορίες παρουσιάζονται συνεχώς διασφαλίζοντας συνεπή ερμηνεία σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης. To www.meteoalarm.eu διαχειρίζεται από τη ZAMG (την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστρίας) εκ μέρους των μελών του EUMETNET, το Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών. Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζεται θερμά από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.
Οι χώρες που συμμετέχουν:
Αυστρία, Βέλγιο, Ελβετία, Κύπρος, Τσεχία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ισπανία, Φιλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Κροατία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Malta, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Serbia, Σουηδία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ηνωμένο Βασίλειο
Τα επίπεδα Επικινδυνότητας Meteoalarm
Για κάθε καιρικό φαινόμενο η ΕΜΥ έχει βάλει κάποια όρια με τα οποία χαρακτηρίζει χρωματικά τον δείκτη επικινδυνότητας. Ειδικότερα για την βροχή έχουν τεθεί κάποια όρια 12ωρου ή 24ωρου συνολικού ποσού υετού ανάλογα με την περιοχή που θα εμφανιστούν .
Αν για παράδειγμα σε ένα 12ωρο προβλέπονται 35 mm βροχής για την Άνδρο , τότε θα πρέπει να βάλω πορτοκαλί συναγερμό (πάω στις Κυκλάδες) , ενω αν το ίδιο ποσό βροχής προβλέπεται για την Κέρκυρα (πάω Δυτική Ελλάδα) , αρκεί να βγάλω κίτρινο συναγερμό .
Το συγκεκριμένο σύστημα που λειτουργεί εδώ και μία δεκαετία στην Ευρώπη έχει συμβάλει σημαντικά στην ενημέρωση των πολιτών , ενω πρόσφατα στο σύστημα αυτό προσεχώρησε και το Ισραήλ.
Τα κριτήρια έκδοσης προειδοποιήσεων καιρού με τους σχετικούς χρωματικούς δείκτες επικινδυνότητος , θα πρέπει να γίνουν κτήμα όλων μας, διότι αποτελούν κατά κάποιο τρόπο ένα "κοινό συμβόλαιο" ή μια "κοινή γλώσσα" μεταξύ των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών και των Ευρωπαίων Πολιτών.
Η καλή αυτή πρακτική εφαρμόζεται ήδη από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που προβάλλει τον δείκτη επικινδυνότητας για τις πυραγιές. Ανάλογη κίνηση υποστήριξης του Meteoalarm θα πρέπει να γίνει και για τα καιρικά φαινόμενα από την ΓΓΠΠ, αλλά και από τα ΜΜΕ σε ότι αφορά την διάχυση της πληροφορίας.
Για να μπορέσει το μήνυμα του Meteoalarm να περάσει καλύτερα στους Έλληνες πολίτες θα πρέπει βέβαια και η ΕΜΥ να αλλάξει αρκετά πράγματα , όπως για παράδειγμα στον τρόπο γραφής των προγνώσεων . Θα πρέπει να αρχίσει να "μιλάει για χιλιοστά βροχής " και κυρίως θα πρέπει να εξειδικεύσει ανά Περιφέρεια τις Προγνώσεις της δίνοντας ακριβέστερες πληροφορίες στους πολίτες. Οι κινήσεις βρίσκονται προς αυτήν την κατεύθυνση και υπάρχει ο προσανατολισμός για βελτίωση των υπηρεσιών της με πρώτο στόχο την αναμόρφωσης της ιστοσελίδας της και της παραγωγής περισσότερων και αξιόπιστων προιόντων τα οποία πρέπει και να προβάλλει κατάλληλα.
Θοδωρής Ν. Κολυδάς