Maracaibo και οι αστραπές Catatumbo -Ένα Παγκόσμιο Ρεκόρ

Maracaibo

Παρότι σε επίπεδο ηπείρων η Αφρική παραμένει αυτή με τις περισσότερες αστραπές στη Γη  και σημειώνονται οι περισσότερες γύρω από τη λίμνη Βικτόρια, μία άλλη λίμνη στην Αμερική και συγκεκριμένα στη Βενεζουέλα διεκδικεί τα Παγκόσμια πρωτεία. Η λίμνη Maracaibo είναι το πιο ηλεκτρισμένο μέρος του πλανήτη και κατά μέσο όρο, στη λίμνη αυτή σημειώνονται περίπου 233 αστραπές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο ετησίως, ενώ έχουμε 297 μέρες τον χρόνο με αστραπές . Η «ανακήρυξη» ως το πλέον ηλεκτρισμένο πλανήτη στον κόσμο βασίζεται σε μια έρευνα Βραζιλιάνων και Αμερικανών επιστημόνων. 

Σημείωση : H αρχική φωτογραφία δεν είναι από το Maracaibo, αλλά από την ...Ικαρία, τραβηγμένη από τον κ. Κοτσιόπουλοκατά την διάρκεια ολικής έκλειψης της σελήνης, στις 15 Ιουνίου του 2011    

Η λίμνη Maracaibo είναι το πιο ηλεκτρισμένο μέρος του πλανήτη και κατά μέσο όρο, στη λίμνη αυτή σημειώνονται περίπου 233 αστραπές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο ετησίως, ενώ αστράφτει 297 μέρες τον χρόνο. Η «ανακήρυξη» ως το πλέον ηλεκτρισμένο πλανήτη στον κόσμο βασίζεται σε μια έρευνα Βραζιλιάνων και Αμερικανών επιστημόνων, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ρέιτσελ ‘Αλμπρεχτ των πανεπιστημίων του Σαν Πάολο της Βραζιλίας και του Μέριλαντ στις ΗΠΑ, η οποία έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας. ( Διαβάστε εδώ τη σχετική μελέτη  )

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νοτιοαμερικανική λίμνη διαθέτει ιδιαίτερες γεωγραφικές και κλιματολογικές συνθήκες, που την καθιστούν ιδανική για την εκδήλωση αστραπών. Οι αστραπές σε αυτή την λίμνη έχουν μια ιδιαίτερη ονομασία και λέγονται αστραπές Catatumbo που έχουν πάρει την ονομασία τους από τον παρακείμενο ποταμό, είναι οι πιο συχνές και εντυπωσιακές, που θα μπορούσε να δει κανείς σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι περίπου 1,2 εκατομμύρια αστραπές πέφτουν κάθε χρόνο στην περιοχή και το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα αισθητό κατά τις νυχτερινές ώρες.

Οι επιστήμονες αποδίδουν το φαινόμενο, που το ονομάζουν και «αιώνια καταιγίδα» στο ιδιαίτερο κλίμα της περιοχής, λόγω της τοπογραφίας και των θερμών ανέμων που «εγκλωβίζονται» ανάμεσα στους ορεινούς όγκους.  Παράλληλα υπάρχει και μια θεωρία που υποστηρίζει ότι το ιονισμένο μεθάνιο που υπάρχει αυξημένο στην ατμόσφαιρα της περιοχής, παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση των κεραυνών που προκαλούνται στο Catatumbo, όταν αυτό  συναντιέται και αναμειγνύεται με τα σύννεφα των καταιγίδων που έρχονται από τις Άνδεις και έτσι  δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για αυτή τη «φωτεινή» καταιγίδα.

Οι αστραπές Catatumbo έχουν ξεχωριστή θέση στην ιστορία της Βενεζουέλας. Το 1595 αποκάλυψαν τη θέση του αγγλικού στόλου υπό τον Σερ Φράνσις Ντρέικ στις δυνάμεις που υπερασπίζονταν το Μαρακαΐμπο. Κάτι ανάλογο συνέβη και στον πόλεμο για την Ανεξαρτησία της Βενεζουέλας το 1823, όταν οι αστραπές «πρόδωσαν» τα ισπανικά πολεμικά πλοία που επιχειρούσαν να αιφνιδιάσουν τους ντόπιους.

Το φαινόμενο αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε ένα ποίημα του 1597 εν ονόματι «Dragontea» από τον Lope de Vega. Ειδικότερα, ο ποιητής, περιγράφοντας την αποτυχημένη απόπειρα που έκανε το 1595 ο Sir Francis Drake για να καταλάβει την πόλη Maracaibo το βράδυ, λέει ότι «τα σχέδιά του ματαιώθηκαν όταν μια τρομερή καταιγίδα με αστραπές διαστρέβλωσε τον προσανατολισμό του…».

( Διαβάστε το έργο σε έκδοση του 1935 από την Βιβλιοθήκη της Μαδρίτης  :  http://www.memoriademadrid.es/doc_anexos/Workflow/2/116759/bhm_la_dragontea.pdf )

 

Ο φωτισμός στον ουρανό από τις αστραπές είναι ορατός -χωρίς υπερβολή- από 40 χιλιόμετρα μακριά, ενώ οι αστραπές είναι τόσο τακτικές που συχνά χρησιμοποιούνται ως βοήθημα… πλοήγησης από τα πλοία, γνωστό στους ναυτικούς ως «Beacon Maracaibo».

H πόλη Μαρακαΐμπο  ή Μαρακάιμπο βρίσκεται ανοικτά των δυτικών ακτών της ομώνυμης λίμνης Μαρακάιμπο. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μετά την πρωτεύουσα Καράκας και η πρωτεύουσα της πολιτείας Σούλια . Ο πληθυσμός της πόλης είναι περίπου 1.495.200 κάτοικοι με τα περίχωρα υπολογίζεται σε 2.108.404 κάτοικοι στην μέτρηση του 2010. Το Μαρακάιμπο έχει το παρατσούκλι La Tierra del Sol Amada (“Η Αγαπημένη Γη του Ήλιου”)

Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε παραπάνω , με σχετική ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα , από Ευρωπαϊκά κανάλια περνά το μήνυμα αυτής της Παγκόσμιας πρωτιάς και προβάλλεται η περιοχή για ευνόητους τουριστικούς λόγους .

MARACAIMBO ΚΑΙ ΣΤΗ ...ΜΟΥΣΙΚΗ !

Για να κλείσουμε ευχάριστα, βρήκαμε δυό τραγούδια ως επίλογο αυτού του αφιερώματος για το Marcaimbo. Το πρώτο τραγούδι είναι πολύ πιθανόν κάποιοι να το τραγούδησαν ή και να το χόρεψαν, στις αρχές της δεκαετίας του '80. Είναι το γνωστό τραγούδι Maracaimbo, γραμμένο το 1982 

Το επόμενο τραγούδι που ακολουθεί , είναι άγνωστο, γραμμένο το 1960 και υποθέτω ότι δεν το έχετε ακούσει. "Μαρακαΐμπο, Μαρακαΐμπο, η ψυχή μου απόψε λαχταρά, Μαρακαΐμπο, Μαρακαΐμπο, να βρεθώ άλλη μια φορά, στα κρυφά σου δρομάκια που αργά τα βραδάκια, δυο χειλάκια φλογισμένα με μεθούσαν μαγεμμένα...." τραγουδά ο θεατρικός ερμηνευτής Φώτης Δήμας, σε μουσική και στίχους του Ζακ Ιακωβίδη-Πιπίτσας Οικονόμου