Το νέο κύμα ψύχους και η πρόγνωση του καιρού για 2 Ιανουαρίου 2019

Χιονοπτώσεις

Στη Δυτική Ευρώπη υπάρχει ένας ισχυρός αντικυκλώνας στα Βορειοδυτικά , ενώ αντιστοίχως υπάρχει ένα πολύ ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στα ανατολικά τμήματα το οποίο «πηδαλιουχεί» τις πολύ ψυχρές αέριες μάζες που υπάρχουν βορείως της Αγγλίας και ο συνδιασμός του με το Υψηλό τις αναγκάζει να κινηθούν νοτιότερα προς τη χώρα μας. Αυτό φαίνεται καλά στους παρακάτω χάρτες αλλά και στο σχετικό video που δείχνει την πορεία των ψυχρών μαζών

Δείτε την ψυχρή μεταφορά στην κατώτερη ατμόσφαιρα ( 850 hPa ) στο βίντεο που ακολουθεί;

https://youtu.be/I7zm5ICXSKU

Την μεταβολή αυτή την έχει ήδη επισημάνει η ΕΜΥ στην πρόγνωση πολλών ημερών και με τα νεότερα στοιχεία της Τετάρτης θα εκδώσει τα απαραίτητα δελτία ενημέρωσης για το κοινό .Ήδη υπάρχουν προβλέψεις για χιόνια σε όλα τα ηπειρωτικά και κυρίως στα κεντρικά και βόρεια όπως φαίνεται καθαρά στα ύψη χιονιού μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι .

Το νέο κύμα κακοκαιρίας έχει χειμερινά χαρακτηριστικά καθώς ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό από την Αδριατική θάλασσα θα κινηθεί νοτιοανατολικά από το βράδυ της Τετάρτης και μέσα στη διάρκεια της Πέμπτης και θα δώσει βροχές ή χιονόνερο στο Ιόνιο και έντονες χιονοπτώσεις στις ορεινές - ημιορεινές και πεδινές περιοχές από Στερεά Ελλάδα και βορειότερα.

Παρακολουθείστε την εβδομαδιαία πρόγνωση καιρού σε βίντεο διάρκειας ενός λεπτού

https://youtu.be/ZeJSPPX4aPc

Μετά αυτή  την πρώτη ψυχρή εισβολή που ολοκληρώνεται το Σάββατο , ακολουθεί και δεύτερη την επόμενη Τρίτη που διακρίνεται και στο προηγούμενο βίντεο με μικρότερη ένταση , ενώ τις επόμενες ημέρες η θερμοκρασία επανέρχεται σε κανονικές τιμές. Αυτό ξεχωρίζει πολύ καλά στο Μετεώγραμμα της Αθήνας για το επόμενο 15θήμερο. 

Ξέρετε ότι : Σαν σήμερα την 1η Ιανουαρίου το 2010 είχαμε πολύ ζεστό καιρό σε όλη τη χώρα και η θερμοκρασία στα Χανιά (Βρύσσες) και το Ηράκλειο έφτασε τοπικά και τους 30 βαθμούς Κελσίου!