Τα ποτάμια και οι καταρράκτες που... γυρίζουν πίσω

Τα λόγια και οι αναλύσεις γιατί συμβαίνει να γυρίζει πρόσκαιρα το νερό ενός μικρού καταρράκτη νομίζω είναι περιτά μπροστά στη δύναμη της εικόνας από το πολύ ωραίο βίντεο. Είναι καταπληκτικό να παρατηρείς τους μικρούς καταράκτες στη νότια ακτή της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία να γυρίζουν ...πίσω από την μεγάλη δύναμη του αέρα που πνέει αντίθετα προς στη ροή τους.

Το ίδιο συνέβη κατά την διάρκεια της καταιγίδας "Barbara" στη Σκωτία

Ανάλογο φαινόμενο δημιουργείται σε παράκτιες περιοχές όταν πλησιάζουν οι ισχυροί κυκλώνες οι οποίοι δημιουργούν μετεωρολογικές παλίρροιες (storm surges και/ή storm tides) οι οποίες, μπορεί να προκαλέσουν ιδιαζόντως μεγάλες τιμές της ανύψωσης της στάθμης της θάλασσας . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ροή των ποταμιών που εκβάλλουν στις ακτές να αντιστρέψουν την διεύθυνση ροής τους και να δημιουργήσουν προβλήματα με περαιτέρω ένταση των πλημμυρών.

Στο παρελθόν έχουν καταγραφεί ιδιαίτερα καταστροφικές πλημμύρες σε παράκτιες ζώνες κατά τη διάρκεια έξαρσης των τροπικών καταιγίδων και των τυφώνων Κατρίνα, Σάντυ κ.λπ. στις ΝΑ ΗΠΑ και ευρύτερα στον Κόλπο του Μεξικού με ανύψωση της στάθμης της θάλασσας που μπορεί να φτάσει και τα 10 μέτρα! Το απόλυτο ρεκόρ παρατηρήθηκε στο Bathurst Bay στην Αυστραλία στις 5 Μαρτίου του 1899 με ύψος τα 13-14.6 μέτρα ενώ η φονικότερη μετεωρολογική παλίρροια παρατηρήθηκε στον κόλπο της Βεγγάλης στο 1970 με ύψος ανύψωσης της θάλασσας τα 10.6 μέτρα που άφησε πίσω της 300.000 με 550.000 νεκρούς. Οι μεγαλύτερες εξάρσεις της στάθμης θάλασσας παρατηρούνται όταν υπερβολικά δυνατοί άνεμοι, που προκαλούνται από τυφώνες, κυκλώνες, μεγάλης κλίμακας ανεμοστρόβιλους και ισχυρές θύελλες, πνέουν με κατεύθυνση προς την ακτή για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω από μεγάλες εκτάσεις σχετικά ρηχών νερών (π.χ. υφαλοκρηπίδες), ενόσω στην περιοχή επικρατεί πολύ ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό.Ο κίνδυνος πλημμύρας μιας παράκτιας περιοχής (coastal flood) λόγω μετεωρολογικής παλίρροιας εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος του βαρομετρικού χαμηλού, την ένταση και την ταχύτητα προώθησης του ατμοσφαιρικού συστήματος, τον προσανατολισμό των ανέμων σε σχέση με την ακτή, τη μορφολογία της ακτογραμμής και τη βαθυμετρία κοντά σε αυτή, την ταυτόχρονη εμφάνισης πλημμυρίδας λόγω αστρονομικής παλίρροιας.

Ο Ekman εξέτασε σε βάθος αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο , ενώ ο Γιώργος Μαργαρίτης έχει αντίθετη άποψη και επιμένει στους στίχους του Λευτέρη Χαψιάδη "Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω " που μας το τραγουδά σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου