17 Οκτωβρίου 1814-H μεγάλη πλημμύρα του Λονδίνου από ...μπύρα

Beer Fllod

Το να γράφει ένας μετεωρολόγος άρθρο για μεγάλη μια μεγάλη πλημμύρα του παρελθόντος με ανθρώπινα θύματα,  σου φαίνεται κάτι απολύτως  φυσιολογικό , όμως το να σε πληροφορεί οτι αυτή η πλημμύρα δεν οφείλονταν στην βροχή αλλά στη μπύρα (!)  , μοιάζει σαν ψέμα και φαίνεται οτι είναι σχεδόν παράλογο.  Κι όμως, η πλημμύρα μπύρας του Λονδίνου (London beer flood) ήταν αληθινό περιστατικό,  το οποίο συνέβη στις 17 Οκτωβρίου του 1814 στην περιοχή St Giles της Αγγλικής πρωτεύουσας κατά την διάρκεια της οποίας 8 τουλάχιστον άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Στο τοπικό ζυθοποιείο στην οδό Tottenham Court Road,, υπήρχε εγκατεστημένη μια τεράστια δεξαμενή, η οποία περιείχε πάνω από 610.000 λίτρα μπύρας, και κάποια στιγμή η δεξαμενή διερράγη από την πίεση του περιεχομένου της. Η κατάρρευση της αυτή, προκάλεσε την κατάρρευση και των παραδίπλα παρόμοιων δεξαμενών στο ίδιο κτήριο. Έτσι, συνολικά 1.470.000 λίτρα μπύρας απελευθερώθηκαν και διαχύθηκαν στους δρόμους. Το κύμα της μπύρας κατέστρεψε 2 σπίτια , καθώς και κατεδάφισε τον τοίχο μιας διπλανής παμπ. Εντός λίγων λεπτών, οι κοντινές οδοί είχαν πλημμυρίσει με αλκοόλ, σκοτώνοντας στο πέρασμα τους μια μητέρα με την κόρη της οι οποίες έπιναν τσάι, και εισχώρησε το κύμα μπύρας στα κτήρια.

Το ζυθοποιείο ήταν ανάμεσα στα παλιά σπίτια της συνοικίας του St Giles, και στην περιοχή ζούσαν πολλές άπορες οικογένειες οι οποίες έμεναν σε υπόγεια, τα οποία μετά το συμβάν γέμισαν με μπύρα. Τουλάχιστον 8 άτομα πνίγηκαν ή σκοτώθηκαν από τραυματισμό κατά το περιστατικό, ανάμεσα τους και 2 νήπια τριών και τεσσάρων ετών. Τις επόμενες ημέρες, σε νοσοκομεία αναφέρθηκαν πολλές περιπτώσεις δηλητηρίασης από  οινόπνευμα διότι όλοι πήγαιναν καιμάζευαν την μπύρα από τους δρόμους , εκεί που είχε λιμνάσει.

Το ζυθοποιείο μηνύθηκε και η υπόθεση κατέληξε στο δικαστήριο, ο δικαστής και οι ένορκοι ωστόσο έκριναν πως η καταστροφή ήταν αναπόφευκτη (τυχαίο γεγονός) και δεν έφερε κάποιο συγκεκριμένο άτομο ευθύνη.  Η εταιρεία που διαχειριζόταν το ζυθοποιείο περιέπεσε σε οικονομικές δυσκολίες λόγω της επανακατασκευής των δεξαμενών αλλά και λόγω των φόρων τους οποίους είχε ήδη πληρώσει για την μπύρα που χύθηκε. Διεκδίκησαν ωστόσο την επιστροφή του φόρου με αίτηση τους στο αγγλικό κοινοβούλιο, και κατάφεραν να τους επιστραφεί επιτυχώς. Οι ζημιές ήταν της τάξεως των 23.000 λιρών (σημερινά 1,25 εκατομμύρια!)  

Φωτό : Στην ίδια θέση βρίσκεται πλέον το θέατρο Dominion επί της διασταύρωσης των οδών Tottehnam Court Road και Oxford Street

Το ζυθοποιείο κατεδαφίστηκε περίπου έναν αιώνα αργότερα, το 1922, και σήμερα στη θέση του βρίσκεται το θέατρο Dominion, στο κέντρο του Λονδίνου επί της διασταύρωσης Tottenham Court Road και Oxford Street.

 

ΠΗΓΕΣ 

https://www.ripleys.com/weird-news/beer-flood-1814/- THE 15-FOOT WAVE OF BEER THAT FLOODED LONDON IN 1814

WIKIPEDIA 

https://www.thevintagenews.com