29 Ιανουαρίου 1994 -Το χαμηλό του "Χαριτάκη"

χαριτακις

Σήμερα θα αναφερθούμε για το βαρομετρικό χαμηλό που εμείς οι μετεωρολόγοι της ΕΜΥ πριν απο πολλά χρόνια το "βαφτίσαμε"  και του δώσαμε όνομα! Το σύστημα προκάλεσε έντονη κακοκαιρία στη χώρα και το ονομάσαμε το "χαμηλό του Χαριτάκη" . Το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό μας επηρέασε ανήμερα του γάμου του αγαπητού συναδέλφου στις 29 Ιανουαρίου του 1994 . Τότε δεν υπήρχε η σημερινή "μόδα" ονομασίας των χαμηλών και η ονομασία αναφερόταν μόνο στις μεταξύ μας συζητήσεις . 

Σήμερα ο Γώργος  Χαριτάκης αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης απο την ΕΜΥ μετά από 33 και πλέον χρόνια υπηρεσίας. Με τον Γώργο μπήκαμε μαζί στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία τον Απρίλιο του 1986 και φυσικά μέσα στα χρόνια που πέρασαν έχουμε μια ζωή κοινές αναμνήσεις και βιώματα. Ο  Γιώργος σχεδόν μέχρι πριν λίγα χρόνια εξακολουθούσε να δουλεύει στις δύσκολες 24ωρες βάρδιες του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου. 

ΤΟΤΕ....

Όλη η "παλιοσειρά" με το πρόγραμμα των εξετάσεων στον πίνακα ....

Μια επίσκεψη στο radiosonde για να δούμε πως δουλευουν οι παρατηρητές και οι άνθρωποι που εκτελούσαν τις ραδιοβολίσεις.  

1986/87 στη Μετεωρολογική Σχολή της ΕΜΥ 

Φωτογραφία από τον γάμο στις 29/1/1994- Οι ομπρέλες αποτελούν "πειστήρια" της κακοκαιρίας ! 

Σήμερα η ΕΜΥ διοργάνωσε μια μικροεκδήλωση προς τιμή του Γώργου αλλά και άλλων συναδέλφων που αποχώρησαν πρόσφατα από την υπηρεσία  .Προσωπικά σκέφτηκα να του κάνω ως "δώρο" την αναφορά για το βαρομετρικό χαμηλό που πάντα συζητάμε μεταξύ μας , το οποίο ανήμερα του γάμου του επηρέασε όλη την Ελλάδα. H Χρυσούλα μου θύμησε την ημερομηνία , βρήκαμε τους χάρτες και φτιάξαμε αυτό το μικρό αφιέρωμα . Η κακοκαιρία συνεχίστηκε και την επόμενη ημέρα και αυτό φαίνεται στη δορυφορική φωτογραφία που ακο0λουθεί καθώς και στην reanalysis του χάρτη 500hPa/Sfc

Θυμαμαι πάντως χαρακτηριστικά , ότι τότε πολλοί δεν μπορέσαμε να παραβρεθούμε στην τελετή,  λόγω της μεγάλης κακοκαιρίας.

Το χαμηλό παρουσίασε ισχυρό ρυθμό βάθυνσης κάτω από την επίδραση της εισβολής ξηρού και ψυχρού αέρα στρατοσφαιρικής προέλευσης στην ανώτερη τροπόσφαιρα,  την ίδια στιγμή όπου ο θερμός και υγρός αέρας στα κατώτερα στρώματα περιβάλλονταν από τον ψυχρό αέρα της καλοσχηματισμένης σύσφιξης, δημιουργώντας ευνοϊκό περιβάλλον για την έκλυση δυναμικής αστάθειας και ανάπτυξη ανοδικών κινήσεων. Στους ενδιάμεσους χάρτες μετρήσαμε κέντρο 988hPa και το σύστημα  αυτό όλοι ακόμη μέχρι τώρα το θυμόμαστε για την έντονη κακοκαιρία  που προκάλεσε. 

Στον καλό συνάδελφο αλλά και τους υπολοίπους που αποχωρούν , εμείς που παραμένουμε,  τους ευχόμαστε πάντα  να τους συνοδεύουν μπονάτσες και λιακάδες στο νέο κύκλο της ζωής τους;

ΤΩΡΑ -Φωτογραφίες από την σημερινή εκδήλωση 

Ο Διοικητής της ΕΜΥ Ταξίαρχος (ΜΤ) κ. Ν. Βογιατζής παραδίδει αναμνηστική πλακέτα στον κ. Γιώργο Χαριτάκη

Τιμητική πλακέτα παρέλαβε και ο Σμήναρχος (ΜΤ) κ. Γατόπουλος Αθανάσιος που συνεχίζει την υπηρεσία του σε άλλο πόστο εκτός ΕΜΥ καθώς και η Σγος (ΜΤ) κ. Ράλλια Παππά. 

Άλλες φωτογραφίες από την εκδήλωση 

Ο Γιώργος βιρτουόζος του μπαγλαμά, παραλαμβάνει ως δώρο ένα ...βιολί,  από τον πρόεδρο του Συλλόγου Μετεωρολόγων της ΕΜΥ.