19 Οκτωβρίου 2010-Οι μεγάλες πλημμύρες σε Χίο και Ικαρία με 2 νεκρούς

18 προς 19 Οκτωβρίου 2010

Χρειάστηκαν μόνο λίγες ώρες για να σκεπάσει ο όλεθρος το Βορειοανατολικό Αιγαίο.Ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό το οποίο σάρωσε όλη τη χώρα προκάλεσε έντονες βροχοπτώσεις και επηρέασε με ανεμοστρόβιλο πρώτα τη Δυτική Ελλάδα . Τη νύχτα στη Ζάκυνθο ο ανεμοστρόβιλος έριξε δέντρα, κατέστρεψε στέγες και έκοψε καλώδια της ΔΕΗ. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων των δημοτικών διαμερισμάτων Βανάτου, Σαρακινάδου και Πλάνου (Τσιλιβή) του Δήμου Αρκαδίων, στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού ακούστηκε μία πολύ δυνατή βοή και όλοι κατάλαβαν πως επρόκειτο για ανεμοστρόβιλο, καθώς από ώρα έπνεαν στην περιοχή τους θυελλώδεις άνεμοι.

Όταν το σύστημα μπήκε στο Αιγαίο προκάλεσε μεγάλες ζημιές στη Κύμη Ευβοίας ενω στη Χίο δρόμοι κόπηκαν στη μέση, υπήρξαν σπασμένα γεφύρια, ενώ βρέθηκε ένας άνθρωπος πνιγμένος από ορμητικό χείμαρρο. Πολλοί εγκλωβίστηκαν σε αυτοκίνητα, εκατοντάδες σπίτια πλημμύρισαν Έναν νεκρό μέτρησε και η Ικαρία, όπου σύμφωνα με το ΕΑΑ εντός 24 ωρών κατεγράφη το «τρομακτικό» ύψος βροχής των 300 χιλιοστών, όταν η μέση μηνιαία τιμή βροχόπτωσης δεν υπερβαίνει τα 110 mm. Το παρακάτω βίντεο από το αρχείο ειδήσεων της ΕΡΤ, περιγράψει την κατάσταση και δίνει απαντήσεις στο ερώτημα "γιατί πνήγηκαν" τα νησιά αλλά και οι άνθρωποι.

Σχεδόν 100 από τα 300 χιλιόμετρα του αγροτικού οδικού δικτύου στον Δήμο Μαστιχοχωρίων της Χίου καταστράφηκαν, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ντόπιων, το 80% των καταστημάτων στην πόλη της Χίου υπέστησαν ζημιές. Αυτά αναφέρει στο ρεπορτάζ της στο Έθνος η δημοσιογράφος κ. Κατερίνα Ροββά και συμπληρώνει οτι η τοπική κοινωνία έκανε λόγο για πρωτοφανή θεομηνία, που όμοιά της δεν είχαν ξαναζήσει ούτε οι γεροντότεροι. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το απόγευμα της Δευτέρας, οπότε και ξεκίνησε η καταιγίδα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε συνολικά 450 κλήσεις για άντληση υδάτων, ενώ μέχρι χθες το πρωί είχε παρέμβει σε 150 περιπτώσεις. Απεγκλωβίστηκαν από τα αυτοκίνητά τους δέκα άτομα, ενώ 7 συνεργεία της Πυροσβεστικής από τη Μυτιλήνη εστάλησαν ως ενίσχυση στο νησί. Η Χίος κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και τα σχολεία παρέμειναν την επομένη  κλειστά.

Απόκομμα από το περιοδικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας . 

Η εικόνα που αντίκρισαν και οι κάτοικοι της Ικαρίας με το πρώτο φως της ημέρας την επομένη ημέρα οταν το σύστημα πέρασε ανατολικά ήταν επίσης και εκεί αποκαρδιωτική. Υπήρξαν πολλά χωριά που ήταν αποκλεισμένα λόγω ζημιών του οδικού δικτύου. Δρόμοι κομμένοι στα δύο. Γεφύρια να έχουν πάρει κλίση. Σπίτια γεμάτα από μπάζα και οικοσυσκευές σκεπασμένες με χώματα. Τα αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από την ορμή του νερού ήταν πολλά, ενώ από τους ισχυρούς ανέμους πολλά δέντρα ξεριζώθηκαν. Προβλήματα προκλήθηκαν στις τηλεπικοινωνίες και στην ηλεκτροδότηση.

Τον Οκτώβριο και Νοέμβριο έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό πλημμυρών, σύμεφωνα με την μελέτη της κ. Αλκμήνης Αλεξίου, η οποία έγινε με επιβλέποντα καθηγητή τον. κ. Νίκο Μαμάση