Το πολύ "επιστημονικό" καμιά φορά αποπροσανατολίζει- Omega Blocking

omega blocking

Πολλές φορές όταν στα γραπτά μας χρησιμοποιούμε λέξεις από την επιστημονική ορολογία παρερμηνεύονται και μπορεί να δημιουργήσουν λάθος εντυπώσεις στον κόσμο . Σήμερα το γνωστό στους μετεωρολόγους "Omega Blocking" δημιούργησε ανησυχία . Ίσως γιατί στην μεταφορά το άρθρο δεν έγινε κατανοητό από πολλούς ή αυτός ο παράξενος ορισμός , έδωσε την αφορμή για την δημιουργία εντυπώσεων.  Στο τέλος του άρθρου θα δείτε γιατί το λέω αλλά και σας θυμίζω μια ανάλογη περίπτωση πριν από 4 χρόνια , όταν είχα κάνει αναφορά στον προσωπικό μου λογαρισμό για τον εμποδισμό " Rex Blocking" . Ένα απο τα λίγα site που ξεκαθάρισαν τοι θέμα και ζήτησαν να μάθουν τι συμβαίνει ήταν το News247, όπου σε αναλυτικό τους ρεπορτάζ ενημέρωσαν υπέυθυνα το κοινό . Για να δούμε τώρα γιατί κάνω τόσο μεγάλο πρόλογο

Ο ΕΜΠΟΔΙΣΜΟΣ ΄-ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ

Γνωρίζουμε όλοι ότι τα συστήματα τα οποία επηρεάζουν την χώρα μας κατά κανόνα κινούνται από τα Βορειοδυτικά προς τα Νοτιοανατολικά. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που η ροή των αερίων μαζών είναι τέτοια ώστε τα συστήματα να εμποδίζονται να κινηθούν από τα Δ ή ΒΔ προς τα Α ή ΝΑ . Τότε λέμε ότι δημιουργείται εμποδισμός (blocking).

Στο πλανητικό ατμοσφαιρικό σύστημα οι αντικυκλώνες εμποδισμού είναι τα μεγάλης κλίμακας μοτίβα της ατμοσφαιρικής πίεσης τα οποία είναι σχεδόν στάσιμα, "μπλοκάροντας" ουσιαστικά ή ανακατευθύνοντας τους κινούμενους από τα δυτικά κυκλώνες ή χαμηλά.

Τέτοιου είδους αντικυκλώνες (βαρομετρικά υψηλά) μπορούν να παραμείνουν στην ίδια θέση για αρκετές ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες, προκαλώντας σε περιοχές που επηρεάζονται από αυτούς το ίδιο είδος καιρού,  για εκτεταμένες χρονικές περιόδους. Αλλού κρύο αλλού ζέστη. Αλλού βροχές , αλλού ξηρασία .

Στο Βόρειο ημισφαίριο, παρατεταμένος εμποδισμός εμφανίζεται πιο συχνά την άνοιξη πάνω από τον ανατολικό Ειρηνικό και Ατλαντικό ωκεανό. Οι Εμποδισμοί τύπου "Ωμέγα" (Omega Βlocks) ονομάστηκαν έτσι επειδή οι ισοϋψείς καμπύλες με τις οποίες σχετίζονται στο Βόρειο Ημισφαίριο μοιάζουν με το ελληνικό κεφαλαίο γράμμα Ω. 

Συνήθως εμφανίζουν ένα μοτίβο ύφεση-υψηλό-ύφεση (Χ-Υ-Χ  βλ σχήμα)  διατεταγμένο από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Στον παραπάνω χάρτη (που ισχύει για την ερχόμενη Παρασκευή) παρατηρούμε μια ύφεση δυτικά της Ιβηρικής χερσονήσου ) , αντικυκλώνα στη Βόρεια Ευρώπη και ύφεση στα νοτιοανατολικά η οποία μάλιστα συνοδεύεται και από σχετικά χαμηλές  θερμοκρασίες. Απο την Ρωσία και μέσω της Μαύρης θάλασσας μεταφέρονται ψυχρές μάζες προσ την χώρα μας . Αντίθετα στη Βόρεια Ευρώπη έχουμε υψηλές τιμές με μεγάλες αποκλίσεις των θερμοκρασιών και τον υδράργυρο να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα για την εποχή. 

Η διάταξη των συστημάτων στην ανώτερη ατμόσφαιρα "πηδαλιουχεί" τα επιφανειακά συστήματα και για τον λόγο αυτό έχουμε συνήθως διατήρηση αυτής της καιρικής κατάστασης για μεγάλο χρονικό διάστημα . Το αίτιο που δημιουργεί αυτά τα μπλοκαρίσματα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους , όπως για παράδειγμα λόγω της στρατοσφαιρικής θέρμανσης , της κατάρρευσης του πολικού στροβίλου κ.α. που ξεφεύγει από το αντικείμενο του σημερινού άρθρου.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ 

Στα μέσα του 19ου αιώνα άρχισαν οι πρώτες καταγραφές φαινομένων εμποδισμού , ενώ η πρώτη τεκμηριωμένη μελέτη εμφανίστηκε το 1952 , καθώς μελετήθηκε η ανώτερη ατμόσφαιρα σε βάθος, μετά την εφεύρεση των ραδιοβολίδων το 1930. Η μεταφορά ενέργειας μεταξύ στρατόσφαιρα και τροπόσφαιρας αναλύθηκε μόλις το 2001 και από τότε σε διεθνές επίπεδο έχουν γίνει πολλές μελέτες που εξετάζουν τα βαθύτερα αίτια. Πολλές φορές ο εμποδισμός αυτός εμφανίζεται και το καλοκαίρι , όπως είχαμε στα τέλη Ιουνίου του 2018 , στις αρχές Ιουνίου του 1994 , όπου μάλιστα τότε είχε επικρατήσει ένας ιδιαίτερα κρύος καιρός με χιόνια στην περιοχή της Φλώρινας στις 7 Ιουνίου του 1994 .

Το να έχουμε τέτοια διάταξη συστημάτων μέσα στον Νοέμβρη είναι αρκετά συνηθισμένο και μάλιστα σε άλλη σημερινή ανάρτησή μου κάνω ιδιαίτερη μνεία στον μεγάλο χιονιά του 2006 ,  απ όπου και ο παραπάνω χάρτης επιφανείας. Ο χάρτης αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατούσε μια μέρα πριν ξεκινήσει το κύμα ψύχους κατά το οποίο στην Αθήνα και την Ελευσίνα είχαμε μέγιστη θερμοκρασία στις 4 Νοεμβρίου 2006 μόλις 8 βαθμούς , κάτι που είχε να συμβεί από το 1897. 

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 

Στην μεσοπρόθεσμη τάση του καιρού το σενάριο για να κρυώσει καιρός προς τα μέσα του του μήνα είναι υπαρκτό , όμως προς το παρόν αυτή η πληροφορία επιχειρησιακά δεν είναι αξιοποιήσιμη, καθώς όπως έχουμε πεί πάρα πολλές φορές πέραν των 6 - 7 ημερών τα ποσοστά αξιοπιστίας των χαρτών , αλλά και των εκτιμήσεών μας  , όσο καλά και να ερμηνεύσουμε τους χάρτες και τα διαγράμματα , αυτά εξακολουθούν να παραμένουν  χαμηλά. Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η θερμοκρασία στην στάθμη των 850 hPa 

Παραμένουμε προς το παρόν στην πρόγνωση 7 ημερών που εκδίδει η ΕΜΥ όπου δεν φαίνεται μέχρι τότε να έχουμε προβλήματα με τον καιρό , πέραν της πρόσκαιρης ενίσχυσης των ανέμων την Παρασκευή και το Σάββατο και τα τοπικά φαινόμενα κυρίως στα νότια 

Κλείνω λέγοντάς σας οτι το παρόν άρθρο είναι κατά κάποιο τρόπο αφιερωμένο σε κάποιον συνεργάτη  κρατικό λειτουργό (τον κύριο με τα αρχικά Π.Γ.) ο οποίος με πήρε τηλέφωνο για το ωμέγα blocking και με ρώτησε αν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ανησυχούμε ή όχι. Του είπα απλά όχι και δεσμεύτηκα ότι θα του δώσω την απάντηση και γραπτώς . Τι άλλο θα ακούσουμε πχιά καλέ μου φίλε ; 

Θοδωρής Ν. Κολυδάς  

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε ενα πιο εξειδικευμένο άρθρο εδώ σχετικά με την δημιουργία και ανάπτυξη του εμποδισμού και των ψυχρών εισβολών .